Άμεσα χάνουν τη δουλειά τους 30.000 εργαζόμενοι, σύμφωνα με το σχέδιο της εργασιακής εφεδρείας, που αποφάσισε την Κυριακή το Υπουργικό Συμβούλιο
Να απολύσει άμεσα 30.000 δημόσιους υπάλληλους μέσα στο 2011 και να δρομολογήσει την απόλυση άλλων 200.000 μέχρι το 2013, αποφάσισε ομόφωνα την Κυριακή το Υπουργικό Συμβούλιο, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Γ. Παπανδρέου. Σύμφωνα με τις αποφάσεις για την «εργασιακή εφεδρεία», η κυβέρνηση πετάει εκτός παραγωγής 22.000 εργαζόμενους ηλικίας άνω των εξήντα χρονών, οι οποίοι βρίσκονται κοντά στο να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Άλλοι 8.000 εργαζόμενοι, που δουλεύουν σε οργανισμούς και φορείς που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταργήσει ή να συγχωνεύσει μέχρι το τέλος του χρόνου, θα βρεθούν στο δρόμο της ανεργίας, μέσω της «εργασιακής εφεδρείας». Το σύνολο των 30.000 εργαζομένων θα λαμβάνουν μόνο για ένα χρόνο το 60% του βασικού μισθού, ο οποίος θα υπολογίζεται με βάση το νέο μισθολόγιο. Μετά το τέλος της εφεδρείας, σύμφωνα με το πρόγραμμα της κυβέρνησης, οι 8.000 θα απολυθούν απευθείας, ενώ οι υπόλοιποι θα οδηγηθούν στη σύνταξη, το ύψος της οποίας επίσης θα υπολογιστεί με το νέο μισθολόγιο.
Τα αντεργατικά σχέδια θα κορυφωθούν τη διετία 2012-2013, οπότε θα τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα κατάργησης του 30% των υφιστάμενων υπηρεσιακών μονάδων του Δημοσίου, που σημαίνει νέες απολύσεις χιλιάδων εργατοϋπαλλήλων. Οι απολύσεις των 30.000 υπαλλήλων του δημόσιου τομέα, βάσει των κυβερνητικών υπολογισμών, θα αποφέρουν 300 εκατομμύρια ευρώ στα κρατικά ταμεία μέσα το 2012, έχοντας πετύχει τη διάλυση κάθε εργασιακού και ασφαλιστικού δικαιώματος για το σύνολο των εργαζομένων στο Δημόσιο, τον ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Απόλυση πριν τη σύνταξη
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, το κυβερνητικό σχέδιο εξελίσσεται σε δυο φάσεις και περιέχει επτά δράσεις. Συγκεκριμένα:
Η πρώτη φάση που αφορά το 2011:
-- Δράση 1η:
«Όλοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, και σε ΝΠΔΔ και σε ΝΠΙΔ του δημόσιου τομέα, με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι οποίοι κατά τους επόμενους 12-24 μήνες αποκτούν δικαίωμα εξόδου με πλήρη σύνταξη, τίθενται σε καθεστώς εφεδρείας. Μετά το τέλος της περιόδου εφεδρείας οι εργαζόμενοι συνταξιοδοτούνται με πλήρη σύνταξη, το επίπεδο της οποίας δε θίγεται από το καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας».
-- Δράση 2η:
«Οι υπάλληλοι του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ με σχέση δημοσίου δικαίου, οι οποίοι κατά τους επόμενους 12-24 μήνες αποκτούν δικαίωμα εξόδου με πλήρη σύνταξη, τίθενται σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, αφού προηγουμένως τερματιστεί η υπαλληλική σχέση τους με κατάργηση των οργανικών θέσεων που κατέχουν. Μετά την ολοκλήρωση της προσυνταξιοδοτικής περιόδου, οι παραπάνω υπάλληλοι λαμβάνουν πλήρη σύνταξη, το επίπεδο της οποίας δεν θίγεται από την περίοδο του προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος».
