7 Αυγ 2011

ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ : Αδυσώπητες κόντρες και ανταγωνισμοί

Σφοδρή αντιλαϊκή κλιμάκωση σε βάθος δεκαετιών προαναγγέλλει ο ΟΟΣΑ. Ξεκινά η φοροληστεία από τον «εφαρμοστικό νόμο». Πακτωλός κεφαλαίων στα μονοπώλια για τη διάσωση του εκμεταλλευτικού συστήματος

Μπόλικο δρόμο έχει ακόμη να διανύσει η διαδικασία καταστροφής υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων, αυτών που σήμερα λιμνάζουν στα σεντούκια της πλουτοκρατίας, που βρίσκονται σε αναζήτηση φρέσκου ζωτικού χώρου και πεδίων κερδοφορίας.
Παρά και τις αποφάσεις «σωτηρίας» που πάρθηκαν στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, για τη λεγόμενη «οικειοθελή συμμετοχή» ιδιωτών (τραπεζών και άλλων μεγαλορεντιέρηδων), για το «κούρεμα» και την επιμήκυνση του κρατικού χρέους, σήμερα ξεσπούν νέοι αδυσώπητοι ανταγωνισμοί για το ποιος από αυτούς και σε ποιο βαθμό θα «πληρώσει το μάρμαρο». Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι και το ίδιο το σχέδιο εκ των πραγμάτων πλαγιοκοπείται και «αμφισβητείται» από τους ίδιους, με επιπλέον αφορμή την όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης, με τo ξέσπασμα ανάλογων φαινομένων και μέσα στο σκληρό πυρήνα των κρατών της λυκοσυμμαχίας (Ιταλία, Γαλλία και αλλού). Για την ώρα τουλάχιστον η μεταξύ τους «συμφωνία» δεν έχει περπατήσει στην πράξη. Είναι χαρακτηριστικές και οι προχτεσινές δηλώσεις του κοιναγορίτη Επιτρόπου Ο. Ρεν, σύμφωνα με τον οποίο οι «αγορές δεν αντιδρούν όπως περιμέναμε ή όπως ελπίζαμε», επίσης τα μεταφερόμενα από το γερμανικό μονοπώλιο Deutsche Bank, στέλεχος της οποίας δήλωσε ότι «στην Ευρώπη κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις δε φαίνεται να ακολουθούν κοινή πολιτική» και ακόμη ότι οι «επόμενες 4 με 6 εβδομάδες θα είναι κρίσιμες και θα αποδείξουν εάν η κρίση θα ενταθεί».
Ο παράλληλος «Προσωρινός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων» (EFSF) - κατά ορισμένους το πρώτο βήμα για την έκδοση του λεγόμενου ευρωομολόγου - χαρακτηρίζεται από τραπεζικά στελέχη και «αναλυτές» τους «πολυβόλο χωρίς σφαίρες» και αυτό γιατί διευρύνθηκαν οι αρμοδιότητές του χωρίς όμως να αποφασισθεί αύξηση των προς διάθεση κεφαλαίων του. Τα παραπάνω είναι εκδηλώσεις και της ανισομετρίας στις οικονομίες της ΕΕ, των οξυμένων ανταγωνισμών ανάμεσα στα κράτη και τις κυβερνήσεις τους, για λογαριασμό των μονοπωλίων, των μερίδων της πλουτοκρατίας, που καθένας από αυτούς στηρίζει και εκπροσωπεί.
Ολόκληρος πακτωλός κεφαλαίων, κρατικά και διακρατικά πακέτα στήριξης, πάνω και από το παραγόμενο ΑΕΠ της χώρας, έχουν δοθεί στους ντόπιους τραπεζικούς ομίλους για την άμβλυνση των εκδηλώσεων της καπιταλιστικής κρίσης, για την αποφυγή φαινομένων μετάδοσης σε πλαϊνούς κρίκους, χωρίς όμως να έχει κάνει την εμφάνισή του απολύτως κανένα σημάδι «κατευνασμού», αλλά το διαμετρικά αντίθετο.
Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία (Ιούνης 2011,) η «ανεπιθύμητη» για τους ίδιους «εξάρτηση» των ντόπιων τραπεζών από τα σχεδόν τζάμπα κεφάλαια για την «ενίσχυση της ρευστότητας» που τους διατίθενται μέσα από το μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν ξεπεράσει το ασύλληπτο μέγεθος των 103 δισ. ευρώ, δανεικά για τα οποία δε φαίνεται να γίνεται ιδιαίτερος λόγος σε αντίθεση με τα 360 δισ. ευρώ του κρατικού χρέους που σώρευσαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Κεφάλαια που ναι μεν είναι σχεδόν τζάμπα, γεγονός όμως παραμένει ότι είναι προς επιστροφή στην κεντρική τράπεζα του ευρωσυστήματος. Τα ποσά αυτά, για πολύ προφανείς λόγους, στην προσπάθειά τους να κατευνάσουν την καπιταλιστική κρίση, σήμερα, σε αντίθεση και παρά τη «συμφωνία» της λυκοσυμμαχίας για την περίπτωση της Ελλάδας, έχουν σπάσει κάθε προηγούμενο «ρεκόρ», διαμορφώνονται περίπου στο 25% των κεφαλαίων, ύψους πάνω από 400 δισ. ευρώ, που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει διοχετεύσει στο σύνολο των τραπεζών της ευρωζώνης.
Χρήμα υπάρχει και μάλιστα σε υπεραφθονία, οι ροές κεφαλαίων και μέσα σε συνθήκες οξυμένης καπιταλιστικής κρίσης συνεχίζονται, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με το γεγονός ότι δε βρίσκουν πεδία κερδοφορίας στην παραγωγή.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ

