26 Ιουν 2011

παιδικοί σταθμοί και ΕΣΠΑ: αλήθειες και ψέμματα

Πρωτοβουλία γονέων από τους α – β – γ – ε – στ – ζ – η – θ Παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς του δήμου Χαλανδρίου

Χαλάνδρι 26/6


Μερικά βασικά ζητήματα σχετικά με το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που εναρμονίζει την οικογενειακή με την επαγγελματική ζωή μας

1. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν και οι πέντε εναπομείναντες παιδικοί πια και όχι βρεφο – νηπιακοί σταθμοί του δήμου Χαλανδρίου. Ταυτόχρονα μετέχει και ένας ιδιωτικός από τους 19 της πόλης.

2. Ο συνολικός αριθμός των θέσεων είναι 152 κατανεμημένες και στους 5 σταθμούς. Αυτές οι θέσεις είναι τμήμα των 400 – 425 που με τα μέχρις στιγμής δεδομένα φέρεται να είναι το δυναμολόγιο για την νέα χρονιά. Σε καμία περίπτωση δεν είναι έξτρα από τις 400 που προαναφέρθηκαν όπως κάποιοι παραπληροφορούν το τελευταίο διάστημα.

3. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα δεν φέρνει πρόσθετα έσοδα στους παιδικούς σταθμούς καθώς τα χρήματα που έρχονται ισοσκελίζουν τα έξοδα. Έτσι αν σήμερα τα έξοδα προέρχονται κατά 90% από το κράτος και κατά 10% από τους γονείς τώρα θα γίνει πχ 50% κράτος 40% ΕΣΠΑ και 10% τροφεία.

4. Από το πρόγραμμα αποκόπτονται κατηγορίες μητέρων με κριτήριο την εργασία ( πχ δεν δέχονται δημόσιους υπάλληλους) ενώ επιτρέπονται οι εγγραφές ετεροδημοτών (πχ από την Καισαριανή να πας στου Παπάγου, από τον Γέρακα στο Χαλάνδρι κοκ)

5.Η ίδια η διαδικασία διαλύει τον πυρήνα του κανονισμού λειτουργίας των παιδικών σταθμών της πόλης λόγω των προηγούμενων δύο παρατηρήσεων καθώς το βασικό κριτήριο για αυτόν για την εγγραφή παιδιού είναι η εντοπιότητα.

6. Η διαδικασία επιλογής γίνεται σε επίπεδο νομού. Η διαδικασία δεν είναι απόλυτα αληθές ότι ευνοεί τιε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα και για λόγους που έχουν να κάνουν με την δημοσιοποίηση του προγράμματος και τις προθεσμίες υποβολής αίτησης. Έτσι πχ εισοδήματα της τάξης των 45.000 euro βρίσκονται μέσα στο πρόγραμμα.

Σε κάθε περίπτωση η πρωτοβουλία αγώνα προτρέπει την κάθε μητέρα να κάνει δήλωση συμμετοχής σε αυτό το πρόγραμμα
Αντίθετα σε καμία περίπτωση καμία μάνα δεν πρέπει να καταθέσει τα οποιαδήποτε χαρτιά σε υπηρεσίες που δεν είναι επιφορτισμένες για αυτό και που δεν παρέχουν με σαφήνεια αριθμό πρωτοκόλλου παραλαβής.

πηγή : http://www.stasi.gr/, 26/6/2011