Στην εργασιακή εφεδρεία 30.000 υπάλληλοι ή οδηγούνται στην έξοδο. Υπό αξιολόγηση όλοι οι υπόλοιποι από το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Γερμανούς τεχνοκράτες
Στην πρόταση που θα παρουσιάσει σήμερα στην κρίσιμη συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας και αφορά κυρίως την εφεδρεία (ή και την "έξοδο") περίπου 30 χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων εντός του 2011 κατέληξε χθες αργά το βράδυ κυβερνητική σύσκεψη, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλο.
Ήταν μία από τις πλέον "δύσκολες" συσκέψεις της κυβέρνησης που είχε ήδη λάβει τα μηνύματα από τους επικεφαλής της τρόικας, αφού το οικονομικό επιτελείο είχε χθες το απόγευμα την πρώτη (μετά την επιστροφή τους στην Αθήνα) αναλυτική συζήτηση.
Τα κυβερνητικά στελέχη (κ. Ρέππας, Καστανίδης, Κουτρουμάνης, Ρόβλιας, Διαμαντοπούλου, Πλασκοβίτης, Πρωτόπαπας κ.ά.) προσήλθαν με συγκεκριμένες προτάσεις τους "φακέλους" τους - ταυτόσημες, σε γενικές γραμμές, με διαφορές και ερωτηματικά για τα ζέοντα πολιτικά και νομικά ζητήματα. Το βέβαιον είναι ότι αργά το βράδυ κατέληξαν στο βασικό πλάνο, το οποίο σήμερα θα επανεξεταστεί από το κορυφαίο τιμ της τρόικας, ώστε στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Κυριακής, υπό τον πρωθυπουργό, να μπουν οι τελικές "υπογραφές" για την εφεδρεία, το ενιαίο μισθολόγιο και το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012. Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι κατέληξαν σε δύο κύριες κατευθύνσεις:
Η άμεση κίνηση αφορά τη "λύση" της εργασιακής εφεδρείας 30 χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, αφενός με ηλικιακό κριτήριο (κοντά στη σύνταξη) και αφετέρου με κριτήριο που συνδέεται με τη θέση στην παραγωγή. Στην πραγματικότητα ανέλυσαν το ενδεχόμενο ένταξης στην εφεδρεία με τη δημιουργία ενός "προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος", για την οποία όμως τα στοιχεία των υπουργείων είναι επισφαλή.
Οι πληροφορίες επιμένουν ότι ακούστηκαν πολλές "λεπτομέρειες" για νομικά και άλλα κωλύματα, που οδήγησαν τη συζήτηση και στα εναλλακτικά σενάρια, γεγονός που έφερε στο τραπέζι και τις απολύσεις. Όσοι ενταχθούν στην εφεδρεία θα λάβουν στην "έξοδο" αποζημίωση; "Θα λάβουν όλα τα νόμιμα", είναι η φράση-κλειδί με πολλές νομικές ερμηνείες και διακλαδώσεις.
Ταυτόχρονα, όπως συμφώνησαν στη σύσκεψη, θα ξεκινήσει διαδικασία αξιολόγησης του συνόλου των υπηρεσιών και των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα (στενού και ευρύτερου), που όμως θα ολοκληρωθεί σε... βάθος χρόνου (μέχρι δύο έτη). Να σημειωθεί ότι την ευθύνη της αξιολόγησης θα έχει η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης (Ρέππας, Ρόβλιας) με τη συνεργασία τεχνοκρατών, ειδικών για θέματα εξυγίανσης Δημόσιας Διοίκησης και επικεφαλής στελέχους από τη Γερμανία (σχετική συζήτηση λέγεται ότι έγινε και στο πρόσφατο δείπνο Παπανδρέου-Μέρκελ και συνεργατών τους στο Βερολίνο). Είναι πασιφανές ότι η αξιολόγηση θα καταλήγει σε τακτά χρονικά διαστήματα σε εκθέσεις με εισηγήσεις για το πλεονάζον ή όχι προσωπικό ή για την κατάργηση υπηρεσιών κ.ά.
Ιδιαίτερης σημασίας είναι επίσης το γεγονός ότι η κυβέρνηση εγκαταλείπει ως φαίνεται το "σενάριο" ένταξης στην εφεδρεία όσων προσλήφθηκαν τα τελευταία χρόνια εκτός ΑΣΕΠ. Και αυτό γιατί -όπως ειπώθηκε στη σύσκεψη- το εν λόγω σενάριο συναντά πολλές δυσκολίες εφαρμογής και αντιπαραθέσεις περί κομματικών κριτηρίων...
