2 Μαΐ 2011

Νέες αλλαγές στις συντάξεις

Κόκκινη κάρτα για το ασφαλιστικό βγάζουν οι Βρυξέλλες, καθώς τα στοιχεία της αναλογιστικής μελέτης που εκπονήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο επεστράφησαν στο υπουργείο Εργασίας για περαιτέρω διευκρινίσεις «τεχνικού χαρακτήρα».

Η οικονομική μελέτη αφορούσε το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ και τον ΟΓΑ και όπως αποκαλύπτει ο «ΑΤ», η αρμόδια επιτροπή της Κομισιόν την επέστρεψε προσφάτως με ένα πλήθος τεχνικών ερωτήσεων.
Η δυσπιστία των στελεχών της Κομισιόν έχει να κάνει με την καταγραφή και ανάλυση των δημογραφικών και οικονομικών στοιχείων και τούτο αποδεικνύεται από το πλήθος της ηλεκτρονικής επιστολογραφίας που ανταλλάσσουν υπουργείο Εργασίας και Βρυξέλλες. Οι επιφυλάξεις αυτές παραπέμπουν στο ενδεχόμενο να δρομολογηθούν νέες αλλαγές στις συντάξεις, αφού η εν λόγω μελέτη που θα έδινε τα πειστήρια βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος μετά την ψήφιση του νόμου 3863/10, αντιμετωπίζεται με καχυποψία αν όχι (και) με αμφισβήτηση.




Η εν λόγω μελέτη, που ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο, είχε στόχο να καταγράψει την εξέλιξη των συνταξιοδοτικών δαπανών στο διάστημα 2009-2060 ώστε να διαπιστωθεί ότι μετά τις αλλαγές που έγιναν με το νόμο 3863/10, ο ρυθμός αύξησης των δαπανών για συντάξεις δεν ξεπερνά ετησίως το 2,5% του ΑΕΠ (όπως προβλέπει το μνημόνιο).
Παρότι λοιπόν πιστοποιείται ότι ο ρυθμός αύξησης των δαπανών για συντάξεις συγκρατείται σε επίπεδα του 2,6%, εν τούτοις, οι Βρυξέλλες δείχνουν τελευταία να το αμφισβητούν και γι’ αυτό ζητούν περαιτέρω διευκρινίσεις, έστω και αν αυτές έχουν να κάνουν με καθαρά τεχνικά ζητήματα (π.χ. πως γίνεται ο ακριβής υπολογισμός των συνταξιούχων άνω των 65 ετών σε σχέση με τους εργαζόμενους 15-64 ετών, κ.ά.).
Καθοριστικής σημασίας πάντως για το αν θα έρθει ή όχι μια ριζική ανατροπή του νόμου 3863/10 είναι οι αλλαγές που θα ψηφιστούν στις επικουρικές συντάξεις, αφού στο μνημόνιο ο στόχος αύξησης των δαπανών για συντάξεις μέχρι 2,5% πιάνει όλες τις συνταξιοδοτικές παροχές, ενώ η μελέτη που μέχρι στιγμής έχει γίνει αφορά τρία ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ) και μόνο τις δαπάνες κύριας σύνταξης!
Για το λόγο αυτό άλλωστε το παράθυρο για πρόσθετες αλλαγές στις συντάξεις είναι ορθάνοιχτο στο μνημόνιο, στο οποίο και αναφέρεται (3η επικαιροποίηση Φεβρουαρίου, σελίδα 20) ότι αν οι μελέτες για κύριες, επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ, δεν δείξουν ότι η αύξηση των δαπανών συγκρατείται μέχρι 2,5% του ΑΕΠ, τότε θα γίνει νέο ασφαλιστικό δια χειρός τρόικας.

Επικαιροποιημένο μνημόνιο 3 (Φεβρουάριος 011)

σελ. 19: «η μεταρρύθμιση συμβάλει στην επίτευξη του πρωταρχικού στόχου του περιορισμού της συνολικής αύξησης των συνταξιοδοτικών δαπανών (περιλαμβάνουσας τα συστήματα της κύριας ανταποδοτικής, επικουρικής και κάθε άλλης σχετικής σύνταξης, καθώς και την καταβολή εφάπαξ κατά τη συνταξιοδότηση) σε κάτω από 2,5% του ΑΕΠ».

σελ. 20: «αν οι προβλέψεις της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής δείξουν ότι, ακόμη και μετά τις μεταρρυθμίσεις των ταμείων επικουρικής σύνταξης, η εκτιμώμενη αύξηση της συνολικής δαπάνης συντάξεων θα υπερβεί το 2,5% του ΑΕΠ κατά την περίοδο 2009-2060, η κυβέρνηση αναθεωρεί επίσης τις βασικές παραμέτρους του συνταξιοδοτικού συστήματος όπως αυτές ορίζονται από το ν.3863/10. Η αναθεώρηση σχεδιάζεται σε στενή διαβούλευση με το προσωπικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ».

σελ.35 (α’ τρίμηνο 2012): «Η κυβέρνηση εφαρμόζει τη μεταρρύθμιση των επικουρικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων συγχωνεύοντας ταμεία και αρχίζοντας τον υπολογισμό των παροχών στη βάση του νέου συστήματος καθορισμένων εισφορών. Η κυβέρνηση παγώνει τις ονομαστικές επικουρικές συντάξεις και περιορίζει τα ποσοστά αναπλήρωσης για συσσωρευμένα δικαιώματα σε ελλειμματικά ταμεία, σύμφωνα με την αναλογιστική μελέτη. Σε περίπτωση που η αναλογιστική μελέτη δεν είναι έτοιμη, τα ποσοστά αναπλήρωσης μειώνονται από την 1η Ιανουαρίου 2012, προκειμένου να αποφευχθούν τα ελλείμματα».

του Κώστα Κατίκου, από την εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος", 2/5/2011