15 διαδρομές δανείων της Proton Bank από εταιρεία σε εταιρεία μέσα στην ίδια μέρα!
Κάθε άλλο παρά κεραυνός εν αιθρία ήταν η βόμβα που έσκασε για τον Λαυρεντιάδη, που εμφανίστηκε ως άλλος ένας... διάττων (πλούσιος) αστέρας.
Από το 2008 υπήρχαν ΤΡΕΙΣ φάκελοι στην Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος. Μόνο που παρέμεναν για χρόνια στο ράφι. Και εκείνοι που γνώριζαν το περιεχόμενό τους (έλεγαν μάλιστα ότι ήταν πολύ καυτό για τον κ. Λαυρεντιάδη) διερωτώντο γιατί αυτή η επιλεκτική μεταχείριση, που κάποιοι χαρακτήριζαν προκλητική...
Όμως και η Τράπεζα της Ελλάδος είχε αρχίσει να υποψιάζεται ότι κάτι δεν πάει καλά και όταν πλέον τα στοιχεία πρόδιδαν από ύποπτες ως... περίεργες ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος κάλεσε, πριν από 5 μήνες, στο γραφείο του τον Λαυρεντιάδη όπου του «συνέστησε» ότι εντός 3 ημερών θα έπρεπε να κάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 120 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες.Ενώ πέρασε κυριολεκτικά από κόσκινο η εξαγορά από την Τράπεζα Πειραιώς του 31,3% της Proton έναντι 70,5 εκατ. ευρώ. Η Τράπεζα της Ελλάδος ζητούσε έγγραφες αποδείξεις ότι πράγματι καταβλήθηκε το ποσό αυτό, αλλά και από πού προέρχεται. Κι αν είναι από δάνειο (που ανακυκλώθηκε) ή από ζεστό χρήμα.
Τον κάλυψε η Deutsche Bank!
Συγκεκριμένα ο κ. Προβόπουλος ζήτησε να προσκομίσει στοιχεία για το πού βρήκε τα λεφτά, που σύμφωνα με πληροφορίες τα είχε πάρει από την UBS.
Ο κ. Λαυρεντιάδης έφερε επιστολή της... καλής μας φίλης, της Deutsche Bank, στην οποία η γερμανική τράπεζα σημείωνε ότι πρόκειται για έναν πολύ πλούσιο άνθρωπο, μετά δε δύο μέρες πήγε επιταγή 150.000.000 ευρώ.
Αυτό πάντως που επιβεβαιώνεται είναι ότι για μια ακόμη φορά οι φύλακες δεν φύλαξαν σωστά τις Θερμοπύλες του τραπεζικού συστήματος. Δεν μπορεί, τονίζουν τραπεζικοί κύκλοι, επιχειρηματίες να έχουν τράπεζες. Γιατί χρησιμοποιούν την τράπεζα για να κατευθύνουν δάνεια στις επιχειρήσεις τους, όχι με τραπεζικά κριτήρια. Αυτό έγινε και με τον Ψωμιάδη με την Ασπίς Πρόνοια και ο οποίος ήδη βρίσκεται στη φυλακή, όπως και με τον Κοσκωτά. Όπως και παλαιότερα με τον Στρατή Ανδρεάδη και τον Όμιλο της Εμπορικής Τράπεζας. Όμως τα παθήματα δεν γίνονται μαθήματα... Και τρέχουμε εκ των υστέρων... Όπως και τώρα.
15 διαδρομές σε μια μέρα!
Δεν μπορεί πάντως να παραγνωρίσει κανείς ότι και στην κομπίνα Ψωμιάδη και τώρα με την Proton Bank οι εξελίξεις δρομολογήθηκαν ύστερα από παρεμβάσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Στην υπόθεση Ψωμιάδη η Τράπεζα της Ελλάδος ήταν που ανακάλυψε ότι η εγγύηση των 500 εκατ. ευρώ που είχε προσκομίσει ήταν πλαστή και από κει ξεκίνησε το ξήλωμα, και τώρα όταν έστειλε στην Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος το πόρισμα των ελεγκτών της Τράπεζας της Ελλάδος, που παρενέβησαν και εντόπισαν 15 διαδρομές (από εταιρεία σε εταιρεία) χρημάτων από την Proton Bank μέσα στην ίδια μέρα!
