2 Αυγ 2011

Αλέκα Παπαρήγα : Έρχονται καινούρια μνημόνια σε βάρος του λαού

Συνάντηση χτες με τον υπουργό Οικονομικών, Ε. Βενιζέλο

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, είχε χτες ενημερωτική συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Ε. Βενιζέλο, για τα τελευταία μέτρα που συμφώνησε η κυβέρνηση στην ΕΕ, καθώς και για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων. Η Αλ. Παπαρήγα αμέσως μετά τη συνάντηση τόνισε πως έρχονται και νέα μνημόνια σε βάρος του λαού και εξέφρασε τη ριζική αντίθεση του ΚΚΕ στις αποκρατικοποιήσεις. Συγκεκριμένα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δήλωσε τα εξής:

«Ζητήσαμε συνάντηση με τον κ. Βενιζέλο, από τη στιγμή που δεν έγινε συζήτηση στη Βουλή.
Εμείς θέλαμε πάνω απ' όλα να γίνει συζήτηση στη Βουλή για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε, να κάνουμε εκεί τις ερωτήσεις μας και τις τοποθετήσεις. Αφού δεν έγινε, ζητήσαμε αυτή τη συνάντηση. Είχαμε μερικά ερωτήματα για διευκρίνιση σχετικά με τις εξελίξεις και το ρόλο του ΔΝΤ.
Επίσης, μεσολάβησε και η συνάντησή μας με τον κ. Κουκιάδη της Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων και θέλαμε με την ευκαιρία αυτή να ενημερωθούμε και για το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων και να εκφράσουμε τη θέση μας. Στα ερωτήματα που βάλαμε ο κ. υπουργός απάντησε.
Το ΚΚΕ είναι σε θέση να παρακολουθήσει τις εξελίξεις και να βγάλει συγκεκριμένα συμπεράσματα. Θεωρούμε ότι επιβεβαιώνονται οι θέσεις μας, όχι μόνο από τη σκοπιά ότι τα μέτρα παίρνονται εις βάρος των εργαζομένων, ότι ο εργαζόμενος λαός έχει πληρώσει όλα τα βάρη της κρίσης, αλλά εμείς έχουμε και ορισμένα ερωτηματικά αν αυτή η συμφωνία θα λειτουργήσει και από τη σκοπιά των στόχων που έβαλε η ίδια η κυβέρνηση. Μας απασχολεί και αυτό γιατί όταν η κυβέρνηση ή η Κομισιόν εκτιμά ότι οι στόχοι δεν πιάνονται, σημαίνει ότι πάλι θα έρχονται καινούρια μνημόνια σε βάρος του λαού.
Η θέση η δικιά μας είναι ότι υπάρχει μια ελεγχόμενη χρεοκοπία ή ας το πούμε με τους δικούς μας όρους μερική υποτίμηση, μερική απαξίωση, η οποία κατά τη γνώμη μας δε θα μπορέσει να λειτουργήσει και τα επόμενα χρόνια. Το 2014 - 2015 ή και πιο νωρίς θα έχουμε καινούρια υποτίμηση. Αυτό που μας απασχολεί είναι ότι θα πληρώσει και πάλι ο ελληνικός λαός.
Επίσης, διατυπώσαμε στον υπουργό τη ριζική αντίθεσή μας με τη λογική και το σκοπό της αποκρατικοποίησης και μάλιστα στο επίκεντρο της προσοχής μας είναι οι επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας, ανεξάρτητα από το ότι ήδη είναι ιδιωτικοποιημένες. Οπως επίσης περιοχές, γη, παραλίες, μεγάλοι ελεύθεροι χώροι, χώροι - φιλέτα, που πιθανόν να συγκεντρώσουν την προσοχή των καπιταλιστών.
Μας απασχολεί, επίσης, μήπως λειτουργήσει η δημόσια περιουσία, είτε είναι μια δημόσια χρήση είτε η γη, μήπως λειτουργήσει με τη μορφή της υποθήκης κατά τη διάρκεια των αποκρατικοποιήσεων.
Βεβαίως, όλα αυτά τα πράγματα είναι στην αρχή και έχει μια αξία να είμαστε ενημερωμένοι, πάνω απ' όλα για να συμβάλουμε, να στηρίξουμε τις λαϊκές κινητοποιήσεις.
Με αυτή την έννοια είπαμε στον κ. υπουργό ότι θα ζητάμε ενημέρωση, είτε από τον πρωθυπουργό είτε από τον ίδιο, πέρα από την ενημέρωση που ζητάμε στη Βουλή, γιατί μας ενδιαφέρει η αντιπολιτευτική μας στρατηγική να πατάει πάνω σε πραγματικά στοιχεία, πάνω στην πιθανότητα πραγματικών εξελίξεων και ο λαός να έχει ετοιμότητα να αποκρούσει χειρότερες καταστάσεις, αλλά και να έχει τη δυνατότητα να ανοίξει το δρόμο στη ριζική αλλαγή που εμείς υποστηρίζουμε, την πάλη για την εργατική - λαϊκή εξουσία».

