29 Αυγ 2011

Ασφυκτικές πιέσεις στο Ελεγκτικό Συνέδριο να εγκρίνει την παράνομη απευθείας ανάθεση

ΠΑΙΡΝΕΙ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ ΤΟΝ ΟΕΔΒ

Ενήμερη για τις καθυστερήσεις του ΟΕΔΒ ήταν η κυρία Διαμαντοπούλου με επιστολή του αντιπροέδρου του ΕΣ

Ισχυρότατες πιέσεις ασκούνται από την κυβέρνηση στο Ελεγκτικό Συνέδριο για να εγκρίνει τη σκανδαλώδη σύμβαση της απευθείας ανάθεσης της προμήθειας του χαρτιού για τα σχολικά βιβλία, που ως γνωστόν, όπως έχουμε αποκαλύψει, ανέρχεται στο ποσό των 10.500.000 ευρώ, για να καμφθούν οι σοβαρές και τεκμηριωμένες ενστάσεις που έχουν τα μέλη του ΕΣ τα οποία έχουν χρεωθεί τον έλεγχο του σχετικού φακέλου, λόγω αρμοδιότητας.
Συγκεκριμένα, διαφωνούν με τους λόγους που επικαλείται η διοίκηση του Οργανισμού Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων για να δικαιολογηθούν τα περί δημόσιου συμφέροντος και έκτακτης ανάγκης προκειμένου να νομιμοποιηθεί η απευθείας ανάθεση.
Ως γνωστόν, η πρόεδρος του ΟΕΔΒ, κυρία Χαροκόπου, στην εισήγησή της αναφέρει ότι υπήρξε «ασυνήθιστη και απρόβλεπτη καθυστέρηση» του Ελεγκτικού Συνεδρίου στον έλεγχο της συμβάσεως του διαγωνισμού (που άγνωστο παραμένει πότε έγινε), για να στηρίξει το επιχείρημα ότι «συντρέχει η ύπαρξη δημόσιου συμφέροντος» και επομένως νομιμοποιείται η διαδικασία της απευθείας ανάθεσης.
Μέλη του Ελεγκτικού Συνεδρίου χαρακτηρίζουν μομφή τα περί «ασυνήθιστης και απρόβλεπτης καθυστέρησης» όταν ο έλεγχος της σύμβασης έγινε μέσα στις προθεσμίες που προβλέπει ο νόμος, παρά το γεγονός ότι ο φάκελος που είχε στείλει ο ΟΕΔΒ ήταν ελλιπής και χρειάστηκε αλληλογραφία για να σταλούν τα έγγραφα που έλειπαν.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρμόδιος αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Αγγελάρας έστειλε επιστολή στην υπουργό Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου, απαντώντας στην τηλεφωνική παρέμβαση που έκανε, εκθέτοντας όλες τις παραβάσεις που έχουν γίνει (ήταν παράνομη η σύνθεση της επιτροπής του διαγωνισμού και το έργο δεν ήταν ενταγμένο στο ενιαίο πρόγραμμα προμηθειών, όπως απαιτεί ο νόμος)...
Κατά τις ίδιες πηγές, οι χειρισθέντες την υπόθεση έχουν προειδοποιήσει τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Καραβοκύρη ότι αν επιχειρηθεί να... επιδιορθωθεί η γνωμοδότηση θα ζητήσουν τη σύγκληση της Ολομέλειας, ώστε να συζητηθεί εκεί το θέμα.
Κύκλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου σημείωναν ότι έγκριση σύμβασης που έχει νομικά ελαττώματα (οι προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος δεν είχαν τηρηθεί) θα έδινε τη νομιμοποιητική βάση για την άσκηση αγωγής κακοδικίας κατά εκείνων που έκαναν τον έλεγχο της σύμβασης και αυτό δεν πρόκειται να το αποδεχθούν, από τη στιγμή που δεν έκαναν τίποτε άλλο από το να εφαρμόσουν τον νόμο.
Μέχρι την Πέμπτη οι πιέσεις δεν είχαν αποδώσει.
Να σημειωθεί ότι η πάρεδρος που έχει χρεωθεί τον έλεγχο του φακέλου επιστρέφει τη Δευτέρα από τις διακοπές της που σημαίνει ότι πριν από το τέλος της εβδομάδας δεν θα έχει βγάλει απόφαση για τη νομιμότητα της σύμβασης.

πηγή : Εφημερίδα "Το Παρόν", 28/8/2011