4 Οκτ 2011

Πληρώνουμε 11 δισ. ευρώ αλλά...

Μαχαίρι στα εισοδήματα και όχι στις δαπάνες προβλέπεται και για το 2012

Στη γνωστή, δοκιμασμένη και αναποτελεσματική - όπως αποδείχθηκε - συνταγή των πρόσθετων φόρων και περικοπών μισθών και συντάξεων, δηλαδή της μείωσης του εισοδήματος των μισθωτών, χωρίς αντίστοιχες περικοπές δαπανών βασίζεται και το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.
Βαρύ είναι το φορτίο για τους φορολογουμένους, αφού οι νέοι φόροι που έχουν προστεθεί στον λογαριασμό τους για το 2012 φτάνουν σχεδόν τα 8 δισ. ευρώ. Σε αυτούς περιλαμβάνονται η έκτακτη εισφορά, το τέλος ακινήτων, η μείωση του αφορολογήτου και η κατάργηση της έκπτωσης λόγω αποδείξεων. Από την άλλη, επιβάλλονται περικοπές μισθών και συντάξεων που ξεπερνούν τα 2,8 δισ. ευρώ, μέσω του ενιαίου μισθολογίου, της μείωσης των συντάξεων άνω των 1.200 ευρώ, αλλά και των επικουρικών συντάξεων.
Αντίθετα, η περικοπή των δαπανών που δεν έχουν σχέση με εισοδήματα και αποδοχές είναι σε μεγάλο βαθμό στον αέρα. Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα καταγράφει μεν περικοπές περίπου 1,2 δισ. ευρώ για το 2012, αλλά αυτές αφορούν σε μεγάλο βαθμό σχέδια επί χάρτου που μένει να επιβεβαιωθούν. Ούτως ή άλλως, το προσχέδιο του προϋπολογισμού αναμένεται να υποστεί αλλαγές τον επόμενο μήνα, μέχρι την κατάθεση του οριστικού σχεδίου, ενώ δεν αποκλείεται να ληφθούν και πρόσθετα μέτρα. Ηδη, στο κείμενο του προσχεδίου περιλαμβάνεται ξεκάθαρη προειδοποίηση ότι αν δεν ανταποκριθούν οι έλληνες πολίτες (σ.σ. πληρώνοντας τις έκτακτες εισφορές και το τέλος ακινήτων) το έλλειμμα του 2011 που εκτιμάται στο 8,5% του ΑΕΠ, μπορεί να αυξηθεί κατά 0,5% του ΑΕΠ ή 1,1 δισ. ευρώ, επομένως ενδέχεται να χρειαστούν νέα μέτρα.
Η εκτίμηση του προσχεδίου για έλλειμμα 8,5% του ΑΕΠ το 2011 αποτελεί, εξάλλου, από χθες σημείο προβληματισμού και ανησυχίας, καθώς τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και η αγορά επέκριναν την κυβέρνηση για αποτυχία, δεδομένου ότι ο στόχος ήταν για έλλειμμα 7,6% του ΑΕΠ. Άλλωστε, και η ίδια η κυβέρνηση αναγνώρισε ότι χωρίς τα πρόσθετα μέτρα το έλλειμμα θα ήταν 2% του ΑΕΠ υψηλότερο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εκτίμηση για το έλλειμμα αναθεωρήθηκε προς το χειρότερο (από 8,1% του ΑΕΠ στο 8,5% του ΑΕΠ) την τελευταία στιγμή, στις τέσσερις τα ξημερώματα της Κυριακής, ύστερα από πίεση της τρόικας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού βρίθει λαθών, προφανώς επειδή γραφόταν και ξαναγραφόταν μέχρι την τελευταία στιγμή.
Έτσι, όμως, δημιουργήθηκε πολύ αρνητική εικόνα στις αγορές, καθώς τα διεθνή πρακτορεία μετέδωσαν ότι η Ελλάδα απέτυχε στους στόχους της. Κάτι που επαναφέρει στο προσκήνιο τα σενάρια περί πιθανής χρεοκοπίας της χώρας την ώρα που υποβάλλεται στις μεγαλύτερες θυσίες.
Η αντιπροσωπεία της τρόικας παραμένει στην Αθήνα και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα αποχωρήσει πριν από την Παρασκευή. Αξιωματούχος της κυβέρνησης που ρωτήθηκε αν έχει εξασφαλιστεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης από την Ελλάδα, ήταν επιφυλακτικός και περιορίστηκε να παραπέμψει στην αξιολόγηση της τρόικας.

Πρωτογενές πλεόνασμα.
Με πρωτογενείς δαπάνες 49,2 δισ. ευρώ και σύνολο των φορολογικών εσόδων 53,2 δισ. ευρώ, ο προϋπολογισμός του 2012 φιλοδοξεί να επιτύχει για πρώτη φορά πρωτογενές πλεόνασμα. Ωστόσο, εφιαλτικό είναι το ύψος της δαπάνης τόκων που σκαρφαλώνει στα 17,9 δισ. ευρώ. Τελικά, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης διαμορφώνεται στο 5,6% του ΑΕΠ ή 12,8 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, η ελληνική οικονομία βυθίζεται όλο και βαθύτερα στην ύφεση. Το ΑΕΠ που υποχωρεί φέτος κατά 5,5%, αναμένεται να υποστεί περαιτέρω μείωση κατά 2,5% το 2012. Πριν από έναν χρόνο η κυβέρνηση έβλεπε το ΑΕΠ να υποχωρεί μόνο κατά 3% το 2011 και να αυξάνεται κατά 1,1% το 2012, ενώ ακόμη και στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, το καλοκαίρι, ήταν πολύ πιο αισιόδοξη προβλέποντας μείωση του ΑΕΠ κατά 3,8% φέτος και αύξησή του κατά 0,6% το 2012. Η ανεργία προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 15,2% φέτος και στο 16,4% το 2012. Το μόνο ευχάριστο νέο είναι η προβλεπόμενη μείωση του πληθωρισμού από 3% φέτος στο 0,6% το 2012.

Ρεπορτάζ των Ειρήνης Χρυσολωρά & Έλενας Λάσκαρη, από την εφημερίδα "Τα Νέα", 4/10/2011