Ομοβροντία μέτρων για να «γλυκαθεί» η «τρόικα»: τροπολογία για περικοπές επιδομάτων στο Δημόσιο, για «λουκέτα» σε ΔΕΚΟ και για «καρατόμηση» προβληματικών διευθυντών εφοριών - Δυσφορία των ελεγκτών για τη δυστοκία με το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο αλλά και για τις περιορισμένες απολύσεις στις καταργούμενες ΔΕΚΟ
Τα σοβαρά προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση στη διαδικασία του επόμενου ελέγχου από την «τρόικα» συζητήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, σε έκτακτη σύσκεψη που είχε στην Αθήνα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τον μόνιμο εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην Αθήνα Μπομπ Τράα και τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην «τρόικα» Κλάους Μαζούχ.
Στη συνάντηση μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Β. Βενιζέλος, οι δύο αναπληρωτές, Π. Οικονόμου και Φ. Σαχινίδης, καθώς και ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γ. Ζαννιάς. Το αντικείμενο της συζήτησης δεν είχε γίνει γνωστό μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής, ενώ έκπληξη προκάλεσε το γεγονός ότι δύο υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι της «τρόικας» βρέθηκαν αιφνιδίως στο γραφείο του κ. Βενιζέλου, την ώρα που από την Τετάρτη γίνονταν προγραμματισμένοι έλεγχοι από χαμηλόβαθμα στελέχη της «τρόικας».
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της ΕΚΤ και του ΔΝΤ συζήτησαν με τον κ. Βενιζέλο την πορεία του προγράμματος ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων, που αποφασίσθηκε στις 21 Ιουλίου, και τις επιπτώσεις του στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Βέβαιο είναι, όμως, ότι στη συνάντηση καταγράφηκε και η δυσφορία της «τρόικας» για τις πολλές καθυστερήσεις και αποκλίσεις στην εκτέλεση του ελληνικού προγράμματος, που αναμένεται να αναδειχθούν ως κύρια σημεία τριβής στους επόμενους ελέγχους. Σημειωτέον ότι η κυβέρνηση εμφανίζει έντονη «δυστοκία» στη δημοσιοποίηση του νέου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων, ώστε να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή, κάτι που προκαλεί δυσφορία στην «τρόικα».
Για να διατηρείται η εικόνα προόδου και γρήγορων αποφάσεων, το οικονομικό επιτελείο προχώρησε με τροπολογίες σε τρεις σημαντικές ρυθμίσεις:
- Δεκάδες οργανισμοί και εταιρείες του Δημοσίου, μεταξύ των οποίων και ο... τεράστιας εθνικής σημασίας Σταθμός Ελέγχου Κάπρων (!), καταργούνται ή συγχωνεύονται. Στις ΔΕΚΟ αυτές απασχολούνται συνολικά περί τους 7.000 υπαλλήλους, αλλά η κυβέρνηση έλαβε μέριμνα για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, με μετατάξεις ακόμη και σε νέες, προσωποπαγείς θέσεις, όλων των μονίμων υπαλλήλων και να «αποδεσμευθούν» μόνο ορισμένοι συμβασιούχοι, κάτι που διαψεύδει τις προσδοκίες της «τρόικας» για έναρξη των διαδικασιών ραγδαίας μείωσης του προσωπικού στο Δημόσιο.
- Μειώνονται άμεσα κατά 15-50% τα ειδικά επιδόματα και κίνητρα απόδοσης πολλών κατηγοριών δημοσίων υπαλλήλων, με στόχο ετήσια εξοικονόμηση 350 εκατ. ευρώ. Μεταξύ άλλων, κόβεται κατά 50% το ποσόν του κινήτρου απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων, κατά 30% το κίνητρο απόδοσης των διπλωματικών υπαλλήλων και των επιστημόνων του υπουργείου Εξωτερικών και κατά 25% το ειδικό ερευνητικό επίδομα υπαλλήλων όλων των ερευνητικών ινστιτούτων.