Διέξοδος για το λαό δεν μπορεί να υπάρξει στο πλαίσιο της αστικής διαχείρισης, μέσα στο πλαίσιο του εκμεταλλευτικού συστήματος. Στην έκθεση που ο ΟΟΣΑ έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη βδομάδα επισημαίνουν ότι στο έτος 2035, μετά από 25 χρόνια, το κρατικό χρέος θα είναι στο 100% του ΑΕΠ που θα έχει παραχθεί εκείνη τη χρονιά, πάντα με την προϋπόθεση ότι θα εφαρμόσουν μέχρι κεραίας το σύνολο της βάρβαρης κλιμάκωσης, τα αλλεπάλληλα μνημόνια με τις «επικαιροποιήσεις» τους, ταυτόχρονα με τους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ που ευαγγελίζονται για τα επόμενα χρόνια.
Με απλά λόγια, η κοροϊδία πηγαίνει σύννεφο. Ο επικεφαλής του ιμπεριαλιστικού οργανισμού ήρθε στην Αθήνα για να δώσει «ψήφο εμπιστοσύνης» στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που με τη σειρά της βρήκε την ευκαιρία να καλυφθεί πίσω από τα «εύσημα», να στείλει στους «επενδυτές» βροντερό το μήνυμα ότι θα εντείνει τη βάρβαρη κλιμάκωση, υποτάσσοντας τα πάντα στην εξυπηρέτηση του στρατηγικού στόχου τους, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων.
Ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός «προτείνει» και τα παρακάτω:

Παραπέρα μείωση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους αγρότες, με στόχο όπως ισχυρίζονται τη «διεύρυνση της φορολογικής βάσης». Με τον πρώτο από τους εφαρμοστικούς νόμους που ήδη ψήφισαν και ισχύει, το καρατόμησαν στα 8.000 ευρώ (από 12.000 ευρώ) και με την προϋπόθεση των μικροαποδείξεων λιανικής που θα καταφέρουν να μαζέψουν τα λαϊκά νοικοκυριά.

Μεγαλύτερη «ευελιξία» στην αγορά εργασίας, με συγκεκριμένες αναφορές στη σύναψη «επιχειρησιακών συμβάσεων», στον περιορισμό της «προστασίας» των εργαζομένων, δηλαδή για την καρατόμηση σε μισθούς και μεροκάματα, για το ελεύθερο των μεγαλοεπιχειρηματιών στις μαζικές απολύσεις.

Το αποφασιστικό προχώρημα των αντιασφαλιστικών ανατροπών, για τη λίστα με τα ΒΑΕ, επίσης για την πλήρη «απελευθέρωση» επαγγελμάτων και υπηρεσιών, που κατά τους ίδιους χωλαίνει.

Όπως προκύπτει από τα «εναλλακτικά σενάρια» του ΟΟΣΑ, που αφορούν στη «βιωσιμότητα» του κρατικού χρέους, το «κούρεμα» που αποφάσισαν σε επίπεδο ΕΕ είναι η πρώτη φάση για τα επερχόμενα, για την ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων.

Σε αυτό το πλαίσιο, με βάση το «ενδιάμεσο σενάριο» και με την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστεί το σύνολο του αντιλαϊκού προγράμματος, το κρατικό χρέος για το 2035 (μετά από 2,5 δεκαετίες) θα φτάνει στο 100% του ΑΕΠ που θα έχει παραχθεί την ίδια χρονιά! Ολα δείχνουν ότι τα επιτελεία των ιμπεριαλιστικών οργανισμών ετοιμάζονται για την επόμενη φάση, με τον ΟΟΣΑ να αξιολογεί ως «ελάχιστα» τα «οφέλη» από τις πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής...

