Νέο σύστημα για τη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων εισάγει η κυβέρνηση. Οι αυξήσεις αποδοχών θα δίνονται μόνο μετά από αξιολόγηση
Νέο σύστημα αμοιβών και εξέλιξης για τους δημοσίους υπαλλήλους προετοιμάζει η κυβέρνηση, το οποίο θα «χτιστεί» πάνω στην αξιολόγηση και την αύξηση της παραγωγικότητας των υπαλλήλων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους», ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούσης ετοιμάζεται να ανακοινώσει σύντομα την καθιέρωση της σύνδεσης των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων με την παραγωγικότητα. Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Εσωτερικών, η αύξηση των αποδοχών λόγω «ωρίμανσης» και η εξέλιξη κάθε εργαζόμενου στο δημόσιο θα δίνονται μόνο μετά από αξιολόγηση που θα πραγματοποιούν οι προϊστάμενοι κάθε 4 χρόνια.
Η αξιολόγηση -που αναμένεται να ξεκινήσει από το 2012- θα γίνεται με ενιαίο και αντικειμενικό τρόπο, όπως αναφέρουν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχηΟι προϊστάμενοι, με τη σειρά τους, θα επιλέγονται μέσω γραπτού διαγωνισμού, μοριοδότησης και συνέντευξης από το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων, που θα συγκροτηθεί τις επόμενες ημέρες.
Η αξιολόγηση -που αναμένεται να ξεκινήσει από το 2012- θα γίνεται με ενιαίο και αντικειμενικό τρόπο, όπως αναφέρουν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη και θα αποτελεί τμήμα του προσωπικού φακέλου του υπαλλήλου.
Μία τέτοια εξέλιξη σημαίνει την κατάργηση της «αυτόματης» ωρίμανσης των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων κάθε δύο χρόνια και την αλλαγή των κλιμακίων έτσι όπως λειτουργούσαν μέχρι σήμερα.
Το σενάριο που επεξεργάζεται το υπουργείο Εσωτερικών «στηρίζει» την αύξηση της παραγωγικότητας στο δημόσιο στην αξιολόγηση των υπαλλήλων.
Συγκεκριμένα, ένας υπάλληλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης που εργάζεται στον τομέα της καθαριότητας ενός δήμου θα αξιολογείται από τον προϊστάμενό του κάθε 4 χρόνια.
Σε περίπτωση που αποδειχτεί ότι προσφέρει λιγότερο από τις δυνατότητές του, τότε δεν θα λάβει την αύξηση που θα προκύπτει από τα κλιμάκια τα οποία θα καθορίσει το Ενιαίο Μισθολόγιο.
Η αξιολόγηση θα γίνεται με αντικειμενικό τρόπο και δεν θα είναι «δικαίωμα του προϊσταμένου», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών. Θα γίνεται βάσει μορίων και μετρήσιμων δεικτών για την παραγωγικότητα των υπαλλήλων.
ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΕΠΙΛΟΓΗ
Διευθυντές και στελέχη μόνο ύστερα από διαγωνισμούς
Με συνδυασμό γραπτής εξέτασης, συνέντευξης και μοριοδότησης των προσόντων που διαθέτουν οι δημόσιοι υπάλληλοι θα γίνεται η επιλογή προϊσταμένων, διευθυντών και γενικών διευθυντών στο Δημόσιο.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, στα τέλη του 2011 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη γραπτή εξέταση για την επιλογή προϊσταμένων στο ελληνικό Δημόσιο, την οποία θα διοργανώσει το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων (ΕΙΣΕΠ). Θα πραγματοποιηθεί με ερωτηματολόγιο πολλαπλών επιλογών, που θα συνταχθεί με ευθύνη του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης.
Στις προθέσεις του υπουργείου Εσωτερικών είναι και η συνταγματική κατοχύρωση της αντικειμενικής επιλογής των προϊσταμένων. Το ΕΙΣΕΠ θα συσταθεί μετά το Πάσχα και, όπως προβλέπει ο νόμος 3839/2010, θα προεδρεύει αντιπρόεδρος του ΑΣΕΠ. Θα αποτελείται από τέσσερα μέλη της ανεξάρτητης Αρχής και από έναν βοηθό Συνήγορο του Πολίτη.
Τη θέση του προέδρου του ΕΙΣΕΠ αναμένεται να αναλάβει ο γ' αντιπρόεδρος του ΑΣΕΠ, κ. Φ. Μπολόφης. Το ΕΙΣΕΠ με τη σειρά του θα επιλέξει τα μέλη των Συμβουλίων Επιλογής Προϊσταμένων (ΣΕΠ) σε κάθε φορέα και υπηρεσία. Τα ΣΕΠ θα επιλέξουν τα υπηρεσιακά συμβούλια επιλογής τμηματαρχών σε κάθε υπηρεσιακή μονάδα. Οι νέοι προϊστάμενοι της δημόσιας διοίκησης θα έχουν πενταετή θητεία.
Στις διαδικασίες επιλογής τους, σύμφωνα με τον νόμο 3839, θα συνυπολογίζονται η μοριοδότηση για τα χρόνια προϋπηρεσίας, τις σπουδές, τη γνώση ξένων γλωσσών, την εργασιακή - διοικητική εμπειρία, την υπηρεσιακή αξιολόγηση και τις ειδικές δραστηριότητες. Επίσης, θα συνυπολογίζεται η μοριοδότηση στον γραπτό διαγωνισμό (μέχρι 350 μόρια) και στη συνέντευξη που θα γίνεται από το ΕΙΣΕΠ (μέχρι 300 μόρια). Η συνέντευξη θα γίνεται από το ΕΙΣΕΠ, θα είναι ανοιχτή στους συνυποψηφίους και θα υπάρχει αιτιολογημένη βαθμολόγηση.