Να σημειωθεί ότι και η Τράπεζα Πειραιώς έστειλε πόρισμα ελέγχου που είχε κάνει για την ίδια ιστορία...
Θα ελεγχθούν και οι «4»
Μετά την απόφαση της Αρχής, με την οποία δεσμεύθηκαν το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής οι λογαριασμοί και η περιουσία του Λαυρεντιάδη, βασικού μετόχου της Proton Bank, και επτά εκτελεστικών μελών του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ξήλωσε τη διοίκηση της τράπεζας και παράλληλα διέταξε έλεγχο για τα 4 μέλη που παρέμειναν στο ΔΣ της Proton Bank.
Άγνωστες οι διαστάσεις
Μέχρι στιγμής κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τις διαστάσεις που μπορεί να πάρει η ιστορία Λαυρεντιάδη.
Διαστάσεις που έχει και το θέμα τι δάνεια έχει πάρει ο Όμιλος Λαυρεντιάδη από άλλες τράπεζες. Γιατί από τραπεζικούς και χρηματιστηριακούς κύκλους λέγεται ότι από τη Eurobank έχει πάρει γύρω στο 1,6 δισ. ευρώ! Είναι άγνωστο βέβαια αν έχει πάρει δάνεια και από άλλες τράπεζες ο Όμιλος Λαυρεντιάδη.
Τα μάζεψε και πήγε στην Αγγλία
Εδώ και αρκετούς μήνες ο Λαυρεντιάδης είχε αρχίσει να τα μαζεύει από την Ελλάδα, άγνωστο για ποιον -πραγματικό- λόγο. Αυτό που διαδιδόταν από το στενό του περιβάλλον ήταν ότι φοβόταν για τη ζωή του και ως απόδειξη έφερναν ότι κυκλοφορεί με 70 σωματοφύλακες. Και αυτό το διαπίστωσαν προσκεκλημένοι του στα γενέθλια της γυναίκας του στο σπίτι τους στη Γλυφάδα.
Ο Λαυρεντιάδης έχει μετακομίσει στο Λονδίνο και επειδή αποφεύγει να έρχεται στην Ελλάδα, ο γιατρός των παιδιών του πάει στο Λονδίνο με το προσωπικό αεροπλάνο του επιχειρηματία, όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.
Με τη μετακόμισή του στην Αγγλία άρχισε να αποστασιοποιείται από τις επιχειρηματικές δραστηριότητές του στην Ελλάδα. Και αυτό φάνηκε με το κλείσιμο πολλών ΜΜΕ, τα οποία με το... τσουβάλι είχε αγοράσει.
Δεν πρόλαβε να πουλήσει
Το τελευταίο διάστημα είχαν γίνει επαφές για την πώληση του ποσοστού που έχει στην Proton Bank σε ελληνοαμερικανικό fund, το οποίο εκπροσωπεί εδώ στην Ελλάδα ο πρώην διοικητής της ΑΤΕ Δημήτρης Μηλιάκος.
Είχαν γίνει δύο συναντήσεις και απέμενε η τελική για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία. Όπως λέγεται από άτομα που μετείχαν στις διαπραγματεύσεις, η πρόθεση του Λαυρεντιάδη να πουλήσει ήταν στα πλαίσια στρατηγικής εξόδου.
Ότι δηλαδή ήθελε να απεμπλακεί από τις επιχειρηματικές δραστηριότητές του εδώ προφανώς γιατί έβλεπε τι έρχεται... Τον πρόλαβαν όμως οι εξελίξεις. Αν είχε προλάβει, ίσως να μην είχε σκάσει η βόμβα...
πηγή : Εφημερίδα "Το Παρόν", 7/8/2011