Εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα πρέπει να βρεθούν στο ίδιο μετερίζι με τους εργαζόμενους του Δημοσίου
Πίσω απ' τον καυγά κυβέρνησης - πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ, εξακολουθούν να «τρέχουν» τα σχέδια της κυβέρνησης για μαζικές απολύσεις και αλλαγή των εργασιακών σχέσεων στο Δημόσιο.
Για το θέμα αυτό παρενέβη χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου «για την κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης - ΑΔΕΔΥ και τα όσα ακούγονται από την πλευρά της κυβέρνησης για σύνδεση μισθού με παραγωγικότητα».
Η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε:
«Η κυβέρνηση έχει ως επιλογή - ανεξάρτητα από το μνημόνιο, προϋπήρχε αυτή η επιλογή και στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ - τις απολύσεις, την άρση της μονιμότητας στον ευρύτερο και στο στενότερο δημόσιο τομέα, μαζικές απολύσεις με ένα στόχο: Να αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των εργαζομένων στην Ελλάδα που δουλεύουν περιστασιακά με τις ελαστικές μορφές απασχόλησης σε βάρος αυτών που έχουν λιγότερο ή περισσότερο σταθερή δουλειά, προκειμένου για να μεγαλώσει και η πίτα της κερδοφορίας και της εκμετάλλευσης.
Η κρίση τούς βοηθάει σήμερα να πάρουν αυτά τα μέτρα. Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα πρέπει να βρεθούν στο ίδιο μετερίζι με τους εργαζόμενους του Δημόσιου, όπως έπρεπε να το έχουν κάνει και οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, όταν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα δέχονταν την προσωρινή απασχόληση, τις ελαστικές μορφές, τα τοπικά σύμφωνα απασχόλησης. Ηρθε η ώρα για ενιαία κοινή δράση ανεξάρτητα της σχέσης εργασίας».
Συνεχίζεται η κόντρα
Με χτεσινές γραπτές τους δηλώσεις στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο υπουργός Επικρατείας, Ηλ. Μόσιαλος, και ο πρόεδρος του ΑΔΕΔΥ, Σπ. Παπασπύρου, συνεχίζουν τη διαμάχη για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο.
Ο πρώτος δήλωσε: «Είναι απαράδεκτο όταν από συνδικαλιστικά χείλη ακούγεται ότι η μη είσπραξη τελών είναι στοχευμένη δράση. Αυτή είναι μια δράση ενάντια στο δημόσιο συμφέρον». Και ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, δήλωσε ότι «είναι αυτονόητη η απάντηση ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις, ακόμα και εκεί που θίγουν εισπρακτικές λειτουργίες του κράτους, με κριτήριο τις ανάγκες του πολίτη, κάθε άλλο παρά αντιστρατεύονται το γενικότερο συμφέρον».
Στην πράξη ωστόσο, και πίσω απ' τον κουρνιαχτό που έχουν σηκώσει η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ και η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου, το κύριο παραμένει: Η κυβέρνηση όχι μόνο «παγώνει» τους μισθούς, αλλά επιπλέον εντατικοποιεί τις σχέσεις εργασίας στο Δημόσιο, χειροτερεύει τις σχέσεις εργασίας και προωθεί μαζικές απολύσεις με στόχο ο δημόσιος τομέας να περιοριστεί στους 150.000 εργαζόμενους. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι απαραίτητη η κοινή δράση εργαζομένων του δημόσιου τομέα, με τους εργαζόμενους του ιδιωτικού.
πηγή : Εφημερίδα "Ριζοσπάστης", 12/8/2011