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης από τις συγκεκριμένες «δύο δράσεις εκτιμάται ότι μπορεί να συγκεντρωθεί αριθμός 18.000-20.000 εργαζομένων».Οι εργαζόμενοι αυτοί επί της ουσίας απολύονται χωρίς καμιά αποζημίωση και για ένα χρόνο καλούνται να ζήσουν με εισόδημα ίσο με το 60% του βασικού τους μισθού. Οσοι μάλιστα απέχουν 2 χρόνια από τη σύνταξη, είναι πιθανό το δεύτερο χρόνο της εφεδρείας να μείνουν χωρίς κανένα εισόδημα, αφού ως μέγιστος χρόνος παραμονής στην εφεδρεία ορίζεται το 12μηνο και δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για όσους μπαίνουν στο καθεστώς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
-- Δράση 3η:
«Τερματισμός του προνομιακού καθεστώτος που έχει δοθεί σε δημοσίους υπαλλήλους και λοιπούς εργαζομένους που έχουν ήδη δικαίωμα πλήρους σύνταξης να παραμείνουν στην ενεργό υπηρεσία, παρατείνοντας το ηλικιακό όριο υποχρεωτικής αποχώρησης (δε θα ενταχθούν σε εφεδρεία αλλά σε άμεση συνταξιοδότηση)».
Ανεργία μέσω καταργήσεων - συγχωνεύσεων
-- Δράση 4η:
«Οι εργαζόμενοι στους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα που καταργούνται και μέρος των εργαζομένων των κατηγοριών Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των φορέων που απορροφώνται, συγχωνεύονται ή περιορίζονται, τίθενται σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας. Η διαδικασία τελεί υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ. Οι εργαζόμενοι που διαθέτουν τις αναγκαίες προϋποθέσεις, επαναπροσλαμβάνονται το ταχύτερο δυνατόν με βάση τα όσα προβλέπονται στο σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. Θα δημιουργηθούν ειδικά προγράμματα επανακατάρτισης, στο πλαίσιο του ΟΑΕΔ, για όσους εργαζόμενους παραμείνουν στο καθεστώς εφεδρείας».
Από τη συγκεκριμένη «δράση», η κυβέρνηση εκτιμά ότι μπορεί να τεθούν σε εφεδρεία περίπου 1.000 εργαζόμενοι. Τα περί αξιολόγησης από τον ΑΣΕΠ και επαναπρόσληψη είναι στάχτη στα μάτια των εργαζόμενων, προκειμένου να αποδεχτούν αδιαμαρτύρητα την ένταξή τους στην εφεδρεία. Αυτό που θα συμβεί στην πραγματικότητα είναι να λιμνάσουν σε επιδοτούμενα προγράμματα επανακατάρτισης και να μακροημερεύσουν στις λίστες του ΟΑΕΔ, με το πενιχρό επίδομα της εφεδρείας.
-- Δράση 5η:
«Προβλέπεται ταχεία διαδικασία εντοπισμού υπηρεσιακών μονάδων φορέων της κεντρικής κυβέρνησης που δεν έχουν λόγο ύπαρξης ή διαθέτουν πολύ μεγάλο ποσοστό πλεονάζοντος προσωπικού. Η αξιολόγηση θα γίνει υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ, με νομοθετημένα αντικειμενικά κριτήρια που εφαρμόζονται αυτόματα. Από το προσωπικό που υπηρετεί σε αυτές τις υπηρεσιακές μονάδες θα ζητηθεί να αποδεχθεί μετάθεση σε άλλες υπηρεσίες ή, αλλιώς, να ενταχθεί σε καθεστώς εφεδρείας λόγω κατάργησης της οργανικής θέσης του».
-- Δράση 6η:
«Συνεχίζεται με εντατικό ρυθμό η αναδιάρθρωση ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ που καταργούνται ή συγχωνεύονται».
