25 Ιουν 2011

Οι εκκαθαρίσεις των ΔΕΚΟ θα περνούν από το Ταμείο

Οι δύο εκπρόσωποι της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπορεί να έχουν τον ρόλο του παρατηρητή στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, αλλά θα έχουν ενισχυμένο ρόλο στο Συμβούλιο των Εμπειρογνωμόνων, που θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες σε περιπτώσεις εμπλοκών στη διαδικασία αποκρατικοποίησης κάποιου περιουσιακού στοιχείου.
Παράλληλα, με τον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου που δόθηκε χθες, καθίσταται σαφές ότι από τη στιγμή που μία ΔΕΚΟ περνάει στην κυριότητα του Ταμείου, το τελευταίο θα έχει κάθε δικαίωμα να αλλάξει τα καταστατικά τους και επί της ουσίας να προχωράει σε απολύσεις, μειώσεις μισθών κλείσιμο λειτουργιών κλπ.
Βάσει των όσων προβλέπονται στον νόμο:

1. Το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου είναι 5μελές, με θητεία 3 χρόνια που μπορεί να ανανεώνεται για ίσο χρονικό διάστημα. Στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου παρίστανται ως παρατηρητές, χωρίς δικαίωμα ψήφου, 2 εκπρόσωποι που προτείνονται από κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Επίσης, συστήνεται 7μελές Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων, το οποίο θα γνωμοδοτεί για τυχόν εμπλοκές μέσα σε διάστημα 2 μηνών το πολύ, ενώ ταυτόχρονα θα μπορεί να εισηγηθεί προς το διοικητικό συμβούλιο τη λήψη μέτρων που κρίνει κατάλληλα για την επίτευξη των σκοπών του Ταμείου.
Το κρίσιμο σημείο είναι ότι στο Συμβούλιο των Εμπειρογνωμόνων τα 3 από τα 7 μέλη του θα ορίζονται από τους 2 εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των χωρών της Ευρωζώνης. Δηλαδή, ο ρόλος της Ευρώπης στις αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν για να προχωρήσει μία αποκρατικοποίηση θα είναι ενισχυμένος.
Να σημειωθεί ότι η διάρκεια του Ταμείου, που είναι υπό την απόλυτη κυριότητα του ελληνικού δημοσίου, είναι έξι χρόνια και μπορεί να παραταθεί εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

2. Από τη στιγμή που μία δημόσια επιχείρηση περνάει στον έλεγχο του Ταμείου, τότε το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου, εάν κρίνει απαραίτητο, θα μπορεί να προχωράει στην αναδιάρθρωση της ΔΕΚΟ ή ακόμα να την θέσει υπό εκκαθάριση.

3. Τα καταστατικά των εταιρειών που περνούν στο Ταμείο θα μπορούν να τροποποιούνται ύστερα από απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου. Επί της ουσίας, το Ταμείο -ως «προσωρινός ιδιοκτήτης» των υπό αποκρατικοποίηση εταιρειών- θα έχει τη δυνατότητα να κάνει ό,τι θεωρεί αναγκαίο (απολύσεις, μειώσεις, αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων κλπ.), ώστε να κάνει την εκάστοτε ΔΕΚΟ «ελκυστική» για να πωληθεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στον εφαρμοστικό νόμο δεν υπάρχει το αυστηρό τριμηνιαίο χρονοδιάγραμμα αποκρατικοποιήσεων που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να εφαρμοστεί -άλλωστε θα περιλαμβάνεται στο νέο Μνημόνιο- αλλά ότι μάλλον θα υπάρχει μια ελαστικότητα στην εφαρμογή του.

του Σωτήρη Νίκα, από την εφημερίδα "Η Καθημερινή", 25/6/2011