26 Αυγ 2011

Γερμανοί: Επενδύσεις μόνο με αποικιοκρατικούς όρους

Ειδικές επενδυτικές ζώνες, όπου θα ισχύουν συγκεκριμένες χαριστικές φορολογικές ρυθμίσεις και κίνητρα, θέλουν οι Γερμανοί προκειμένου να επενδύσουν στην Ελλάδα. Το θέμα άνοιξε χθες ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομίας Στέφαν Καπφέρερ κατά τις επαφές που είχε με κυβερνητικά στελέχη. Ο ίδιος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη υποστήριξε ότι για τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που θα διέπουν το καθεστώς των ειδικών ζωνών πρέπει να υπάρξουν συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Πρώτη επένδυση των Γερμανών θα είναι, όπως όλα δείχνουν, το μεγάλο έργο για την κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φωτοβολταϊκά.
Ο Σ. Καπφέρερ μίλησε για «επενδυτική επίθεση στην Ελλάδα που επιδιώκει η Γερμανία» και συγκεκριμένα για επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και ιδιαίτερα σε τομείς στους οποίους ήδη υπάρχουν γερμανικές επενδύσεις όπως οι τηλεπικοινωνίες. Περισσότερα θα συζητηθούν το προσεχές διάστημα μέσω επαφών του γερμανικού συνδέσμου βιομηχανιών με τον ΣΕΒ καθώς και επιμέρους επιμελητήρια.
Ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομίας και ο Μ. Χρυσοχοΐδης υποστήριξαν ότι υπάρχει στενή συνεργασία της KfW (Γερμανική Τράπεζα Επενδύσεων) με την κυβέρνηση προκειμένου να δημιουργηθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης (μία ακόμα...) επενδυτική τράπεζα. Η επεξεργασία των ρυθμίσεων για τη νέα τράπεζα γίνεται σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και βασικό της αντικείμενο θα είναι η χρηματοδότηση επενδύσεων. Οι Γερμανοί έχουν συμφωνήσει να παράσχουν τεχνογνωσία για την ενίσχυση της ρευστότητας προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μέσω των τοπικών τραπεζών της η Γερμανία θεωρείται πρότυπο διεθνώς στον τρόπο με τον οποίο χρηματοδοτούνται και ενισχύονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν σημαντικό βραχίονα της εξαγωγικής δράσης της.
Ο Σ. Καπφέρερ μίλησε με θετικά λόγια για τις προσπάθειες της Ελλάδας «για περιορισμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων», αλλά απέφυγε να προβλέψει πότε η χώρα μας θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών. Μάλιστα υποστήριξε ότι «εκτός από τα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής» είναι απαραίτητο να λειτουργήσει η πραγματική οικονομία και να δημιουργηθεί αναπτυξιακή δυναμική.
Ο Μ. Χρυσοχοΐδης υποστήριξε ότι η συνεργασία με τη Γερμανία κινείται σε τρεις άξονες: την παροχή τεχνογνωσίας σε επίπεδο εξαγωγών, ρευστότητας και αναπτυξιακής στρατηγικής, την αναζήτηση αποτελεσματικών τρόπων χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή και τη Γερμανική Τράπεζα Επενδύσεων και τη χαρτογράφηση των επενδυτικών ευκαιριών που παρουσιάζει η Ελλάδα.
Ο υπουργός Ανάπτυξης επανέλαβε ότι στις 6 και τις 7 Οκτωβρίου θα έρθει στην Αθήνα ο Γερμανός ομόλογός του Φίλιπ Ρέσλερ μαζί με ομάδα επιχειρηματιών. Ο Σ. Καπφέρερ συναντήθηκε και με τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο, τον υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου και τη διοίκηση του ΣΕΒ.
Σημειώνεται ότι στη συνέντευξη με τον Σ. Καπφέρερ επρόκειτο να παραστεί και ο Χ. Παμπούκης, ο οποίος τελικά δεν παρέστη και χθες το απόγευμα υπέβαλε την παραίτησή του.

του Φώτη Κόλλια, από την εφημερίδα "Δημοκρατία", 26/8/2011