Απαιτείται ολόπλευρο μέτωπο αγώνα

Στις ερωτήσεις που τέθηκαν από την πλευρά των δημοσιογράφων η Αλ. Παπαρήγα έδωσε τις ακόλουθες απαντήσεις:

-- Στα σπάργανα ένα καινούριο κόμμα που το ξεκινάει ο κ. Μαριάς και μιλάει και αυτό για το αντιμνημνονιακό μέτωπο. Υπάρχει περίπτωση το ΚΚΕ σε 3 - 4 βασικά σημεία, προκειμένου η χώρα να βγει απ' το μνημόνιο, να συμπράξει και με αυτές τις δυνάμεις;

-- Δε συμφωνούμε ότι ο λαός έχει ανάγκη από ένα αντιμνημονιακό μέτωπο. Διότι το μνημόνιο δεν προήλθε από παρθενογένεση και επομένως το να κάνεις ορόσημο το μνημόνιο, το οποίο βεβαίως το καταγγέλλουμε και το καταδικάζουμε, είναι σαν να δίνεις συγχωροχάρτι στη στρατηγική που ακολουθήθηκε όλα αυτά τα χρόνια από τις κυβερνήσεις και την τελευταία 20ετία υλοποιήθηκε με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και με τις προσαρμογές ενσωμάτωσης στην ΕΕ που έκαναν και οι δύο κυβερνήσεις.
Σήμερα χρειάζεται ένα μέτωπο που είναι ριζικά αντίθετο με την ΕΕ, που παλεύει για την αποδέσμευση, ένα μέτωπο που διεκδικεί ο κόπος του λαού και η περιουσία που έχει δημιουργηθεί από τον κόπο του λαού να του ανήκει.
Ταυτόχρονα χρειάζεται πάλη για το δυσκόλεμα της προώθησης των αντιλαϊκών μέτρων, κίνημα στρατηγικής ριζικής αλλαγής. Μακάρι να μπορούσαμε να μιλήσουμε για ένα πρόγραμμα άμεσων μέτρων που μπορούσαν να γλιτώσουν το λαό από το χειρότερο, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει ένα τέτοιο πρόγραμμα άμεσων μέτρων, αν δεν ενταχθεί στη στρατηγική της ριζικής αλλαγής.

-- Ποια είναι η θέση του ΚΚΕ για δημοψήφισμα αν προκύψει το Σεπτέμβρη με ερωτήματα τα οποία θα είναι θολά;

-- Είμαστε ριζικά αντίθετοι σε κάθε μορφή δημοψηφίσματος. Κατά τη γνώμη μας η κυβέρνηση το προωθεί για να παγιδεύσει το λαό, να σημειώνει «ναι» ή «όχι» σε ερωτήματα και τελικά να μετατρέψει το δημοψήφισμα, ακόμα και αν είναι αρνητικό στις προτάσεις της κυβέρνησης, σε ένα δημοψήφισμα στήριξης της γενικότερης πολιτικής. Εμείς ζητάμε στη θέση του δημοψηφίσματος την πραγματοποίηση εκλογών. Οι εκλογές αντικειμενικά θέτουν ως ζήτημα το γενικό πολιτικό πρόβλημα.

πηγή : Εφημερίδα "Ριζοσπάστης", 2/8/2011