Σύμη, νησί των Δωδεκανήσων που απέχει μόλις 8 ν.μ. από την Τουρκία. Πριν από 20 ημέρες είχε 4-5 τουριστικά πλοία την ημέρα που μετέφεραν από Ρόδο δεκάδες εκατοντάδες τουρίστες, σήμερα... κανένα, εξαιτίας του ρωσικού νηογνώμονα. Έως το τέλος του μήνα, εξάλλου, το νησί θα βρεθεί προ νέας απειλής, διπλής: και χωρίς νερό και χωρίς ρεύμα, στην περίπτωση η ΔΕΗ προχωρήσει στην απόφασή της που έχει κοινοποιήσει στο δήμαρχο του νησιού, το Λευτέρη Παπακαλοδούκα: να κόψει το ρεύμα στο εργοστάσιο αφαλάτωσης για χρέος 67.000 ευρώ.
Παραλογισμός...
«Ο παραλογισμός σε όλο του το μεγαλείο», λέει στην aftodioikisi.gr ο δήμαρχος, εμφανώς εκνευρισμένος με την όλη κατάσταση. «Έχουμε ένα εργοστάσιο αφαλάτωσης-στολίδι, πρότυπο θα μπορούσα να πω σε όλη την Ευρώπη, και η ΔΕΗ απειλεί να κόψει το ρεύμα, με αποτέλεσμα να μείνει το νησί χωρίς νερό».
«Και όχι μόνον αυτό», συμπληρώνει. «Αν δεν έχουμε νερό, τότε θα πάψουν να λειτουργεί και το εδώ εργοστάσιο της ΔΕΗ, που δίνει ρεύμα στο νησί, καθώς οι μηχανές του είναι υδρόψυχες.
Και καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό...»
Στο ερώτημα της aftodioikisi.gr γιατί γίνεται αυτό και που έγκειται ο παραλογισμός του κράτους, ο δήμαρχος Λευτέρης Παπακαλοδούκας είναι σαφής: «Δεν υπάρχει σωστή κατανομή των πόρων από το κεντρικό κράτος. Χρειαζόμαστε το χρόνο 500.000 ευρώ για το εργοστάσιο, το οποίο παράγει 2.200 κ.μ. την ημέρα, και παίρνουμε μόλις 130.000-140.000 ευρώ...
Και εδώ υπάρχει ένας παραλογισμός: άλλα εργοστάσια που παράγουν λιγότερα κυβικά, όπως, για παράδειγμα, η Νίσυρος (300-400 κ.μ.) χρηματοδοτείται με 300.000 ευρώ, ή η Μήλος, που αγοράζει από ιδιώτες, παίρνει 400.000 ευρώ».
Όσο για τις ενέργειές του; Ήδη έχει στείλει επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, ζητώντας την παρέμβαση-βοήθειά του, ενώ απευθυνόμενος στο υπουργείο Εσωτερικών πήρε την απάντηση: «Λεφτά δεν υπάρχουν».
«Ας φέρουν τότε νερό με τα πλοία, όπως γινόταν παλιά, και ας πληρώσουν 20.000 ευρώ το δρομολόγιο, τη στιγμή που μόνο για τον Οκτώβριο χρειάζονται να πραγματοποιηθούν είκοσι», λέει εμφανώς αγανακτισμένος με την όλη κατάσταση.
Το εργοστάσιο αφαλάτωσης
Το εργοστάσιο αφαλάτωσης που υπάρχει στη Σύμη δημιοργήθηκε το 2009, προϋπολογισμού 5,5 εκατ. ευρώ, ευελπιστώντας να αποσβεστεί σε ένα χρόνο το κόστος, καθώς η ετήσια μεταφορά νερού στο νησί στοίχιζε στο κράτος 5 εκατ. ευρώ σε σημερινές τιμές.
«Το κράτος εξοικονομεί 5 εκατ. ευρώ το χρόνο και ο δήμος έχει βουλιάξει. Ουσιαστικά πήραμε το δικό τους πρόβλημα στις πλάτες μας, και αντί να μας ευχαριστούν, προσπαθούν να μας καταστρέψουν», σημειώνει με καταγγελτικό ύφος ο Λευτέρης Παπακαλοδούκας.
Πέραν αυτού, στο εργοστάσιο αφαλάτωσης υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού ΠΕ, όπως, για παράδειγμα, μηχανολόγος, ηλεκτρολόγος, χημικός· σε αυτό απασχολούνται υπάλληλοι ΔΕ ή ΥΕ, 8μηνης σύμβασης, που δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο, π.χ., πλακατζής και ψαράς, που προσελήφθησαν στο Δήμο Σύμης λόγω ειδικών κριτηρίων (πολύτεκνος, άνεργος κτλ.).
«Βουλιάζει» ο τουρισμός και η τοπική οικονομία
Έξαλλος, ωστόσο, είναι ο δήμαρχος Σύμης Λευτέρης Παπακαλοδούκας και με το πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί με τα πλοία της γραμμής, που λόγω ρωσικού νηογνώμονα (βλ. και Γαύδο) δεν πάνε στο νησί.
Να σημειωθεί πως στο νησί πηγαίνουν -πλέον- μόνον 2 πλοία τα οποία κοστίζουν πήγαινε-έλα Ρόδο-Σύμη-Ρόδο περίπου 35 ευρώ, ενώ αυτά που σταμάτησαν και είναι αγκυροβολημένα στη Σύμη κόστιζαν περίπου 11 ευρώ, με αποτέλεσμα οι τουρίστες να προτιμούν να μένουν στη Ρόδο (απέχει από τη Σύμη περίπου 33 ν.μ).
«Το Ελληνικό Κράτος χάνει τουλάχιστον 40.000 ευρώ ΦΠΑ από τους επισκέπτες που δεν έρχονται πλέον στο νησί», υπογραμμίζει. «Το νησί χάνει 1.500-2.000 τουρίστες την ημέρα, με αποτέλεσμα να πλήττονται και οι έμποροι και καταστηματάρχες. Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση», σημειώνει και καταλήγει:
«Χάνει από ένα μόνο νησί 40.000 ευρώ, φανταστείτε τι γίνεται στην υπόλοιπη Ελλάδα, και πάει να μαζέψει το επίδομα αλληλλεγγύης από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Αυτό και αν είναι παραλογισμός!»
πηγή : http://www.aftodioikisi.gr/, 26/9/2011