Χαράτσια στο λαό

Από τον προηγούμενο μήνα ξεκίνησε και η εφαρμογή των μέτρων μεσοπρόθεσμου προγράμματος - εφαρμοστικού νόμου που σκοπεύουν να κλιμακώσουν με τα επόμενα βήματα στους επόμενους μήνες, με στόχο να πιάσουν τις αντιλαϊκές νόρμες που έχουν βάλει για το 2011.
Στα άμεσα μέτρα φοροαφαίμαξης περιλαμβάνονται:

Από την 1η του Ιούλη μπήκε μπροστά ο αυξημένος φόρος σε μισθούς και συντάξεις που παρακρατείται κάθε μήνα από τα λογιστήρια και τα ασφαλιστικά ταμεία. Η παραπέρα αφαίμαξη λαϊκού εισοδήματος έχει να κάνει με την καρατόμηση του αφορολόγητου ορίου στα 8.000 ευρώ (από 12.000 ευρώ). Ολα τα λαϊκά εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ το χρόνο επιβαρύνονται με 400 ευρώ σε ετήσια βάση. Επίσης, ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ (714 ευρώ το μήνα) που μέχρι σήμερα ήταν αφορολόγητο χαρατσώνεται με 200 ευρώ. Το μέτρο έχει και αναδρομική εφαρμογή από 1η Γενάρη του 2011. Τα πρόσθετα χαράτσια για μισθούς και συντάξεις που αποκτήθηκαν στο α' εξάμηνο (Γενάρης - Ιούλης) θα επιβληθούν με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβληθούν την επόμενη χρονιά (2012).

Από το Σεπτέμβρη το υπουργείο Οικονομικών στέλνει τα πρόσθετα χαράτσια για τη λεγόμενη «έκτακτη εισφορά» που θα μπαίνει ανελλιπώς και για όλα τα επόμενα χρόνια. Το χαράτσι (από 12.000 μέχρι 20.000 ευρώ) διαμορφώνεται στο 1% και για εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ στο 2% για ολόκληρο το ποσό. Για παράδειγμα για εισόδημα 25.000 ευρώ φτάνει στα 500 ευρώ.

Πρόσθετο χαράτσι 300 ευρώ εφαρμόζεται στους αυτοαπασχολούμενους ακόμη και σε αυτούς που στο μεσοδιάστημα έβαλαν λουκέτο (αναλογικά με τους μήνες λειτουργίας), επίσης και στους εργαζόμενους με το «μπλοκάκι».

Από την 1η Σεπτέμβρη μπαίνουν σε εφαρμογή οι αυξημένοι συντελεστές ΦΠΑ (23% από 13%) σε εστίαση, χυμούς κ.ά. Ετοιμάζουν και τα αυξημένα χαράτσια για τα τσιγάρα, ειδικά για τις λεγόμενες φτηνές μάρκες.

Από τις 15 Οκτώβρη (χειμερινή περίοδος) ξεκινά και ο αυξημένος ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης των νοικοκυριών (60 ευρώ στο χιλιόλιτρο από 21). Πάνω στο προηγούμενο φορτώνουν και το ΦΠΑ, με την τελική - λόγω φόρου - επιβάρυνση να φτάνει στα 6 λεπτά το λίτρο.

Ανατιμήσεις τουλάχιστον 10% επιβάλλονται στα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων που θα πληρωθούν προς το τέλος της χρονιάς.

Στα μέσα του Οκτώβρη έρχεται για ψήφιση στη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Από «μηδενική βάση» ανασχεδιάζουν τις όποιες φορο-ελαφρύνσεις των λαϊκών νοικοκυριών, αυτές δηλαδή που έχουν απομείνει από τις προηγούμενες «παρεμβάσεις» τους, όπως δαπάνες για νοίκια, Υγεία, φροντιστήρια παιδιών, τόκους στεγαστικών δανείων για α' κατοικία κ.ά.

Σε κατάφωρη αντίθεση με τα παραπάνω, ενόψει και του προγράμματος με τις ιδιωτικοποιήσεις - μαμούθ, για τα 50 δισ. ευρώ - από τα οποία 5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2011 - εξετάζουν την παραπέρα μείωση των φορολογικών συντελεστών στα επιχειρηματικά κέρδη - όπως δηλαδή «προτείνει» και η ΝΔ - καθώς και σωρεία άλλες κρατικομονοπωλιακές ρυθμίσεις και κάθε είδους «διευκολύνσεις» στην πλουτοκρατία.

του Ανδρέα Σακαρέλου, από την εφημερίδα "Ριζοσπάστης", 7/8/2011