Δεν πρόκειται να συνυπογράψουμε άδικες σφαγές, λένε βουλευτές
Σκληρή δοκιμασία για την κυβέρνηση και τον Γιώργο Παπανδρέου αποτελούν τα μέτωπα των απολύσεων στο Δημόσιο, των επιτρόπων-τοποτηρητών (πρώτο το «ΠΑΡΟΝ» είχε μιλήσει για «ανθύπατους» που θα ασκούν την πραγματική εξουσία αντί των υπουργών), αλλά και της Παιδείας, με τις αλλαγές στα Πανεπιστήμια...
Ουσιαστικά η συνοχή τόσο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας όσο και της ίδιας της κυβέρνησης είναι στον αέρα, αφού διαμορφώνονται νέα εσωκομματικές συγκρούσεις πρώτα για το θέμα των απολύσεων και μετά για τον ρόλο των «ανθύπατων».
«Δυστυχώς έχουμε αναλάβει δεσμεύσεις που φοβόμαστε να τις πούμε ευθέως και δημοσίως», επισημαίνουν με εμφανή δυσαρέσκεια όλο και περισσότεροι υπουργοί, αλλά και η πλειονότητα των κυβερνητικών βουλευτών. Τονίζουν δε ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου ως υπουργός Οικονομικών, και προφανώς με τις πλάτες του πρωθυπουργού, υπέγραφε χωρίς την παραμικρή διαπραγμάτευση όλες τις επιθυμίες της «τρόικας» στις αναθεωρήσεις του Μνημονίου, δημιουργώντας πολλά τετελεσμένα σε βάρος της χώρας.
Ο πρώτος μεγάλος καλοκαιρινός εφιάλτης για το Μαξίμου είναι φυσικά η περιβόητη εργασιακή εφεδρεία και οι απολύσεις στο Δημόσιο, οι οποίες σε πρώτη φάση έρχονται πακέτο με τη συγχώνευση-κατάργηση 29 οργανισμών του Δημοσίου. «Μας ζητούν να βάλουμε υπογραφή ως εργοδότες για απολύσεις εργαζομένων», λένε πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που τώρα συνειδητοποιούν ότι με διατάξεις που ψήφισαν στο Μεσοπρόθεσμο άνοιξαν τον δρόμο των απολύσεων στο Δημόσιο, οι οποίες όμως είχαν ήδη συμφωνηθεί στο Επικαιροποιημένο Μνημόνιο. «Τελικά αποδείχτηκε πως είχαν απόλυτο δίκιο ο Σαμαράς και οι βουλευτές της ΝΔ που φώναζαν ότι άλλα πράγματα ψηφίζαμε για την εργασιακή εφεδρεία (χωρίς απολύσεις) με το Μεσοπρόθεσμο και άλλα είχε συμφωνήσει στο Επικαιροποιημένο Μνημόνιο ο Γ. Παπακωνσταντίνου στις τελευταίες μέρες της θητείας του στο Υπουργείο Οικονομίας», τονίζουν χαρακτηριστικά.
Σημειώνουν δε πως όλα θα παιχτούν στον εφαρμοστικό νόμο που θα έρθει για ψήφιση μέσα στο καλοκαίρι και θα αφορά ειδικά την εργασιακή εφεδρεία. «Αν θέλουν να βάψουν τα χέρια τους με περισσότερο αίμα εργαζομένων, ας το κάνουν… Πολλοί από μας δεν προτίθενται να συνυπογράψουν άδικες σφαγές. Ναι, το κράτος θέλει ανασυγκρότηση, χρειάζεται να περιοριστεί και να εξορθολογιστεί, αλλά είναι άλλο πράγμα σε περίοδο κρίσης και ύφεσης να πετάς στον δρόμο εργαζομένους».
Στις επίσημες συζητήσεις και ενημερώσεις που είχαν γίνει από αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, γινόταν λόγος μόνο για μετατάξεις, μεταθέσεις, ακόμα και εργασιακή εφεδρεία, όπου κάποιος θα έμενε με τον βασικό μισθό ή με κάτι λιγότερο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μιλούσαν για απολύσεις. Το ίδιο διαβεβαίωνε άλλωστε και ο Θόδωρος Πάγκαλος, που ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχε την ευθύνη για τις συγχωνεύσεις τον Ιούνιο. Μόνο που προχτές τα γύρισε μετά τη διυπουργική και είπε πως θα υπάρχουν απολύσεις για το πλεονάζον προσωπικό.
