17 Απρ 2011

Νυστέρι σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα

Νέο νυστέρι σε μισθούς και συντάξεις, ακρωτηριασμό των κοινωνικών επιδομάτων, ακόμα και αυτών που είναι στοχευμένα και αφορούν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, αλλά και απολύσεις (εδώ και τώρα!) σε ΔΕΚΟ και στενό Δημόσιο Τομέα, είναι τα βασικά μέτρα που ζητεί η τρόικα να ληφθούν άμεσα από την κυβέρνηση.

Ακόμα και σήμερα, μετά τις πρώτες περί δια γραμμάτου ανακοινώσεις του πρωθυπουργού (σε Υπουργικό, Κοινοβουλευτική Ομάδα, Πολιτικό Συμβούλιο) ή τις πιο αναλυτικές αναφορές του Γ. Παπακωνσταντίνου την περασμένη Παρασκευή, στον «αέρα» θα βρίσκεται και τις επόμενες μέρες ή και εβδομάδες το λεγόμενο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο της κυβέρνησης για την περίοδο 2012-15 (πάει για τα μέσα Μαΐου), καθώς οι τεχνοκράτες της τρόικας αμφισβητούν ανοικτά την αποτελεσματικότητα των προτεινόμενων μέτρων και ζητούν σαφείς περικοπές, σε μισθούς συντάξεις, επιδόματα και αποκτούν, όπως προκύπτει, απολύσεις.
Η ρελάνς της κυβέρνησης περιλαμβάνει ελαστική απασχόληση, ελαστική αμοιβή, αλλά και άρση μονιμότητας στις ΔΕΚΟ, σε συνδυασμό με αποψίλωση υψηλόμισθων στελεχών. Με άλλα λόγια μεταφορά του πλήρως ελαστικοποιημένου μοντέλου που επικρατεί στον ιδιωτικό τομέα (όπου, για πρώτη φορά μεταπολεμικά, η πλήρης απασχόληση υποχώρησε, στις νέες προσλήψεις, στο 45%). Με την άρση της μονιμότητας, τόσο στις ΔΕΚΟ όσο και στον στενό δημόσιο τομέα, διαμορφώνεται το πλαίσιο να προχωρήσουν εν ευθέτω χρόνω "αποχωρήσεις" ή και απολύσεις και να πειστεί η τρόικα ότι όλα αυτά θα έχουν υλοποιηθεί έως το 2014. Μάλιστα αυτά τα δεδομένα θα αποτυπωθούν στη μελέτη που έχει αναλάβει για τις ΔΕΚΟ η αμερικανική εταιρεία «Accenture Α.Ε.». Αντιστοίχως στον στενό δημόσιο τομέα, η κυβέρνηση επιχειρεί να "διαφύγει" από τις πιέσεις της τρόικας προβάλλοντας εκτιμήσεις για αποχωρήσεις τουλάχιστον άλλων 150.000 δημοσίων υπαλλήλων, που θα πρέπει να προστεθούν σε τουλάχιστον 75.000 αποχωρήσεις την τελευταία διετία, αλλά και με την αυστηροποίηση της σχέσης προσλήψεων - αποχωρήσεων σε 1 προς 7.

"Κούρεμα" σε συντάξεις, ακρωτηριασμός σε επιδόματα

Οι απαιτήσεις της τρόικας για περικοπές στις δαπάνες του υπουργείου Εργασίας κατά την επόμενη διετία ξεκίνησαν από τα 8 δισ. ευρώ, με παράγοντες του υπουργείου, αλλά και την ίδια την Λ. Κατσέλη να ρίχνει την τελευταία εβδομάδα τις απαιτήσεις μεταξύ 7 και 7,5 δισ. Η τρόικα δεν πείθεται από την αύξηση εσόδων (π.χ εισφοροδιαφυγή, επιστολή αδήλωτης εργασίας, ακόμα και "αξιοποίηση" ακίνητης περιουσίας των ταμείων, που βγαίνει εσπευσμένα στο "σφυρί") κατά 4 δισ., που προβάλλεται ως αντιστάθμισμα στις εξωπραγματικές περικοπές, οι οποίες απαιτούνται, με αποτέλεσμα το βάρος να πέφτει σε μεγάλο βαθμό στα κοινωνικά επιδόματα, αλλά και σε ενδεχόμενη άμεση μείωση των συντάξεων! Και αυτό δεν αφορά μόνο το προδιαγεγραμμένο "κούρεμα" των επικουρικών, που θα συγκλίνουν σε πρώτη φάση στο 20% (τον προσεχή Ιούνιο θα δρομολογηθεί το σχετικό νομοσχέδιο), αλλά και την υποχρεωτικότητα της λεγόμενης προσωρινής σύνταξης, που η εφαρμογή της στο τέλος του χρόνου, όπως την καθορίζει το σχετικό νομοσχέδιο του ΣΕΠΕ (νομοσχέδιο - "σκούπα" και για ασφαλιστικά), προβλέπει απόδοση του 80% σε σχέση με τις τελικές αποδοχές. Δηλαδή, έμμεση ή άμεση μείωση συντάξεων.
Επιπροσθέτως, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που θα ψηφιστεί τον επόμενο μήνα τίθενται αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ, με αποτέλεσμα σχεδόν 60.000 έως 80.000 δικαιούχοι, (σε σύνολο 360.000) να απειλούνται με αποκλεισμό, λόγω εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχείων. Τα ίδια κριτήρια θα τεθούν και για τις πολύτεκνες οικογένειες, ενώ για όσους ανέργους λαμβάνουν το επίδομα του ΟΑΕΔ (που ουσιαστικά με την εργασία τους και τις εισφορές τους έχουν χρηματοδοτήσει τη συγκεκριμένη ισχνή, πλην ανταποδοτική παροχή) το επίδομα θα κόβεται λόγω πρόσθετων εισοδημάτων ακόμα και με τυχόν εντοπισμό περιστασιακής "μαύρης" εργασίας του ανέργου.

του Α. Πετρόπουλου, από την εφημερίδα "Η Αυγή", 17/4/2011