4 Μαΐ 2011

Και οι δήμαρχοι στην απεργία της ΓΣΕΕ

Λουκέτο βάζουν οι δήμαρχοι της χώρας στα... δημαρχεία στις 11 Μαϊου, ημέρα γενικής απεργίας της ΓΣΕΕ, αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλει μόνον τις δαπάνες μισθοδοσίας των υπαλλήλων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σύμφωνα και με τα όσα ανακοίνωσαν χθες οι υπουργοί Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης και Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου, και προειδοποιώντας παράλληλα και για νέες κινητοποιήσεις. Η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία από την ΚΕΔΚΕ, καθώς η αντιπολίτευση είχε διαφορετική άποψη για τις ανακοινώσεις των δύο υπουργών.

Σε ανακοίνωσή της, η ΚΕΔΚΕ κατηγορεί την κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, ότι εμφανίζει τα έσοδα των δήμων από φόρους και τέλη υπερτιμημένα, ότι παρακρατεί από την Τοπική Αυτοδιοίκηση περισσότερους πόρους σε σχέση με τους άλλους δημόσιους φορείς, πως καθυστερεί την ανακοίνωση των πόρων για το Πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ», ότι -σε σχέση με τις επιταγές του Συντάγματος- παρά τις μεταφερόμενες αρμοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν υπάρχει και «μεταφορά» ανάλογων πόρων, ενώ καταλήγοντας διερωτάται «πώς θα εφαρμοστεί το άρθρο 259 του "Καλλικράτη", που αναφέρει ότι σε περίπτωση που δεν καλύπτεται το κόστος θα πρέπει με ΠΔ να υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση».

Αυτοδιοικητικό Κίνημα

Αντίθετη άποψη από την πλειοψηφία έχει, ωστόσο, η αντιπολίτευση της ΚΕΔΚΕ, το Αυτοδιοικητικό Κίνημα και ο επικεφαλής του δήμαρχος Αμφιλοχίας Απόστολος Κοιμήσης.
Το Αυτοδιοικητικό Κίνημα κατηγορεί την πλειοψηφία της ΚΕΔΚΕ, την «προσκείμενα στα αντιπολιτευικά κόμματα μεταβατική πλειοψηφία», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε ανακοίνωσή του, για «όψιμη "αγωνιστική αντίδραση"» που «καμία σχέση δεν έχει με τα πραγματικά προβλήματα των δήμων και με την υποστήριξη της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας για νέο σύγχρονο κράτος με αποκέντρωση και αυτοδιοίκηση».
«Σήμερα», σημειώνει, «όλοι οι δήμοι της χώρας αποτύπωσαν με στοιχεία την εικόνα των οικονομικών τους, σπάζοντας το μύθο της αδιαφάνειας και της διαχειριστικής και οικονομικής τους κατάστασης, αποσπώντας, ως ο πρώτος θεσμός του κράτους, τα εύσημα της Eurostat για την εγκυρότητα και την αμεσότητα των στοιχείων.
Ο "Καλλικράτης"αρχίζει να αποδίδει και να δείχνει το δρόμο της ελπίδας και της ανάκαμψης, που πρέπει να ξαναβρεί η ελληνική Διοίκηση και το κράτος, στηρίζοντας στην πράξη και όχι στα λόγια το έργο και την προσπάθεια του κάθε δήμου που μοχθεί και αγωνίζεται για τον τόπο του και για τη χώρα συνολικά».

πηγή : http://www.aftodioikisi.gr/, 4/5/2011