24 Ιουν 2011

«Ένα διήμερο που δεν θα έχουν ξαναδεί»

Στο βιράζ για την τελική ευθεία, με νήμα την ημέρα ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου, βρίσκονται οι πλατείες της χώρας. Ετοιμάζονται, οργανώνονται και όπως λένε πολίτες στις λαϊκές συνελεύσεις στο Σύνταγμα: «Σχεδιάζουμε ένα διήμερο που δεν θα έχουν ξαναδεί».
Όλοι αναφέρονταν σε «εκείνη τη μέρα» που δεν αργεί. Η θεματική των λαϊκών συνελεύσεων, παρ' όλο που δεν ψηφίστηκε, αναμένεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις ομάδων εργασίας της πλατείας, να είναι τις επόμενες μέρες μονοθεματική. Δηλαδή, οι συζητήσεις και οι διαβουλεύσεις να αφορούν κυρίως τις δράσεις για την ημέρα ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου.
Το εγκεκριμένο ψήφισμα/κάλεσμα της πλατείας αναφέρει πως «στο τέλος Ιουνίου, ο αγώνας μας φτάνει σε σημείο καμπής. Η κυβέρνηση της μηδενικής κοινωνικής νομιμοποίησης επιχειρεί την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου. Αυτό το σχέδιο δεν πρέπει να περάσει». Καλώντας τους πολίτες όλης της χώρας να παραμείνουν για 48 ώρες στους δρόμους, καταλήγουν πως «την ημέρα ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου περικυκλώνουμε τη Βουλή - Στέλνουμε το μήνυμα ότι ο λαός το απορρίπτει!».
«Θα μιλήσει η ψυχή», έλεγε μια κοπέλα στη συνέλευση της Τετάρτης «και μακάρι να μην έχουμε θύματα». «Νομίζω με αυτό το κίνημα μπορούμε να ονειρευόμαστε καλύτερες μέρες», έλεγε κάποιος άλλος. Ο στόχος αλλά και ο τρόπος, σύμφωνα με το κάλεσμα αλλά και τις τοποθετήσεις πολλών πολιτών, είναι η μαζικότητα.

Η λίστα της ντροπής

Για σήμερα, όλες οι λαϊκές συνελεύσεις των γειτονιών της Αθήνας έχουν δώσει κοινό ραντεβού προκειμένου να συντονίσουν τις δράσεις τους για τις μέρες ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου, ενώ προγραμματίζονται μαζικές μοτοπορείες από όλη τη χώρα με κατάληξη το Σύνταγμα. Η πλατεία επίσης, βάσει ψηφίσματος, ζητεί ονομαστική ψηφοφορία για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. «Διεκδικούμε να μάθουμε τη λίστα της ντροπής με όσους το υπερψηφίσουν. Για να ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί που θα το έχουν ψηφίσει».
Τέλος, χαιρετισμό απηύθυνε στη συνέλευση και το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας ΜΕΤΡΟ Αθηνών που είναι «μαζί σας γιατί είναι επίσης αγανακτισμένοι». Παρ' όλο, που όπως είπαν, είναι υπέρ της απεργίας διαρκείας, «στην παρούσα φάση και μετά από αίτημά σας, σεβόμενοι την ανάγκη του κόσμου να μετακινηθεί προς την πλατεία για να διαμαρτυρηθεί, πήραμε την απόφαση να μην προχωρήσουμε σε καμία απεργιακή κινητοποίηση».

του Αλέξανδρου Κυριακόπουλου, από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", 24/6/2011