22 Αυγ 2011

Σε πρώτο πλάνο το Επιχειρησιακό

Ξεκίνησε η συζήτηση και η Δηµόσια Διαβούλευση στο Χαλάνδρι για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την περίοδο 2011-2014. Σφοδρή αντίδραση από την πλευρά της µειοψηφίας για τη συµµετοχή ιδιωτών συµβούλων.
Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου Χαλανδρίου για την περίοδο 2011-2014 (Σχέδιο Στρατηγικού Σχεδιασμού) ήταν ο «πρωταγωνιστής» στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαλανδρίου, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 3ης Αυγούστου.
Αν και αρχικά το θέμα είχε εισαχθεί προς ψήφιση, τελικά, με απόφαση της διοίκησης, δεν ελήφθη απόφαση για το θέμα, αλλά πραγματοποιήθηκε μόνο συζήτηση επ’ αυτού. Πάντως, τις έντονες αντιδράσεις της μειοψηφίας προκάλεσε τόσο η συμμετοχή επιστημονικών συμβούλων ιδιωτικής εταιρείας στην κατάρτιση του επιχειρησιακού σχεδίου, όσο και το γεγονός ότι η διαβούλευση για το θέμα προγραμματίστηκε για τον Αύγουστο, έναν «νεκρό» μήνα. Την εισήγηση του θέματος έκανε ο δήμαρχος Γιώργος Κουράσης, τονίζοντας ότι το Χαλάνδρι είναι από τους πρώτους δήμους που συζητά την πρώτη φάση του Σχεδίου και επισημαίνοντας ότι ακολουθούν ακόμα δύο φάσεις.
Κατά τον δήμαρχο, η εκπόνηση του σχεδίου έγινε με το μικρότερο δυνατό κόστος για τον Δήμο, «όχι όμως εις βάρος της ποιότητας».
Σημειώνεται ότι το κόστος της αμοιβής των επιστημονικών συμβούλων θα είναι 19.484 ευρώ.
Η εκπόνηση του προγράμματος θα γίνει σε τρεις φάσεις: Η πρώτη είναι η κατάρτιση του στρατηγικού σχεδίου, η δεύτερη είναι η επιλογή των προτεραιοτήτων και η αξιολόγηση των οικονομικών δεδομένων, και η τρίτη είναι η εφαρμογή δεικτών αξιολόγησης και παρακολούθησης του έργου.
Μετά την ολοκλήρωση κάθε φάσης θα πραγματοποιείται διαβούλευση με τους φορείς και τους συλλόγους της πόλης.
Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου Χαλανδρίου για την περίοδο 2011-2014 (Σχέδιο Στρατηγικού Σχεδιασμού), τέθηκε επί τάπητος στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαλανδρίου, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 3ης Αυγούστου.
Σημειώνεται ότι αρχικά το θέμα είχε εισαχθεί προς ψήφιση, τελικά όμως, με απόφαση της διοίκησης, δεν ελήφθη απόφαση για το θέμα, αλλά πραγματοποιήθηκε μόνο συζήτηση επ’ αυτού.
Ωστόσο, τις αντιδράσεις της μειοψηφίας προκάλεσε τόσο η συμμετοχή επιστημονικών συμβούλων ιδιωτικής εταιρείας στην κατάρτιση του επιχειρησιακού σχεδίου, όσο και το γεγονός ότι η διαβούλευση για το θέμα προγραμματίστηκε για τον Αύγουστο, έναν «νεκρό» μήνα.

Γ. Κουράσης: «Πώς θέλουμε το Χαλάνδρι»