Χρονοδιάγραμμα
Το "τελικό κείμενο", στο οποίο θα συμπεριληφθεί και το μισθολόγιο-βαθμολόγιο, θα αποτελέσει άμεσα σχέδιο νόμου που στόχος της κυβέρνησης είναι να ψηφιστεί στη Βουλή μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Εντός του Οκτωβρίου, δε, έχουν λάβει... σειρά για ψήφιση σχέδια νόμου (δεν έχουν ακόμη συνταχθεί) για το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό, το φορολογικό, τα κλειστά επαγγέλματα και τον προϋπολογισμό.
ΤΙ ΖΗΤΗΣΑΝ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
Ενστάσεις και εντάσεις για τις αποδείξεις
Αποδείξεις για τις... αποδείξεις ζήτησαν και έδωσαν χθες στο υπουργικό συμβούλιο με τους τόνους κάποια στιγμή να ανεβαίνουν. Στο κλίμα σύγχυσης που δημιουργήθηκε από τη συζήτηση για το νέο μέτρο των αποδείξεων, αναφέρθηκαν υπουργοί όπως ο κ. Μ. Παπαϊωάννου επισημαίνοντας την ανάγκη να μην προκαλείται επικοινωνιακό κομφούζιο από διάφορες αποσπασματικές ανακοινώσεις. Πληροφορίες λένε ότι στο... παραπέντε προσπεράστηκε μίνι κόντρα του υπουργού Δικαιοσύνης με τον Β. Βενιζέλο, ο οποίος χαρακτήρισε "αδιανόητο τον ισχυρισμό ορισμένων μέσων ενημέρωσης ότι πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών ήταν να επιβληθεί το νέο μέτρο για τις αποδείξεις αναδρομικά για το 2011". "Πρέπει να παρουσιαστεί Ενιαίο Φορολογικό Σύστημα και όχι αποσπασματικά μέτρα, που δημιουργούν περαιτέρω αγωνία και ανασφάλεια στους πολίτες", υπογράμμισε και η Μ. Ξενογιαννακοπούλου.
Κυβέρνηση
Τρία σενάρια πριν από την απόφαση
Τρία σενάρια επεξεργαζόταν η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, πριν καταλήξει στην πρόταση που θα παρουσιάσει στην τρόικα προκειμένου να υλοποιήσει τη δέσμευση και να θέσει σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας 30.000 υπαλλήλους από το δημόσιο μέχρι το 2011.
Το "ήπιο" σενάριο: σύμφωνα με το οποίο θα προταχθούν όσοι μόνιμοι και αορίστου χρόνου υπάλληλοι είναι άνω των 60 ετών και έχουν συμπληρώσει τα χρόνια συνταξιοδότησης, σε συνδυασμό με όσους έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Για να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο σενάριο, θα πρέπει να καταργηθούν νομοθετικές διατάξεις του ασφαλιστικού, που επιτρέπουν στους εργαζομένους οι οποίοι έχουν συμπληρώσει 35 χρόνια υπηρεσίας να παραμείνουν άλλα τρία χρόνια στη θέση τους. Το "μέτριο" σενάριο: σε αυτήν την εκδοχή θα αναζητηθούν οι έφεδροι από τους διορισθέντες της τελευταίας 10ετίας, οι οποίοι ανήκουν στον διοικητικό κλάδο και έχουν προσληφθεί χωρίς τον έλεγχο του ΑΣΕΠ.
Το "σκληρό" σενάριο: που περιλαμβάνει άμεσες απολύσεις προσωπικού αορίστου χρόνου, το οποίο θα κριθεί πλεονάζον από τους συγχωνευόμενους και καταργούμενους οργανισμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα "πιέζει" για άμεσες απολύσεις υπάλλήλων, προκειμένου να επιτευχθεί μείωση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο.
Κυβερνητικά στελέχη διαπίστωσαν νομικά προβλήματα στην εφαρμογή της εφεδρείας στον στενό δημόσιο τομέα λόγω της συνταγματικής κατοχύρωσης της μονιμότητας και των προβλέψεων του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα όχι μόνο για τους μόνιμους αλλά και τους υπάλληλους αορίστου χρόνου που υπηρετούν σε ΝΠΔΔ.
της Φώφης Γιωτάκη, από την εφημερίδα "Έθνος", 30/9/2011