Βάσει των αντιδραστικών υπολογισμών της κυβέρνησης, «από τις δράσεις 5 και 6 εκτιμάται ότι μπορεί να συγκεντρωθεί αριθμός περίπου 6.000-7.000 εργαζομένων», χωρίς να υπολογίζει κανείς τις συνέπειες που θα έχει η κατάργηση ή μείωση προσωπικού σε οργανισμούς που προσφέρουν στοιχειώδεις κοινωνικές υπηρεσίες. Καθόλου τυχαία, από τους 151 Οργανισμούς του Δημοσίου που ζητήθηκε να δηλώσουν πρώτοι το 10% του προσωπικού σε εργασιακή εφεδρεία, η συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν οργανισμοί Πρόνοιας.
Συνολικά, οι 8.000 εργαζόμενοι που θα χαρακτηριστούν «πλεονάζον προσωπικό» από τους οργανισμούς που θα καταργηθούν και θα συγχωνευθούν, για 12 μήνες θα λαμβάνουν το 60% του τελευταίου βασικού μισθού και στη συνέχεια η συντριπτική τους πλειοψηφία θα οδηγείται στην απόλυση. Ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι θα ενταχθούν σε ειδικούς πίνακες, προκειμένου ορισμένοι από αυτούς να μεταταγούν σε θέσεις ορισμένου χρόνου και μερικής απασχόλησης, έρχεται ουσιαστικά να χρυσώσει το χάπι της ανεργίας, αφού τόσο για το 2011 όσο και και το 2012 οι προσλήψεις στο Δημόσιο θα γίνονται βάσει της αναλογίας «μια πρόσληψη κάθε δέκα αποχωρήσεις».
Από τον επόμενο χρόνο η μεγάλη σφαγή
Η δεύτερη φάση για την περίοδο 2012-2013:
--Δράση 7η:
«Οργανώνεται διαδικασία αξιολόγησης της διάρθρωσης, των αρμοδιοτήτων και του προσωπικού των δημοσίων υπηρεσιών, στο πλαίσιο των ευρημάτων της πρόσφατης μελέτης του ΟΟΣΑ για την ελληνική δημόσια διοίκηση, με στόχο τη μείωση των υφιστάμενων υπηρεσιακών μονάδων (όχι των θέσεων του υπηρετούντος προσωπικού) κατά περίπου 30%. Η αξιολόγηση θα γίνει με αξιοποίηση της Τεχνικής Βοήθειας της ΕΕ, με τη συμμετοχή εξωτερικών εμπειρογνωμόνων και του ΟΟΣΑ.
Ειδικά ως προς την αξιολόγηση του προσωπικού, η διαδικασία τελεί υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ.
Το πλεονάζον προσωπικό που θα προκύψει και δεν θα είναι δυνατόν να απορροφηθεί παραγωγικά σε άλλες θέσεις στο δημόσιο τομέα, θα ενταχθεί σε καθεστώς εφεδρείας και σε προγράμματα επανακατάρτισης και εναλλακτικής κοινωνικής απασχόλησης».
Ο στόχος της κυβέρνησης για μείωση των υφιστάμενων υπηρεσιακών μονάδων κατά περίπου 30%, βάσει μάλιστα της έκθεσης του ιμπεριαλιστικού οργανισμού ΟΟΣΑ, θα οδηγήσει σε απολύσεις περίπου 200.000 εργαζομένων (από το σύνολο των πάνω 800.000 που σήμερα εργάζονται στο Δημόσιο και ευρύτερο τομέα) που θα χαρακτηριστούν «πλεονάζον προσωπικό» και θα υπαχθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας. Η κυβέρνηση μάλιστα ήδη σε συνεργασία με την τρόικα έχει διαμορφώσει το συγκεκριμένο σχέδιο και θα το θέσει σε εφαρμογή από το Γενάρη του 2012.
πηγή : Εφημερίδα "Ριζοσπάστης", 4/10/2011