29 Αυγ 2011

Εισήγηση και για... θητεία 14 ή 15 μηνών στον Στρατό

Σε έμμεση παραδοχή ότι μελετάει την αύξηση της στρατιωτικής θητείας στον Στρατό Ξηράς προχώρησε, χθες, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης, επιβεβαιώνοντας μέχρι κεραίας τη «δημοκρατία», η οποία την περασμένη Δευτέρα 22 Αυγούστου αποκάλυπτε τα σχέδια της πολιτικής ηγεσίας επί του θέματος, που αφορά χιλιάδες ελληνικές οικογένειες.
Ειδικότερα, ο κ. Μπεγλίτης, μιλώντας στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», ερωτηθείς γιατί πρόκειται να αυξηθεί η θητεία, ενώ στις περισσότερες (ευρωπαϊκές) χώρες μειώνεται, τονίζει: «Προφανώς οι χώρες της Ευρώπης στις οποίες αναφέρεστε δεν αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις και τις απειλές που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Η ιστορία και η γεωγραφία πρέπει να συνεχίσουν να μας διδάσκουν.
Η εθνική άμυνα και η ασφάλεια της Ελλάδας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να αφεθεί η διαχείρισή της σε “φιλελευθεριάζουσες” αντιλήψεις». Προφανώς ο πολιτικός προϊστάμενος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, όταν κάνει λόγο για «φιλελευθεριάζουσες αντιλήψεις», εννοεί αυτές που έκαναν λόγο για Επαγγελματικό Στρατό επί υπουργίας Ακη Τσοχατζόπουλου, ή ακόμη για τις ακραίες διαχρονικές φωνές στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, που έκαναν λόγο για κατάργηση της θητείας!
Πάντως, ο κ. Μπεγλίτης δεν διευκρινίζει τον χρόνο και το μέγεθος της αύξησης της θητείας, λέγοντας ότι αυτήν την περίοδο εξετάζει τα δεδομένα, ώστε σύντομα να λάβει τις σχετικές αποφάσεις. «Μελετώ τα στοιχεία, τις ανάγκες και τα κενά που υπάρχουν. Οι αποφάσεις θα ληφθούν σε ευθετότερο χρόνο» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Όπως αποκάλυψε η «δημοκρατία» την περασμένη Δευτέρα, η πολιτική ηγεσία έχει καταλήξει στην οριστική, εκτός απροόπτου, απόφαση για αύξηση της θητείας στον Στρατό Ξηράς από 9 σε 12 μήνες. Ήδη στα χέρια του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου βρίσκεται η σχετική εισήγηση του κ. Μπεγλίτη, σύμφωνα με την οποία η αύξηση αυτή θα ξεκινήσει με τη σειρά που θα παρουσιαστεί τον προσεχή Νοέμβριο (2011 Δ') ή το αργότερο με την πρώτη σειρά του 2012 (2012 Α').
Την ίδια στιγμή στο τραπέζι υπάρχει και πρόταση για περαιτέρω αύξηση, στους 14 ή 15 μήνες σταδιακά, όμως, και αφού πάει η θητεία στους 12, μέσα στον επόμενο χρόνο.

του Β. Θασίτη, από την εφημερίδα "Δημοκρατία", 29/8/2011