2 Αυγ 2011

Δύσκολο φθινόπωρο μέτρων;

Σε αυτό το εξόχως αρνητικό πολιτικό πλαίσιο, που εκ των πραγμάτων διατηρεί στο προσκήνιο τις φήμες για πρόωρες κάλπες ανάγκης μέσα στον Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση καλείται μέσα στον Αύγουστο να «μακιγιάρει» όσο το δυνατόν καλύτερα τα δημοσιονομικά στοιχεία, να τα βελτιώσει πραγματικά, όπου αυτό είναι δυνατόν (για παράδειγμα, με εισπρακτικά και ελεγκτικά «σαφάρι» και με «ψαλιδίσματα» στις δαπάνες) και να ελπίζει ότι θα μπει στη νέα πολιτική διαπραγμάτευση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης με καλύτερους όρους. Το μόνο δεδομένο, προς το παρόν, το οποίο επιβεβαιώθηκε από τους χαμηλόβαθμους «τροϊκανούς» που βρέθηκαν στην Αθήνα αυτήν την εβδομάδα, είναι ότι τα «κουτάκια» της αξιολόγησης, σε ό,τι αφορά τα μεγέθη του α' εξαμήνου, συμπληρώθηκαν με στοιχεία που είναι εξόχως επιβαρυντικά για τη θέση της Αθήνας στη διαπραγμάτευση. Το μόνο που μπορεί κάπως να βελτιώσει την κατάσταση θα είναι να βελτιωθεί η εικόνα στο δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, να διατυπωθούν κάπως καλύτερες (και αποδεκτές από την «τρόικα») προβλέψεις για το εννεάμηνο και, τελικά, να περιορισθεί κάπως η πίεση για διορθωτικά μέτρα.
Όμως, ο Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ και η υπόλοιπη παρέα του από την «τρόικα», που θα βρίσκονται στην Αθήνα αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο, έχουν διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να χαλαρώσουν τη στάση τους στο θέμα των πρόσθετων διορθωτικών μέτρων που θα χρειασθεί να επιβληθούν από την κυβέρνηση, πριν εγκριθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης, εφόσον επιβεβαιωθεί ότι ακόμη και μετά τις πρόσθετες προσπάθειες η Ελλάδα παραμένει σε απόσταση από τους στόχους.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», σε αυτό το θέμα η κυβέρνηση έχει λάβει πολύ αυστηρά μηνύματα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. «Καλύτερα να πάμε όλοι σπίτι μας και να γίνουν εκλογές, αν πρόκειται να μας ζητηθεί ψήφος για νέα μέτρα τον Σεπτέμβριο, μετά τη μεγάλη περιπέτεια του Μεσοπρόθεσμου», έλεγε χαρακτηριστικά στο «Π» βουλευτής επαρχιακού νομού, που θεωρεί, όπως και πολλοί συνάδελφοί του, ότι με το Μεσοπρόθεσμο εξαντλήθηκαν τα όρια ανοχής των βουλευτών και της κοινωνίας στις «καταιγίδες» μέτρων.
Όλα αυτά δημιουργούν έντονη φιλολογία στο παρασκήνιο, σύμφωνα με την οποία ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στις αρχές του φθινοπώρου αντιμέτωπος με το δίλημμα αν θα πρέπει να προχωρήσει με νέα μέτρα στην εφαρμογή του προγράμματος ή αν θα ήταν καλύτερο να αιφνιδιάσει με προκήρυξη εκλογών, όπως έκανε την Παρασκευή και ο ισπανός ομόλογός του, που έγινε, μετά τους τέως πρωθυπουργούς της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, ένα ακόμη πολιτικό «θύμα» της οικονομικής κρίσης. Η διαπραγμάτευση με την υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της «τρόικας» θα έχει δείξει πού κατευθύνεται πριν από το τέλος Αυγούστου και αυτός είναι ο κρίσιμος πολιτικός χρόνος για τη λήψη των αποφάσεων του πρωθυπουργού.

πηγή : Εφημερίδα "Το Παρόν", 31/7/2011