2 Αυγ 2011

«ΕΘΝΙΚΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ» : «Πατρόν» οι σημερινές ανάγκες της πλουτοκρατίας

Στα σκαριά νέες τρανταχτές φοροελαφρύνσεις και άλλες «διευκολύνσεις» για τα επιχειρηματικά κέρδη

Φορτώνουν τις «απώλειες» στο λαό με μέτρα «ισοδύναμου αποτελέσματος»

Πρόσθετα μέτρα απέναντι στο λαϊκό εισόδημα μαζί με νέες τρανταχτές φοροελαφρύνσεις για τα μονοπώλια και τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους δρομολογεί, σε αυτήν τη φάση, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα έρθει για ψήφιση στη Βουλή το φθινόπωρο φέτος, «συζητιέται» από χτες ανάμεσα στο υπουργείο Οικονομικών με δυνάμεις του λεγόμενου «κοινωνικού εταιρισμού», με τη συμμαχία των προθύμων, που βάζει αποφασιστικά πλάτη, στηρίζοντας ολόπλευρα το «μεσοπρόθεσμο σχέδιο», τη σφοδρή κλιμάκωση που ξετυλίγει το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας. Το ψευδεπίγραφο «εθνικό φορολογικό σύστημα» που εξαγγέλθηκε χτες από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο έχει στόχο τη δημιουργία πλαισίου πολιτικής, κομμένου και ραμμένου στις σημερινές ανάγκες της πλουτοκρατίας, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικής δράσης, με το λαό τσακισμένο με τους εργάτες φτηνούς και ευέλικτους.
Τα εγκαίνια του «διαλόγου» δόθηκαν χτες από τον Ευ. Βενιζέλο, που, προϊδεάζοντας για την παραπέρα κλιμάκωση, δήλωσε ότι «προϋπόθεση για να υπάρξουν φοροελαφρύνσεις» θα είναι η εξεύρεση άλλων μέτρων «ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος». Στους άμεσους στόχους του υπουργείου Οικονομικών είναι παραπέρα συρρίκνωση των φορολογικών συντελεστών στα επιχειρηματικά κέρδη, στην κατεύθυνση που έχει υποδείξει και η ΝΔ, και η οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχει πάρει το πράσινο φως και από τα επιτελεία της τρόικας. Τα μέτρα «ισοδύναμου αποτελέσματος», δηλαδή η αναπλήρωση της χασούρας των φρέσκων ελλειμμάτων που γεννά η πολιτική ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων, θα φορτωθούν και πάλι στα λαϊκά στρώματα.
Ήδη έχουν βάλει στο μάτι και τις όποιες «ελαφρύνσεις» έχουν απομείνει μετά και τον «εφαρμοστικό νόμο», όπως τις φοροεκπτώσεις των λαϊκών νοικοκυριών, για δαπάνες που αφορούν σε νοίκια, υγεία, τόκους στεγαστικών δανείων, δαπάνες για φροντιστήρια παιδιών κ.ά.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού:

ΦΠΑ:
Σε περίπτωση μείωσης των συντελεστών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες θα υπάρξουν «απώλειες» ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Προκειμένου να αναπληρώσουν την απώλεια, κάλεσε τους συνομιλητές να υποβάλουν «συνοδευτική πρόταση» που θα εγγυάται το «ισοδύναμο αποτέλεσμα», καθώς, όπως τόνισε, «δεν υπάρχει περιθώριο να χάσουμε στο ελάχιστο τους στόχους στους οποίους έχουμε δεσμευθεί».

Επιχειρηματικά κέρδη:
«Υπό συζήτηση», σύμφωνα με τον κυβερνητικό παράγοντα, είναι η φορολογία των επιχειρήσεων, σημειώνοντας ότι ακόμη μεγαλύτερη σημασία έχει η «σταθερότητα και η απλότητα του φορολογικού συστήματος».

Καταθέσεις εξωτερικού:
Στάχτη στα μάτια είναι οι φορολογικοί έλεγχοι που έχουν εξαγγείλει σε συνεργασία με τις ελβετικές αρχές. Με το άλλο χέρι επαναφέρουν την κατάπτυστη ρύθμιση για το λεγόμενο «επαναπατρισμό κεφαλαίων», που αποτελεί καραμπινάτη φορολογική αμνηστία για κεφάλαια κάθε είδους και προέλευσης.

Ληξιπρόθεσμα χρέη:
Και για το συγκεκριμένο, επιστρατεύουν γνωστά μονοπώλια του λογιστικού ελεγκτικού (το λεγόμενο big 5) σε ρόλο κυβερνητικού συμβούλου. Είναι γνωστό ότι το συντριπτικά μεγάλο κομμάτι από τα ληξιπρόθεσμα φέσια στην Εφορία προέρχεται από μια μικρή, απόλυτα γνωστή στο υπουργείο Οικονομικών, δράκα πλουτοκρατών.

Οι επιχειρηματίες

Πλάτη στην ασκούμενη φορολογική πολιτική βάζει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) που με το υπόμνημά της, σχετικά με το «νέο εθνικό φορολογικό σύστημα», αξιώνει μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα επιχειρηματικά κέρδη στο 15% (από 20% σήμερα)!
Οι ομοτράπεζοι της κυβέρνησης ζητάνε, μεταξύ των άλλων, τη συμμετοχή και ευθύνη των «κοινωνικών εταίρων» στη σύνθεση της «Επιτροπής για το Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Καταστολής της φοροδιαφυγής», «σταθερή φορολογική νομοθεσία», «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας» κ.ά.

πηγή : Εφημερίδα "Ριζοσπάστης", 2/8/2011