Επιβεβαίωσε ο υπουργός Αμυνας τα σενάρια για αύξηση της θητείας, γεγονός που δεν αλλάζει στο ελάχιστο τον προσανατολισμό των Ενόπλων Δυνάμεων
Επανέφερε, χτες, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Π. Μπελγίτης, και μάλιστα με πιο ξεκάθαρο τρόπο, το θέμα της αύξησης της στρατιωτικής θητείας, στη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξής του, διακηρύσσοντας πως «δεν λαμβάνω υπόψη το πολιτικό κόστος». Συγκεκριμένα, μίλησε για «σχετική αύξηση της θητείας» αν δε φέρουν αποτέλεσμα οι άλλες επιλογές. «Μελετούμε, είπε, όλες τις εναλλακτικές δυνατότητες (...) ώστε να μεγιστοποιήσουμε την επιχειρησιακή ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων (...) Ανάμεσα στις επιλογές αυτές είναι και η σχετική αύξηση της στρατιωτικής θητείας».
Απέφυγε να μιλήσει συγκεκριμένα για το ακριβές ύψος της αύξησης της διάρκειας της θητείας, η οποία σήμερα είναι 9 μήνες για το Στρατό Ξηράς, ενώ για Ναυτικό και Αεροπορία είχε ανακοινωθεί από τους προκατόχους του η πλήρης κατάργησή της και η στελέχωσή τους αποκλειστικά με «επαγγελματίες οπλίτες». «Δεν μπορώ να σας πω, πριν ληφθούν οι τελικές αποφάσεις», ήταν η απάντηση του αρμόδιου υπουργού για το ύψος της αύξησης στη θητεία.
Ο υπουργός Αμυνας μίλησε ακόμα και για περικοπές στις αναβολές. «Είναι, είπε, ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε διαχρονικά. Το θέμα ουσιαστικά της αιμορραγίας για τη νεολαία μας που δεν υπηρετεί τη θητεία της, είτε για λόγους σπουδών, είτε φεύγοντας στο εξωτερικό, είτε αποφεύγοντας με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο με βάση τα θεσμοθετημένα κριτήρια να υπηρετήσει. Την τελευταία περίοδο έχει πάρει αυξητικές διαστάσεις το φαινόμενο αυτό».
Βέβαια, ούτε ο σημερινός υπουργός Εθνικής Αμυνας, ούτε οι προκάτοχοί του αγγίζουν την ουσία του ζητήματος, την πραγματική αιτία των προβλημάτων στην επάνδρωση των στρατιωτικών μονάδων, που είναι οι επιπτώσεις στην οργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων από την πρόσδεσή τους στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και δόγματα και το γεγονός ότι η στρατιωτική θητεία των νέων βρίσκεται σε μια πορεία διαρκούς απαξίωσης και υποβάθμισης με ευθύνη της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας.
Τα προβλήματα πηγάζουν από τον προσανατολισμό των Ενόπλων Δυνάμεων και από την εφαρμογή των ΝΑΤΟικών δογμάτων, καθώς τόσο η μείωση της θητείας που έγινε τα προηγούμενα χρόνια, όσο και οι προσλήψεις μόνιμων οπλιτών έγιναν σε εφαρμογή της κατεύθυνσης του ΝΑΤΟ για σταδιακή κατάργηση της στράτευσης των νέων και αντικατάσταση των στρατευσίμων από επαγγελματίες οπλίτες. Ηδη, χώρες, όπως η Γερμανία, έχουν προχωρήσει στην πλήρη κατάργηση της υποχρεωτικής στράτευσης.
Για το θέμα των αμυντικών βιομηχανιών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ο Π. Μπεγλίτης, κάνοντας ειδική αναφορά στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων στη Θεσσαλονίκη, είπε ότι «έχει ήδη αρχίσει η διαδικασία και θα ολοκληρωθεί προς το τέλος του χρόνου, με βάση το χρονοδιάγραμμα, για την αποκρατικοποίησή τους». Για το προσωπικό αυτών των επιχειρήσεων ανέφερε ότι «θα ακολουθηθεί και εδώ το μοντέλο, κατ' αναλογία, που ακολουθείται στον ΟΣΕ», δηλαδή μετατάξεις σε μια πρώτη φάση για εκείνο το προσωπικό που αξιολογείται ως πλεονάζον.
πηγή : Εφημερίδα "Ριζοσπάστης", 12/8/2011