Στο υπουργείο Εσωτερικών όλοι οι εργαζόμενοι
Τι αλλάζει με τον θεσμό του «κρατικού υπαλλήλου»
Μετά την ψήφιση του Ενιαίου Μισθολογίου που θα άρει τις μισθολογικές ανισότητες μεταξύ υπαλλήλων που έχουν τα ίδια προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία, θα ακολουθήσει και η θεσμοθέτηση της έννοιας του «κρατικού υπαλλήλου».
Οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα θεωρούνται υπάλληλοι του υπουργείου που έχουν προσληφθεί αλλά του κράτους, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις υπαλλήλων μεταξύ υπαλλήλων και υπηρεσιών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την ψήφιση του Ενιαίου Μισθολογίου, θα ακολουθήσει νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει ότι όλοι οι υπάλληλοι του «στενού» δημόσιου τομέα θα είναι εργαζόμενοι του υπ. Εσωτερικών.
Η συγκεκριμένη ρύθμιση θα «απελευθερώσει δυνάμεις» στον δημόσιο τομέα, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη και θα συμβάλει στην εξοικονόμηση πόρων, αφού θα αυξηθεί η δυνατότητα κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων μεταξύ των υπηρεσιών.
Παράλληλα, η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία οι χιλιάδες μετατάξεις που θα πραγματοποιηθούν στο τέλος του χρόνου με την ανασυγκρότηση των δημοσίων υπηρεσιών, θα γίνονται με μοριοδότηση μέσω ΑΣΕΠ.
Η έννοια του «κρατικού υπαλλήλου» σε συνδυασμό με την εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στα επιδόματα που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την ψήφιση των σχετικών νόμων, θα αποδίδονται σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους τα κοινωνικά επιδόματα, το πριμ παραγωγικότητας που θα συνδεθεί με την απόδοση των υπαλλήλων και το επίδομα θέσης.
Παράλληλα με μοριοδότηση μέσω ΑΣΕΠ θα πραγματοποιηθούν οι χιλιάδες μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων που θα επιφέρει η εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης στο Κράτος» στα τέλη του χρόνου.
ΑΣΕΠ
Πριν από δύο εβδομάδες ολοκληρώθηκε η συζήτηση για τον νέο ρόλο που θα διαδραματίσει το ΑΣΕΠ μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούση και του προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής κ. Γ. Βέη. Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρουν ότι με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία ολοκληρώνεται ο κύκλος παρεμβάσεων για τον νέο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει το ΑΣΕΠ, στον καθολικό έλεγχο των προσλήψεων, στον έλεγχο των μετατάξεων και στην επιλογή των προϊσταμένων του δημοσίου (ΕΙΣΕΠ).
Μετά την ολοκλήρωση των νέων οργανογραμμάτων στις δημόσιες υπηρεσίες και τη νομοθετική παρέμβαση για την ανάπτυξη της κινητικότητας στο Δημόσιο, θα δημοσιεύονται προκηρύξεις μετατάξεων για την κάλυψη των κενών θέσεων που θα δημιουργηθούν. Το σύνολο των διαδικασιών για την επιλογή των μεταταχθέντων (αιτήσεις, μοριοδότηση βάσει τυπικών και κοινωνικών κριτηρίων, τελική επιλογή) θα γίνεται από το ΑΣΕΠ.
ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Έρχεται σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών
Την επαναθεμελίωση του δημόσιου τομέα στοχεύει το υπουργείο Εσωτερικών με την ανάληψη σειράς νομοθετικών πρωτοβουλιών όπως είναι η καθιέρωση του Ενιαίου Μισθολογίου, την αλλαγή του πειθαρχικού δικαίου των δημοσίων υπαλλήλων, την αύξηση της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων με την εισαγωγή της έννοιας του «κρατικού υπαλλήλου» και τη θεσμοθέτηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης η οποία θα κατατεθεί στη Βουλή εντός της εβδομάδας.
Με οδηγό τον «Καλλικράτη» στην τοπική αυτοδιοίκηση, που οι συγχωνεύσεις οργανισμών οδήγησαν στη μείωση των οργανικών θέσεων στις πειφερειακές αυτοδιοικήσεις κατά 35.000 σε σχέση με τις θέσεις που υπήρχαν στις νομαρχίες, το υπουργείο Εσωτερικών θα εφαρμόσει τον νέο «Καλλικράτη στο κράτος» όπου ευελπιστεί ότι με τα νέα οργανογράμματα του Δημοσίου θα επέλθει μείωση των 24.000 θέσεων προϊσταμένων κατά 20%.
Τις επόμενες ημέρες ο κ. Ραγκούσης θα δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί στην κεντρική βάση δεδομένων του υπ. Εσωτερικών από τα οικονομικά των ΟΤΑ.
Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί από τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Γ. Ντόλιο η ολοκλήρωση μεγάλου μέρους των μετατάξεων που έχουν πραγματοποιηθεί από τον ΟΣΕ προς τον δημόσιο τομέα.
του Νίκου Β. Τσίτσα, από την εφημερίδα "Έθνος", 18/4/2011