Την εισήγηση του θέματος έκανε ο δήμαρχος Γιώργος Κουράσης, τονίζοντας ότι το Χαλάνδρι είναι από τους πρώτους δήμους που συζητά την πρώτη φάση του Σχεδίου και επισημαίνοντας ότι ακολουθούν ακόμα δύο φάσεις.
Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «αφορά τη διαμόρφωση του στρατηγικού σχεδιασμού του Δήμου για το πώς θέλουμε το Χαλάνδρι». Σύμφωνα με τον δήμαρχο, για την κατάρτιση του σχεδίου ο Δήμος στηρίχθηκε στις δικές του δυνάμεις, αξιοποιώντας το εργατικό δυναμικό του, με τη σύσταση μιας επιστημονικής ομάδας που απαρτίζεται από στελέχη του Δήμου. Επικεφαλής της ομάδας, η οποία έχει την ευθύνη για τη συγκρότηση, την παρακολούθηση και την επεξεργασία του στρατηγικού σχεδίου, τέθηκε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Παναγιώτης Βάσιος.
Ωστόσο, το έργο της ομάδας συνδράμουν επιστημονικοί σύμβουλοι από ιδιωτική εταιρεία.
Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τον κ. Κουράση, η εκπόνηση του σχεδίου έγινε με το μικρότερο δυνατό κόστος για τον Δήμο, «όχι όμως εις βάρος της ποιότητας». Σημειώνεται ότι το κόστος της αμοιβής των επιστημονικών συμβούλων θα είναι 19.484 ευρώ.
Όπως ενημέρωσε ο δήμαρχος, η εκπόνηση του προγράμματος θα γίνει σε τρεις φάσεις: Η πρώτη είναι η κατάρτιση του στρατηγικού σχεδίου, η δεύτερη είναι η επιλογή των προτεραιοτήτων και η αξιολόγηση των οικονομικών δεδομένων, και η τρίτη είναι η εφαρμογή δεικτών αξιολόγησης και παρακολούθησης του έργου. Μετά την ολοκλήρωση κάθε φάσης θα πραγματοποιείται διαβούλευση με τους φορείς και τους συλλόγους της πόλης.
Τέλος, ο δήμαρχος δεν παρέλειψε να τονίσει ότι για την κατάρτιση του σχεδίου η δημοτική αρχή έδωσε «ξεκάθαρες οδηγίες να ληφθούν υπόψη το παλιό επιχειρησιακό σχέδιο του Δήμου, η διαφορετική κοινωνικο-οικονομική κατάσταση λόγω της κρίσης αλλά και οι δεσμεύσεις που η σημερινή διοίκηση ανέλαβε προεκλογικά».
Όπως σημείωσε, αντικείμενο της συζήτησης για την πρώτη φάση είναι το συνεκτικό πλαίσιο αξόνων και προτεραιοτήτων που θα αποτελέσουν τη βάση για «το Χαλάνδρι που θέλουμε». «Σήμερα, δεν συζητάμε συγκεκριμένα έργα, παρά μόνο το πώς βλέπουμε να αναπτύσσεται η πόλης μας στις νέες συνθήκες», κατέληξε ο κ. Κουράσης.

Π. Βάσιος: «Στόχος η βελτίωση της ποιότητας ζωής»

Αναλυτικότερα για το επιχειρησιακό σχέδιο μίλησε ο κ. Βάσιος, τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο κείμενο «αποτελεί προπαρασκευαστική πράξη της διαδικασίας κατάρτισης του προγράμματος» και εξηγώντας ότι «εμείς βρισκόμαστε στην κατάρτιση του επιχειρηματικού σχεδιασμού, όπου αναλύεται το όραμα, οι άξονες, οι κεντρικοί στόχοι μας. Στη συνέχεια θα πάμε στη διαδικασία της διαβούλευσης».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Βάσιο, το επιχειρησιακό σχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως τις 5 Σεπτεμβρίου, καθώς θα σταλεί στις υπηρεσίες του Δήμου και στους φορείς της πόλης προκειμένου να το μελετήσουν και να προτείνουν με γραπτές εισηγήσεις τις προτάσεις.
«Από τις 25 Αυγούστου έως τις 10 Σεπτεμβρίου έχουμε προγραμματίσει συναντήσεις με φορείς, προκειμένου να συζητήσουμε μαζί τους, να ακούσουμε τις παρατηρήσεις και τις απόψεις τους», σημείωσε ο ίδιος, υποστηρίζοντας ότι επίσης «θα καλέσουμε τους δημοτικούς συμβούλους όλων των παρατάξεων, ώστε να συζητήσουμε τις απόψεις και προτάσεις του καθενός».
Καταλήγοντας, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών τόνισε ότι βασικός στόχος του επιχειρησιακού σχεδίου είναι η βελτίωση τόσο της διοικητικής ικανότητας των υπαλλήλων, όσο και της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Οι στρατηγικοί άξονες παρέμβασης

Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο Ανδρέας Νεφελούδης, ένας από τους επιστημονικούς συμβούλους που συνδράμουν την προσπάθεια της επιστημονικής ομάδας του Δήμου.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε εξ αρχής ότι στην ουσία δεν πρόκειται για ένα νέο επιχειρησιακό σχέδιο αλλά για επικαιροποίηση του παλαιότερου. «Άρα, έπρεπε να λάβουμε υπόψη μας το προηγούμενο επιχειρησιακό σχέδιο και να το προσαρμόσουμε στα νέα δεδομένα», εξήγησε ο ίδιος, σημειώνοντας όμως ότι «θα υπάρχουν αλλαγές, δεδομένων των νέων στοιχείων που εισάγει στην πολιτική του Χαλανδρίου η νέα διοίκηση».
Όπως σημείωσε, οι στρατηγικοί άξονες παρέμβασης για την επόμενη περίοδο, είναι α) η δημιουργία ενός σύγχρονου και οικονομικού Δήμου, β) ζητήματα οικονομικής ανάπτυξης, γ) το περιβάλλον και η ποιότητα ζωής, δ) τα δίκτυα κοινωνικής προστασίας και ε) ο πολιτισμός και ο αθλητισμός. «Αυτοί οι άξονες έχουν τα δικά τους βάρη, τα δικά τους μέτρα και τις δικές τους προτεραιότητες σε κάθε Δήμο», εξήγησε ο ίδιος. Τέλος, ο κ. Νεφελούδης εξήγησε στους συμβούλους ότι στόχος της συζήτησης ήταν «να υπάρξει συμφωνία στρατηγικού χαρακτήρα, σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου».

Λ. Καρατζά: «Πολιτική διαφωνία με το επιχειρησιακό»

Λαμβάνοντας τον λόγο, η επικεφαλής της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Λούλα Καρατζά, αναφέρθηκε πρώτα στα αποτελέσματα της αξιολόγησης για την υλοποίηση του προηγούμενου (πενταετούς) επιχειρησιακού προγράμματος του Δήμου.
Για την κατάρτιση του συγκεκριμένου προγράμματος, όπως είπε, είχαν δαπανηθεί 250.000 ευρώ. Ωστόσο, η ίδια εκτίμησε ότι αν και στην αξιολόγηση αναφέρεται ότι οι περισσότερες δράσεις του υλοποιήθηκαν σε ποσοστό περίπου 50%, στην πραγματικότητα το ποσοστό της υλοποίησης για τις περισσότερες από αυτές «δεν άγγιξε ούτε το 20%».
Παράλληλα, η επικεφαλής της ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ επισήμανε ότι «η αντίρρησή μας με το προηγούμενο επιχειρησιακό σχέδιο ήταν πολιτική». Μάλιστα, δεν δίστασε να υποστηρίξει ότι «τη δουλειά που κάνουν οι επιστημονικοί σύμβουλοι, μπορούν άνετα να την φέρουν σε πέρας οι υπάλληλοι του Δήμου, με τη συνδρομή του Δημοτικού Συμβουλίου», επισημαίνοντας ότι οι ανάγκες και τα προβλήματα του Δήμου αναφέρονται αναλυτικά στα προεκλογικά προγράμματα όλων των παρατάξεων. «Αυτό που στην ουσία τάζουν οι εταιρείες είναι… διασυνδέσεις με πηγές χρηματοδότησης, για την υλοποίηση έργων μέσω ΣΔΙΤ κλπ», είπε, υποστηρίζοντας ότι «αφού ο Δήμος δεν διεκδικεί τα χρήματά του από εκεί που πρέπει, δηλαδή από αυτά που του χρωστάει το κράτος, λογικό είναι να ψάχνει χρηματοδοτήσεις με ΣΔΙΤ. Εκεί είναι η πολιτική διαφωνία μας».
Ταυτόχρονα, σχολιάζοντας τα λεχθέντα από τον δήμαρχο για προσαρμογή του σχεδίου στην εποχή της κρίσης, η κ. Καρατζά αντιπαρέβαλε την απόφαση της διοίκησης για επιβολή τροφείων στις οικογένειες με εισοδήματα έως 10.000 ευρώ για τη φιλοξενία των παιδιών τους στους παιδικούς σταθμούς. «Εμείς πρέπει να υπερασπιστούμε τα συμφέρονται του Χαλανδρίου», τόνισε καταλήγοντας, και συμπλήρωσε: «Ενώ οδεύουμε στον γκρεμό, εμείς πάμε καμαρωτοί».

Στ. Ανδρεόπουλος: «Έκθεση ιδεών»

Την άποψη ότι έχει χαθεί η αίσθηση του μέτρου αναφορικά με την κοστολόγηση των εργασιών υποστήριξε από την πλευρά του ο επικεφαλής του συνδυασμού της μείζονος μειοψηφίας ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΦΙΛΙΚΗ ΠΟΛΗ Στάθης Ανδρεόπουλος: «Το γεγονός ότι τα 250.000 ευρώ ήταν υπέρογκο ποσό, δεν σημαίνει ότι και τα 20.000 ευρώ δεν είναι σημαντικό ποσό», εξήγησε ο κ. Ανδρεόπουλος, ζητώντας περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το τι υπηρεσίες προσφέρουν οι εταιρείες επιστημονικών συμβούλων, και υποστηρίζοντας ότι αυτές «λειτουργούν παρασιτικά και λόγω του γραφειοκρατικού όγκου του Δημοσίου».
Παράλληλα, ο κ. Ανδρεόπουλος χαρακτήρισε το επιχειρησιακό σχέδιο «έκθεση ιδεών», υποστηρίζοντας ότι αυτό πρέπει να καταρτίζεται από την επιστημονική ομάδα του Δήμου και τους αιρετούς. «Εμείς γνωρίζουμε πολύ καλύτερα τις ανάγκες και τα προβλήματα της πόλης, γιατί τα βιώνουμε καθημερινά», κατέληξε ο ίδιος.

