9 Μαΐ 2011

«Αποψιλώνονται» οι Βρεφονηπιακοί!

Στο πόδι βρίσκονται τις τελευταίες τρεις εβδομάδες γονείς και εργαζόμενοι στους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Δήμου Χαλανδρίου, μετά την είδηση διακοπής των συμβάσεων 16 εργαζομένων τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Η εξέλιξη αυτή δυναμιτίζει την ομαλή λειτουργία των σταθμών, καθώς τα κενά που δημιουργούνται από την απώλεια των εργαζομένων είναι τεράστια και επιβαρύνουν τα ήδη σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σταθμοί.
Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η παραίτηση της προέδρου του Νομικού Προσώπου Κωνσταντίνας Αποσκίτη, την οποία υπέβαλε στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της 2ας Μαΐου, εξ αιτίας της διαφωνίας της με συγκεκριμένη απόφαση ρύθμισης οικονομικών οφειλών που έλαβε το Δ.Σ., ενώ, παράλληλα έκανε λόγο για αδυναμία συνεργασίας με συμβούλους της διοίκησης.

Αγωνία και από τους γονείς

Πιο αναλυτικά, τη Μεγάλη Τετάρτη η διοίκηση του Νομικού Προσώπου ανακοίνωσε τη διακοπή της σύμβασης 16 εργαζομένων με ειδικότητες βρεφονηπιοκόμων, βοηθών βρεφονηπιοκόμων και οδηγών, κατ’ εντολή του ΑΣΕΠ (κατόπιν σχετικής καταγγελίας), καθώς η διάρκεια των συμβάσεών τους ξεπερνούσαν το επιτρεπόμενο όριο των 24 διαδοχικών μηνών εργασίας στον ίδιο εργοδότη.
Όπως είναι φυσικό, η είδηση προκάλεσε έντονη αναστάτωση στους γονείς, καθώς η μείωση του προσωπικού συνεπάγεται κενά που εγείρουν, κατά πρώτο λόγο, θέματα ασφάλειας των παιδιών που φιλοξενούνται στους σταθμούς.
Έτσι, οι γονείς έδωσαν μαζικό «παρών» στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της 2ας Μαΐου, και σε κλίμα έντασης εξέφρασαν την αγωνία τους για την απρόσκοπτη λειτουργία των σταθμών, απαιτώντας την άμεση και οριστική επίλυση του θέματος.
Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι οι γονείς που διαμαρτυρήθηκαν έντονα και για τη συχνή εναλλαγή, όπως είπαν, παιδαγωγών στις τάξεις των παιδιών τους, κάτι που είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι πολλοί εργαζόμεννοι στους σταθμούς είναι συμβασιούχοι και όχι μόνιμοι υπάλληλοι.

«Μόνη λύση η νέα προκήρυξη»

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Νομικού Προσώπου εξήγησε ότι η ίδια διαμαρτυρήθηκε με προσωπική επιστολή της προς το ΑΣΕΠ, χωρίς, ωστόσο, αποτέλεσμα.
Μετά από αυτό, η κ. Αποσκίτη υποστήριξε ότι η μόνη λύση είναι η προκήρυξη νέων δίμηνων συμβάσεων μέσω ΑΣΕΠ, για την πλήρωση των θέσεων, ενημερώνοντας ότι η διαδικασία αυτή ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη.
Στο μεταξύ υπάρχει εντολή της διοίκησης για μεταφορά του διοικητικού προσωπικού μέσα στις τάξεις, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά, μέχρι τη σύναψη των νέων συμβάσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και τέως πρόεδρος των Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών Μύρων Ανδριανάκης πραγματοποίησε μια ιστορική αναδρομή, υποστηρίζοντας ότι η πρόσληψη συμβασιούχων εργαζομένων στους σταθμούς και όχι μόνιμου προσωπικού υπαγορεύτηκε αναγκαστικά από την κείμενη νομοθεσία, η οποία θέτει συγκεκριμένες οικονομικές προϋποθέσεις για τη διεύρυνση του προσωπικού ενός Νομικού Προσώπου.
Όπως ανέφερε, οι προϋποθέσεις αυτές δεν επέτρεπαν στα πρώτα Νομικά Πρόσωπα που δημιουργήθηκαν στους «Καποδιστριακούς» Δήμους τη δημιουργία μόνιμων θέσεων.
Ωστόσο, όταν ύστερα από λειτουργία κάποιων χρόνων, τα οικονομικά στοιχεία επέτρεψαν την τροποποίηση των οργανισμών τους, ο Δήμος προκήρυξε 27 μόνιμες θέσεις. «Έχουν περάσει έκτοτε δύο χρόνια και δεν είναι ακόμα δυνατό να μονιμοποιηθούν αυτοί οι άνθρωποι», κατέληξε ο κ. Ανδριανάκης.
Παρ’όλα αυτά, οι απαντήσεις αυτές δεν ικανοποίησαν τους παρευρισκόμενους και η συνεδρίαση συνεχίστηκε σε ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα, με τους γονείς να απαιτούν συγκεκριμένες, άμεσες και οριστικές λύσεις.

