4 Μαΐ 2011

Μαχαίρι στα δημοτικά έξοδα

ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΖΗΤΟΥΝ ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

«Στενό κορσέ» στα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης βάζουν τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, με κοινό πρόσταγμα σε δήμους και περιφέρειες για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και εισαγωγή πλαφόν στα λειτουργικά τους έξοδα.
Ταυτόχρονα ο κρατικός κορβανάς για τη χρηματοδότηση δήμων και περιφερειών ανοίγει, υπό την προϋπόθεση των εξορθολογισμένων δαπανών, με αφετηρία και βασικό κριτήριο την οικονομική... ακτινογραφία κάθε φορέα που υπάρχει πλέον στην οικονομική βάση δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ για πρώτη φορά αποσυνδέεται η ποσοστιαία απόδοση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) με τα οικονομικά των δήμων, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει τριγμούς στις σχέσεις κεντρικής εξουσίας και ΚΕΔΚΕ.



«Έφτασε η ώρα, είπε χθες σε κοινή συνέντευξη με τον Γιάννη Ραγκούση ο κ. Παπακωνσταντίνου, να δούμε συνολικά και από την αρχή πώς θα γίνεται η κατανομή των πόρων αυτοδίκαια με σταθεροποίηση στις δαπάνες κι ένα πλαφόν που θα μπει στους δήμους», ενώ ο κ. Ραγκούσης προανήγγειλε μια ουσιαστική συζήτηση με την Αυτοδιοίκηση για έναν νέο προσδιορισμό κριτηρίων κατανομής των πόρων ώστε να είναι πιο δίκαιη και αποτελεσματική.
Οι δύο υπουργοί εγγυήθηκαν τη βιωσιμότητα όλων των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κυρίως των υπερχρεωμένων δήμων με την ένταξή τους σε πρόγραμμα εξυγίανσης μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και την επιμήκυνση του χρέους, υπό τον όρο ότι θα αναλάβουν καθορισμένες δεσμεύσεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν αύριο.
Η βάση οικονομικών δεδομένων, που από τον Ιούνιο θα εξελιχθεί σε κόμβο διαλειτουργικότητας όλων των πληροφοριακών συστημάτων των ΟΤΑ, έδειξε με βάση τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου ότι οι ανελαστικές δαπάνες των δήμων για όλο το χρόνο θα είναι 3,8 δισ. ευρώ, ενώ η εκτίμηση για τα σταθερά έσοδα των δήμων θα αγγίξει τα 4,01 δισ. ευρώ. Για τις περιφέρειες η εκτίμηση για το ελάχιστο κόστος λειτουργίας είναι 582,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα σταθερά έσοδα 670,2 εκατ. ευρώ.

Καινοτομίες

Σε αυτούς τους υπολογισμούς δεν συμπεριλαμβάνονται οι πόροι αναπτυξιακού και επενδυτικού χαρακτήρα που προβλέπονται στη ΣΑΤΑ, το πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ και το ΕΣΠΑ, ενώ από 1ης Ιουλίου τα περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα ανατίθενται στις αιρετές περιφέρειες και ήδη έχει σταλεί το πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ στο ΣτΕ.

Άλλες βασικές καινοτομίες στα οικονομικά των ΟΤΑ είναι:

- Απαγόρευση του δανεισμού για λειτουργικές δαπάνες, αυστηρές προϋποθέσεις στην πιστοληπτική τους πολιτική.

- Προληπτικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε όλους τους ΟΤΑ και τα νομικά τους πρόσωπα.

- Γενικευμένος προσυμβατικός έλεγχος νομιμότητας από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

- Έλεγχος της πορείας είσπραξης των εσόδων.

- Θεσμοθέτηση χρηματοδότησης των ΟΤΑ στη βάση ποσοστών δυναμικών πόρων.

- Σύνταξη τριμηνιαίας έκθεσης για τον προϋπολογισμό που αναρτάται στην ιστοσελίδα του δήμου με συνημμένη την άποψη της μειοψηφίας.

- Υποχρεωτική ανάρτηση όλων των αποφάσεων στο Δι@υγεια.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο υπουργός Εσωτερικών στη λειτουργία της κεντρικής βάσης οικονομικών δεδομένων, την οποία χαρακτήρισε πρωτόγνωρο εργαλείο εξορθολογισμού, ελέγχου, διαφάνειας και προγραμματισμού. Από τη βάση αυτή μπορούν να ενημερώνονται τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών μαζί με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, το Ελεγκτικό Συνέδριο και τα συλλογικά όργανα των ΟΤΑ και στην κυριολεξία, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Ραγκούσης, με τη λειτουργία της βάσης «η Ελλάδα μαθαίνει την Ελλάδα».

της Ελένης Δελβινιώτη, από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", 4/5/2011