Στο μοτίβο της δήθεν πάταξης της εισφοροδιαφυγής και με στόχο να δείξει ότι «κάτι κινείται» στο συγκεκριμένο τομέα, η διοίκηση του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ με χτεσινό δελτίο Τύπου της αναφέρει τις «δράσεις» της για την «καθολική είσπραξη των οφειλών».
Οι δράσεις αυτές, κατά κύριο λόγο, αφορούν σε μια σειρά από διακανονισμούς που πραγματοποιεί το ΙΚΑ με τους οφειλέτες, με στόχο, υποτίθεται, τη μείωση των οφειλών. Στην πράξη, όμως, τέτοιες ρυθμίσεις δεν προσφέρουν τίποτα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας είχε παραδεχθεί, κατά τη διάρκεια πρόσφατης συζήτησης στη Βουλή για το θέμα, πως «το σύνηθες φαινόμενο είναι να γίνεται μια ρύθμιση, να πληρώνει κάποιος δύο - τρεις δόσεις για να εξασφαλίζει ασφαλιστική ενημερότητα και στη συνέχεια να σταματάει να πληρώνει».
Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των 470 μεγάλων οφειλετών (πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ), των οποίων οι συνολικές οφειλές ανέρχονται στα 1,95 δισ. ευρώ. Συνολικά, 135 επιχειρήσεις έχουν μπει σε αυτή τη διαδικασία διακανονίζοντας περίπου 474 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, τέτοιες ρυθμίσεις γίνονται διαρκώς και στόχο έχουν να συγκαλύψουν το γεγονός ότι η εισφοροδιαφυγή αποτελεί συνειδητή πολιτική επιλογή. Για το λόγο αυτό άλλωστε δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα ουσιαστικός έλεγχος και σωρεύονται όλο και περισσότερες ανείσπρακτες ασφαλιστικές εισφορές.
Ωστόσο, η διοίκηση του Ταμείου είναι ξεκάθαρη ως προς την τελική της στόχευση, αναφέροντας πως η συνέχιση αυτών των δράσεων «θα διαμορφώσει τις προϋποθέσεις εκλογίκευσης και μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών εντός του 2012». Δηλαδή, θα προωθήσει ένα διακαή πόθο του κεφαλαίου, για μείωση των εισφορών, όταν τα έσοδα του ΙΚΑ διαρκώς μειώνονται. Ταυτόχρονα, όμως - και ενώ τα έσοδα βαίνουν μειούμενα και οι ασφαλιστικές εισφορές θα ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο - η διοίκηση του Ταμείου επιχειρεί να καθησυχάσει τους ασφαλισμένους κάνοντας λόγο για «διασφάλιση της απρόσκοπτης καταβολής των συντάξεων».
Την ίδια στιγμή, εξαιρετικά υψηλά παραμένουν τα ποσοστά ανασφάλιστης εργασίας, αφού σύμφωνα με ελέγχους που έγιναν τον Ιούνη του 2011 σε 5.624 κοινές επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν, το ποσοστό ανασφάλιστης εργασίας έφτασε το 20% ενώ σε 4.443 οικοδομοτεχνικά έργα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 13%.
Στο μεταξύ, χτες, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τα προεδρεία των ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ για τα προβλήματα του ΟΑΕΕ.
πηγή : Εφημερίδα "Ριζοσπάστης", 11/8/2011