Κ. Παττακός: «Απαιτείται ανοιχτός διάλογος»

Στο γεγονός ότι ο Αύγουστος δεν είναι κατάλληλος μήνας για τη διεξαγωγή «ανοιχτού διαλόγου» πάνω στο επιχειρησιακό πρόγραμμα, στάθηκε από την πλευρά του ο επικεφαλής του συνδυασμού ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ Κώστας Παττακός, για το οποίο, όπως είπε, απαιτείται ευρύτερη συναίνεση.
Ο ίδιος εξήγησε ότι αν και το χρονικό περιθώριο για την ολοκλήρωση του σχεδίου έχει οριστεί για τις 30 Σεπτεμβρίου, εντούτοις, επειδή εκκρεμεί η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος αναθεώρησης των διαδικασιών εκπόνησης του Επιχειρησιακού Σχεδίου, πιθανώς να υπάρχει περιθώριο αναβολής του θέματος, ώστε «να αρχίσει μια διαβούλευση μετά τις διακοπές του Αυγούστου».
Παράλληλα, ο σύμβουλος της μειοψηφίας υποστήριξε επίσης ότι είναι απαραίτητη η γνώση για την πορεία υλοποίησης του προηγούμενου επιχειρησιακού σχεδίου: «Δεν μπορούμε να ξεκινάμε ένα νέο επιχειρησιακό σχέδιο, χωρίς να γνωρίζουμε πώς πήγε το προηγούμενο σχέδιο, ποια λάθη έγιναν κ.λπ.», ανέφερε χαρακτηριστικά. Τέλος, ο κ. Παττακός δήλωσε «χαρούμενος» που τίθεται ως προτεραιότητα του επιχειρησιακού σχεδίου η κοινωνική πολιτική, υπογραμμίζοντας ότι «η πολιτική είναι θέμα προτεραιοτήτων και δυνατοτήτων».

Γ. Λιερός: «Η πολιτική δεν είναι προϊόν»

Τη διαφωνία του εν γένει με την κατάρτιση επιχειρησιακού σχεδίου ως διαδικασία εξέφρασε ο σύμβουλος του συνδυασμού ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ Γιώργος Λιερός, υποστηρίζοντας ότι «σιγά σιγά, οι πολιτικές αρμοδιότητες μεταφέρονται σε εταιρείες, που αντιμετωπίζουν τα σχέδια αυτά ως προϊόντα». Μάλιστα, έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι στο κείμενο του επιχειρησιακού σχεδίου, οι δημότες αναφέρονται ως «πελάτες». «Κάτι που ήταν κάποτε προϊόν ελεύθερης δραστηριότητας σκεπτόμενων ατόμων, σήμερα γίνεται προϊόν προς πώληση», συνέχισε ο ίδιος, υποστηρίζοντας ότι η σωστή διαδικασία θα ήταν να συγκληθεί ένα Δημοτικό Συμβούλιο με τη συμμετοχή δημοτών και να γίνει συζήτηση επί του θέματος, με βάση και τα προεκλογικά προγράμματα.
Παράλληλα, ο σύμβουλος της ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ συμφώνησε ότι «ακόμα και αν δεχθούμε ότι το προηγούμενο επιχειρησιακό πρόγραμμα καταρτίσθηκε από μια εντελώς διαφορετική διοίκηση από τη σημερινή, ακόμα και τότε θα έπρεπε ο απολογισμός του να γίνει, ώστε να γνωρίζουμε τι ακριβώς έγινε».
Τέλος, ο κ. Λιερός επισήμανε και αυτός από την πλευρά του ότι «δεν είναι δυνατόν να γίνει διαβούλευση τον Αύγουστο», υποστηρίζοντας ότι «θα ήταν πιο τίμιο να πούμε ότι δεν μας φτάνει ο χρόνος».

Ρεπορτάζ της Αρετής Κοτσολάκου, http://www.amarysia.gr/, 22/8/2011