- Με άλλη τροπολογία δίνεται η αποκλειστική αρμοδιότητα στον υπουργό Οικονομικών να επιλέγει και να αντικαθιστά τους προϊσταμένους όλων των νευραλγικών για την είσπραξη των δημοσίων εσόδων υπηρεσιών, ενώ σε κάθε απόφαση τοποθέτησης των προϊσταμένων θα ενσωματώνονται ποιοτικοί και ποσοτικοί στόχοι, η επίτευξη των οποίων θα ελέγχεται κάθε τρεις μήνες. Όσοι υστερούν θα απομακρύνονται, διαμηνύει το οικονομικό επιτελείο.
«Παζάρια» με τις τράπεζες
Στο μεταξύ, οι αλλεπάλληλες συσκέψεις που άρχισαν με τραπεζίτες από την Πέμπτη, εν όψει της έναρξης μέσα στον Αύγουστο του προγράμματος ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες πιστωτές με νέα, μεγαλύτερης διάρκειας, χαμηλότερου επιτοκίου ή και «κουρεμένα», δεν έχουν καταλήξει ακόμη στη διευθέτηση ενός σημαντικού «τεχνικού» προβλήματος, που έχει όμως μεγάλες συνέπειες για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, το οποίο κατέχει τον κύριο όγκο των ομολόγων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα «εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα»
(PSI - Private Sector Involvement).
Το ζήτημα που θέτουν οι ελληνικές τράπεζες αφορά τελικά το αν θα καταγράψουν άμεσα μεγάλες ζημίες οι ελληνικές τράπεζες από αυτήν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ή θα τις γράψουν στα βιβλία τους σταδιακά και σε βάθος χρόνου. Αν επικρατήσει η πρώτη άποψη, οι τράπεζες θα χρειασθούν σημαντικά νέα κεφάλαια και θα πρέπει να προχωρήσουν αμέσως σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, πωλήσεις θυγατρικών ή ακόμη και συγχωνεύσεις.
Η ορθή εφαρμογή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων επιβάλλει οι τράπεζες να σχηματίζουν πρόβλεψη αφαιρώντας αντίστοιχα ποσά από τα κέρδη και τα κεφάλαιά τους όταν κάποιο στοιχείο του ενεργητικού τους (εν προκειμένω τα ομόλογα του Δημοσίου) γίνεται «προβληματικό» («impaired»). Κανονικά, δηλαδή, μετά την ανακοίνωση ότι οι ιδιώτες πιστωτές θα χάσουν το 21% των κεφαλαίων τους, εφόσον μπουν στη διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων που λήγουν ως το τέλος του 2019, οι τράπεζες θα πρέπει να «κουρέψουν» αντιστοίχως τα κέρδη και τα κεφάλαιά τους ήδη με τη δημοσίευση των λογιστικών καταστάσεων του α΄ εξαμήνου.
Αυτό θα σημαίνει, όμως, ότι οι απώλειες για το τραπεζικό σύστημα θα είναι άμεσες και μεγάλες.
Αντί για αυτήν την «ορθόδοξη» ερμηνεία των λογιστικών προτύπων, οι ελληνικές τράπεζες ζητούν να γίνει δεκτή μια «νερωμένη» ερμηνεία, ώστε να τους επιτραπεί να αποσβέσουν τις ζημίες σε βάθος χρόνου. Για να γίνει αυτό, όμως, χρειάζεται η συμφωνία όλων των μεγάλων ελεγκτικών εταιρειών και η συναίνεση της Κομισιόν, της ΕΚΤ και των άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών που θα συμμετάσχουν στην ανταλλαγή, γιατί είναι προφανές ότι δεν μπορούν να εφαρμοσθούν διαφορετικά μέτρα και σταθμά για τις ευρωπαϊκές και τις ελληνικές τράπεζες, χωρίς να κλονισθεί η εμπιστοσύνη των αγορών.
πηγή : Εφημερίδα "Το Παρόν", 31/7/2011