28 Αυγ 2011

Wikiparliament: Το ελληνικό διαδικτυακό Κοινοβούλιο

Το Wikiparliament, ένας νέος δικτυακός χώρος, φιλοδοξεί να μετατραπεί σε χώρο φιλοξενίας προτάσεων για τροποποιήσεις εν ενεργεία νόμων ή νομοσχεδίων που βρίσκονται υπό επεξεργασία και κατάρτιση νέων νόμων.
Το Wikiparliament αποτελεί ένα πολιτικά ανεξάρτητο εγχείρημα, το οποίος όπως αναφέρουν οι δημιουργοί του, «δεν επιδιώκει σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσει τους εκλεγμένους από το Ελληνικό κοινοβούλιο νόμους». Στόχος του είναι να συγκεντρωθούν σε ένα κοινό τόπο οι δημιουργικές προτάσεις ενημερωμένων πολιτών και οργανώσεων, οι οποίες θα υποβληθούν στη συνέχεια στη διαδικασία της συλλογικής συγγραφής, που έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία από τη γνωστή δικτυακή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia.
Η συλλογική συγγραφή σε ένα περιβάλλον wiki δεν είναι μία απλή κατάθεση διαφορετικών απόψεων και προτάσεων, αλλά μία δυναμική διαδικασία συνεχούς επεξεργασίας και τροποποίησης των υπαρχόντων κειμένων, μέσω της οποίας διευκολύνεται η συνεργασία πολλών ατόμων για τη συγγραφή ενός έργου με στόχο την επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής συναίνεσης, επισημαίνουν οι δημιουργοί της ιστοσελίδας.
«Μέσα από αυτή τη διαδικασία ελπίζουμε να δημιουργηθούν κείμενα-προτάσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν δημιουργικά ερεθίσματα για την τροποποίηση εν ενεργεία νομοθετικών κειμένων ή την κατάρτιση νέων νόμων μέσα από τις νόμιμες διαδικασίες του εκλεγμένου Ελληνικού κοινοβουλίου», συνεχίζουν.