«Να διεκδικήσουμε μόνιμες θέσεις»

Τοποθετήσεις πάνω στο θέμα πραγματοποίησαν και μέλη του Δ.Σ. του Νομικού Προσώπου. Συγκεκριμένα, η επικεφαλής της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ και μέλος του Δ.Σ. Λούλα Καρατζά, έκανε λόγο για έναν «παραλογισμό ο οποίος ξεκινάει από τις κυβερνήσεις, που θέλησαν να διαλύσουν τις εργασιακές σχέσεις».
Ωστόσο, υπογράμμισε πως οι δήμοι δεν είναι ανεύθυνοι, καθώς, όπως είπε, δέχτηκαν άκριτα να χρησιμοποιήσουν αυτές τις σχέσεις εργασίας.
Μάλιστα, η κ. Καρατζά κατήγγειλε ότι η κατάσταση στους παιδικούς σταθμούς οδηγείται στην αύξηση των διδάκτρων και στη μείωση του αριθμού των παιδιών, σκέψεις που όπως είπε, «ψιθυρίζονται» το τελευταίο διάστημα στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις.
«Η μόνη λύση είναι η άσκηση έντονης πολιτικής πίεσης», κατέληξε η επικεφαλής της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ, τονίζοντας ότι πρέπει «να πιέσουν οι γονείς, να ληφθεί ομόφωνη απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο και να ξεσηκωθούν όλοι μαζί διεκδικώντας μόνιμο προσωπικό για τους σταθμούς».
Από την πλευρά του, το μέλος του Δ.Σ. και πρώην δημοτικός σύμβουλος της ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ Κώστας Γερολυμάτος επέρριψε σημαντικές ευθύνες στη διοίκηση του Νομικού Προσώπου, ισχυριζόμενος ότι «το θέμα ήταν γνωστό εδώ και καιρό».
Μάλιστα, δεν παρέλειψε να κάνει λόγο για «διοικητική αδυναμία της διοίκησης και φαυλοκρατία του ΑΣΕΠ», καλώντας την πρώτη να πει «mea culpa» και να αρνηθεί τις απολύσεις.
«Έπρεπε να είχατε αντιδράσει, συγκαλώντας το Δημοτικό Συμβούλιο από την πρώτη στιγμή», είπε ο κ. Γερολυμάτος, ενώ εκτίμησε ότι «η περίπτωση οι παιδικοί σταθμοί να βγάλουν τη χρονιά, είναι μόνο μια πιθανότητα».

Παραιτήθηκε η πρόεδρος

Ωστόσο, οι εξελίξεις δεν σταματούν εδώ, αφού μετά τη λήξη του πρώτου θέματος και την αποχώρηση των γονέων από την αίθουσα, η πρόεδρος του Νομικού Προσώπου υπέβαλε την παραίτησή της, διαφωνώντας με συγκεκριμένη απόφαση που έλαβε κατά πλειοψηφία το Νομικό Πρόσωπο.
Συγκεκριμένα, η απόφαση αφορά στη ρύθμιση της καταβολής του προστίμου που επιβλήθηκε στο Νομικό Πρόσωπο από το ΙΚΑ, ύψους 500.000 ευρώ.
Το εν λόγω πρόστιμο επιβλήθηκε για την πρόσληψη εργαζομένων στο Νομικό Πρόσωπο με συμβάσεις μίσθωσης έργου, τη στιγμή που αυτοί είχαν σχέση εξαρτημένης εργασίας.
Επομένως, οι εργαζόμενοι αυτοί θα έπρεπε να είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ και όχι στον ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών), όπως ίσχυε, γι’ αυτό και επιβλήθηκε το παραπάνω πρόστιμο, για το οποίο φέρουν την ευθύνη οι προηγούμενες διοικήσεις του Νομικού Προσώπου. Ωστόσο, το παράδοξο είναι ότι οι εν λόγω συμβάσεις είχαν εγκριθεί από την Περιφέρεια Αττικής!
Έτσι, κατόπιν σχετικής εισήγησης του ενός εκ των δύο νομικών συμβούλων του, το Διοικητικό Συμβούλιο των σταθμών αποφάσισε στις 28 Μαρτίου τη ρύθμιση του χρέους με την καταβολή 36 μηνιαίων δόσεων ύψους 15.000 ευρώ, ποσό που όπως είναι προφανές επιβαρύνει σημαντικά τα ήδη άσχημα οικονομικά του Νομικού Προσώπου.
Στο μεταξύ όμως, υπήρξαν κυβερνητικές εξαγγελίες για νέο πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών προς το ΙΚΑ, από το οποίο θα μπορούσαν να ωφεληθούν και οι Παιδικοί Σταθμοί του Χαλανδρίου, με την υπαγωγή σε νέα ρύθμιση, ώστε να καταβάλουν το πρόστιμο σε πολύ περισσότερες (και μικρότερες) δόσεις. Εν αναμονή λοιπόν της ολοκληρωμένης πρότασης του νομικού συμβούλου για τη νέα ρύθμιση, η οποία θα «έριχνε» το μηνιαίο ποσό στα 5.700 ευρώ, η πρόεδρος του Νομικού Προσώπου δεν προχώρησε στην υλοποίηση της πρώτης απόφασης του Δ.Σ.

