11 Αυγ 2011

Ύπουλη προπαγάνδα για τα ΒΑΕ

Η άγρια επέλαση κατά των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων που προωθεί η κυβέρνηση, πετώντας εκτός θεσμού περίπου 120.000 εργαζόμενους, συνοδεύεται από ένταση της προπαγάνδας με στόχο να περιορίσει τις αντιδράσεις σε βάρος μιας ακόμη αντεργατικής πολιτικής. Σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός Εργασίας σε πρόσφατη συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό επιχείρησε να διαχωρίσει τους εργαζόμενους σε παλιούς και νέους. Λέγοντας πως δεν κινδυνεύουν να μείνουν εκτός ΒΑΕ εργαζόμενοι που ήδη εργάζονται υπό αυτό το καθεστώς και έχουν συμπληρώσει 12 χρόνια μέχρι το 2015, ακόμη και αν το επάγγελμά τους εξαιρεθεί από τα ΒΑΕ, ασκεί μια ύπουλη προπαγάνδα, η οποία στοχεύει στη διάσπαση της ταξικής ενότητας των εργαζομένων.
Ωστόσο, το επιχείρημα που χρησιμοποιεί ο υπουργός Εργασίας, ότι δήθεν οι «παλιοί» εργαζόμενοι δεν κινδυνεύουν από τη συρρίκνωση της λίστας των ΒΑΕ, δεν έχει καμιά σχέση με αυτό που στην πραγματικότητα πρόκειται να συμβεί. Και αυτό διότι οι εργοδότες θα έχουν κάθε δυνατότητα να απολύουν τους «παλιούς» εργαζόμενους, προσλαμβάνοντας στη θέση τους «νέους», δίχως ΒΑΕ και κατά συνέπεια φθηνότερους, εργάτες, που θα κάνουν την ίδια ακριβώς δουλειά με λιγότερα δικαιώματα. Εκείνο, λοιπόν, που συμβαίνει στην πραγματικότητα, είναι η πλήρης αποψίλωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων που οι κλάδοι τους εξαιρούνται από τα ΒΑΕ. Οι συνέπειες από τον αποχαρακτηρισμό των Βαρέων θα είναι ιδιαίτερα σοβαρές για όλους τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα για τους νέους, αλλά και τους παλαιότερους.

***

Ένα δεύτερο επιχείρημα που χρησιμοποιεί κατά καιρούς το υπουργείο - και επανέλαβε στην τελευταία του συνέντευξη ο υπουργός Εργασίας - είναι ότι η κυβέρνηση προωθεί ένα δήθεν εξορθολογισμό των ΒΑΕ. Πρόκειται για προκλητική διαστρέβλωση της πραγματικότητας.
Άλλωστε, αν επιθυμούσε κάτι τέτοιο, το πρώτο που θα έκανε θα ήταν να εντάξει νέα επαγγέλματα στο θεσμό και όχι να εξαιρεί τον έναν κλάδο μετά τον άλλον, ικανοποιώντας στην πράξη αιτήματα της εργοδοσίας. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα συμβαίνουν στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού, όπου εξαιρούν επαγγέλματα από τη φύση τους βαριά και ανθυγιεινά, όπως καμαριέρες, σερβιτόρους, καθαρίστριες και λαντζέρηδες. Ο «εξορθολογισμός», που επικαλείται η κυβέρνηση, είναι προς όφελος της εργοδοσίας και όχι των εργαζομένων.

***

Τρίτο επιχείρημα - που χρησιμοποίησε και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνάντησης με τις ταξικές δυνάμεις του κλάδου - είναι πως τα ΒΑΕ δεν εφαρμόζονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και κατά συνέπεια δε συντρέχει λόγος να εφαρμόζονται και στην Ελλάδα. Πρόκειται για ψέμα, αφού σε μια σειρά καπιταλιστικές χώρες υπάρχει νομοθετημένη η προστασία των εργαζομένων από ειδικούς επαγγελματικούς κινδύνους, όπως, για παράδειγμα, στη Γερμανία. Το θέμα, όμως, δεν είναι αυτό. Το κύριο είναι η προστασία της υγείας των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων και όχι η όποια ευθυγράμμιση με αντεργατικές νομοθεσίες άλλων καπιταλιστικών χωρών.

Πέρα, όμως, από τα προπαγανδιστικά τερτίπια της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, η πραγματικότητα παραμένει πως χιλιάδες εργαζόμενοι από 1η Σεπτέμβρη θα εξαιρεθούν απ' τα ΒΑΕ. Οι εργαζόμενοι έχουν μόνο μία επιλογή: Να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στην εργασία και τη ζωή, να αγωνιστούν όχι μόνο για να μην εξαιρεθεί κανένα επάγγελμα απ' τα Βαρέα, αλλά να ενταχθούν και νέα. Για το λόγο αυτό η μάχη που δίνουν οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό, με μπροστάρη τις ταξικές δυνάμεις του κλάδου, είναι κρίσιμη και ιδιαίτερα σημαντική. Πρέπει να αποτελέσει μάχη όλης της εργατιάς και των συμμάχων της.

από τη στήλη "Αποκαλυπτικά", εφημερίδα "Ριζοσπάστης", 11/8/2011