Όπως είναι φυσικό, η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει πολλούς βουλευτές σε απόγνωση. «Είχαμε που είχαμε τα σκληρά μέτρα με τις οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων», λένε, «σκεφτείτε τώρα τι θα πάθουμε όταν πάμε στις εκλογικές μας περιφέρειες και πούμε ότι ψηφίσαμε να απολυθεί κόσμος από τις δουλειές του». Πολλοί μάλιστα αναρωτιούνται αν ο Ευ. Βενιζέλος, που είναι ένας έμπειρος πολιτικός και θέλει να έχει ρόλο και στο μέλλον, θα δεχτεί να στιγματιστεί ως ο άνθρωπος που είχε την ευθύνη για όλες αυτές τις απολύσεις. Σημειώνουν ακόμα ότι «όσο κι αν προφορικά δίνονται διαβεβαιώσεις πως θα γίνει κάθε προσπάθεια για να αποφευχθούν οι απολύσεις, ωστόσο θα υπάρχει το πλαίσιο ώστε η ''τρόικα'' και οι διάφοροι ''νεοφιλελεύθεροι Ταλιμπάν'' που έχουν ή θα αποκτήσουν υπουργικούς θώκους να ξεσπούν με απολύσεις πάνω στους εργαζομένους».
Το χειρότερο που φοβούνται δε είναι μήπως οι διάφοροι κυβερνητικοί παράγοντες μεταφέρουν τους προσωπικούς τους στρατούς και τα ρουσφέτια τους στις θέσεις των απολυμένων.
Όσον αφορά τους «ανθύπατους» που θα έρθουν να πιάσουν δουλειά στα υπουργεία, πολλοί υπουργοί και στελέχη λένε ότι θα ανεβούν στα κάγκελα αν διανοηθεί ο οποιοσδήποτε ξένος να μπλεχτεί στα πόδια τους ή να τους καπελώσει. Όπως χαρακτηριστικά επισήμαινε κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης, «η έλευση, εγκατάσταση και στη συνέχεια η δραστηριοποίηση των επιτρόπων-τοποτηρητών θα μας φέρει με μαθηματική ακρίβεια αντιμέτωπους με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, που θα κληθεί να παίξει τον ρόλο του επιδιαιτητή στις συγκρούσεις με τους επιτρόπους, ενώ θα του καταλογιστεί και η κατάργηση της δυνατότητας των εκλεγμένων ελληνικών αρχών να λαμβάνουν αποφάσεις και να παράγουν πολιτική».
Παρά το γεγονός ότι ο Γιώργος Παπανδρέου, αμέσως μετά τους πρώτους προβληματισμούς που διατύπωσαν κυβερνητικά στελέχη (με πρώτη δημόσια τοποθέτηση αυτήν του Κώστα Σκανδαλίδη που είχε δηλώσει την άρνησή του να δεχθεί ξένους τοποτηρητές στον τομέα ευθύνης του, λέγοντας ότι δεν θα δεχθώ μπάστακα στο υπουργείο μου), προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα των τοποτηρητών, κάνοντας λόγο για παροχή μόνο τεχνικών συμβουλών και τεχνογνωσίας, ωστόσο φαίνεται ότι πλέον δεν πείθει ούτε τους υπουργούς του για τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της «τρόικας».
«Οι τοποτηρητές, ή όπως αλλιώς θέλετε πείτε τους, έχουν σημαντικότατες εξουσίες και ρόλο. Παίρνουν αποφάσεις και συντάσσουν ακόμα και τον προϋπολογισμό στα υπουργεία. Αυτό είναι ξεκάθαρο από την εντολή που έχουν από την Κομισιόν, την οποία προσυπογράψαμε», λέει χαρακτηριστικά κορυφαίος υπουργός. Είναι λοιπόν βέβαιο ότι η «συγκατοίκηση» με τους επιτρόπους θα είναι δύσκολη και μπορεί να αποτελέσει την απαρχή μιας νέας γενικευμένης κυβερνητικής κρίσης, με απρόβλεπτες συνέπειες.
πηγή : Εφημερίδα "Το Παρόν", 7/8/2011