«Δεν υπογράφω τον παραλογισμό»

Η καθυστέρηση αυτή είχε αποτέλεσμα, σύμφωνα με την ίδια, να δεχθεί πιεστικές υποδείξεις από δημοτικούς συμβούλους και συνεργάτες της διοίκησης -και συγκεκριμένα τον πρόεδρο του ΣΚΕΠΙ Γιάννη Λαδόπουλο και τον γενικό γραμματέα του Δήμου Ηλία Γιάτσιο-, οι οποίοι «δεν έχουν ευθύνη για το Νομικό Πρόσωπο».
Ωστόσο, όπως δήλωσε στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ η κ. Αποσκίτη, αυτή ήταν μόνο η «κορυφή του παγόβουνου».
Ουσιαστική αιτία, όπως λέει η ίδια, ήταν η λήψη απόφασης από το Δ.Σ. στη συνεδρίαση της 2ας Μαΐου για την υλοποίηση της πρώτης ρύθμισης (των 36 δόσεων), η οποία, καθιστά επισφαλή τόσο την οικονομική κατάσταση των σταθμών όσο και τη θέση των προηγούμενων προέδρων του Νομικού Προσώπου.
«Η ουσία είναι ότι πρόκειται για έναν παραλογισμό του κράτους, καθώς η Περιφέρεια -δηλαδή το δημόσιο- είχε εγκρίνει τις συμβάσεις έργου, για τις οποίες στη συνέχεια το ΙΚΑ -δηλαδή και πάλι το δημόσιο- επέβαλε το πρόστιμο», λέει η κ. Αποσκίτη δηλώνοντας ότι «εγώ αρνούμαι να βάλω την υπογραφή μου σε αυτό τον παραλογισμό και ιδιαίτερα μέσα στη ρευστή οικονομική κατάσταση που βιώνουμε».
Συγκεκριμένα, όπως σημείωσε, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να διασφαλιστεί ούτε το οικονομικό μέλλον των σταθμών, ούτε όμως και τα πρόσωπα που εμπλέκονται σε αυτή την κατάσταση:
«Ποιος μπορεί να με διαβεβαιώσει ότι αύριο δεν θα υπάρξει περαιτέρω μείωση της χρηματοδότησης και ότι το Νομικό Πρόσωπο θα μπορεί να αντεπεξέλθει σε αυτό το οικονομικό βάρος;», διερωτήθηκε και συμπλήρωσε: «Και αν δεν μπορεί, τι θα κάνει ο πρόεδρος; Θα επιλέξει να πληρώσει τους εργαζόμενους ή να σώσει τα σπίτια των δύο πρώην προέδρων; Δεν μπορώ να φέρω το βάρος της συναισθηματικής πίεσης ότι έχω υπογράψει ένα τέτοιο χαρτί, γι’ αυτό και παραιτήθηκα».
Πάντως, η κ. Αποσκίτη υπογραμμίζει ότι συνεχίζει να διατηρεί άριστες σχέσεις με τον δήμαρχο Χαλανδρίου Γιώργο Κουράση, ενώ δηλώνει απόλυτα διαθέσιμη για οποιαδήποτε ενημέρωση ή βοήθεια χρειαστεί η διοίκηση του Δήμου στο θέμα των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών στο μέλλον.

Ρεπορτάζ της Αρετής Κοτσολάκου, http://www.amarysia.gr/, 9/5/2011