7 Μαρ 2011

Οι κολλητοί και οι άλλοι

Το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας µε τη σαφή πρόθεση να πατάξει τη διαφθορά ως µία από τις βασικές γενεσιουργούς αιτίες της σηµερινής απερίγραπτης δηµοσιονοµικής συγκυρίας. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας χάθηκαν σηµαντικά προνόµια κι έγιναν πολλές στρογγυλοποιήσεις προς τα κάτω...
Ο ακριβοδίκαιος τρόπος όµως µε τον οποίο έπεσε ο πέλεκυς της νέας αντίληψης (αυτής που ενσωµατώνει θέσεις περί «διεφθαρµένου λαού», περί «κοπριτών» κ.λπ.), αν µη τι άλλο, εξάλειψε την αίσθηση ότι το κράτος εξακολουθεί να κάνει φαβοριτισµούς. «Τα πάρτι στο Δηµόσιο τελείωσαν», όπως ακούσαµε και ξανακούσαµε τον ενάµιση τελευταίο χρόνο. Και πράγµατι. Τα πολύ συµµετοχικά πάρτι τελείωσαν... Τα υπόλοιπα όµως, τα «πριβέ»... εξακολουθούν να λαµβάνουν χώρα σε κλειστούς χώρους.
Το µαρτυρούν οι «φωτογραφίες» που κοσµούν τα άρθρα των ολοκαίνουργιων νοµοθετηµάτων της κυβέρνησης. Αν σκύψει κανείς και διαβάσει τα φαινοµενικά αθώα εδάφια που προστέθηκαν στην ούγια των προηγούµενων διατάξεων... ή που αντικατέστησαν τα προϋπάρχοντα, θα βγάλει επαρκή συμπεράσματα.
Η κακοτράχαλη ισονοµία και η ισοπολιτεία ισχύουν για τους πολλούς και ανωνύµους. Για τους λίγους και κολλητούς, εφαρµόζεται µια άλλη, ελαστική Δικαιοσύνη.
Για των λόγων το αληθές θα παραθέσουµε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα βγαλµένα από τα σπλάχνα του φορολογικού νοµοσχεδίου.
1 Το πρώτο αφορά τις παραµέτρους της καριέρας των γενικών γραµµατέων των υπουργείων του opengov.
Με την παράγραφο 5 που προστέθηκε στο άρθρο 6 του Ν. 2232/1994, διασφαλίζονται τα εξής:
«Ο Γενικός Γραµµατέας εφόσον προέρχεται από φορέα του δηµόσιου τοµέα επανέρχεται αυτοδικαίως µετά τη λήξη της θητείας του στη θέση που κατείχε πριν από τον διορισµό του. Αν είναι µέλος ΔΕΠ ή Ε.Π. ΑΕΙ Πανεπιστηµιακού ή Τεχνολογικού Τοµέα, του χορηγείται άδεια κατά τη διάρκεια της θητείας του στην ΟΚΕ.
Οι αποδοχές του βαρύνουν τις πιστώσεις της ΟΚΕ και καθορίζονται µε απόφαση του Υπουργού Οικονοµικών µετά από γνώµη της Εκτελεστικής Επιτροπής. Η θητεία του λογίζεται ως πραγµατική υπηρεσία για όλες τις συνέπειες και κατά τη διάρκειά της δεν διακόπτεται η βαθµολογική και µισθολογική του εξέλιξη. Αν η θέση που κατείχε ή στην οποία έχει εξελιχθεί δεν είναι κενή ή έχει καταργηθεί, επανέρχεται σε οµοιόβαθµη προσωρινή θέση του κλάδου του, που συνίσταται αυτοδικαίως και καταργείται µε την αποχώρησή του από τον φορέα».
Γύρω - γύρω, δηλαδή, όλοι έχουν Σάββατο (καταργήσεις, συγχωνεύσεις, µειώσεις κ.λπ.) κι οι γ.γ. στη µέση έχουν Κυριακή... (ασφάλεια για πάντα)... Ποιοι άραγε βολεύονται;
2 Η δεύτερη φωτογραφικότατη προσθήκη στο άρθρο 4 του Νόµου 2685 αφορά τις (πολυτελείς) µετακινήσεις των υψηλών προσώπων, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας.
Με τη φράση «και ο πρόεδρος Εµπειρογνωµόνων (ΣΟΕ) του υπουργείου Οικονοµικών», ο επικεφαλής του εν λόγω συµβουλευτικού - γνωµοδοτικού οργάνου που βρίσκεται στη δικαιοδοσία (και άρα χαίρει της στοργής και του προδέρµ) του υπουργείου Οικονοµικών, προστίθεται στη λίστα των υπουργών, του πρωθυπουργού, των βουλευτών, των γ.γ., των πρέσβεων, των αρχικαραβανάδων κ.λπ., που ταξιδεύουν στην Α’ θέση µε έξοδα του ελληνικού κράτους... Η πρόβλεψη µάλιστα ισχύει και για τη σύζυγό του... Κάπως έτσι φανταζόµαστε θα ηρέµησε ο πρόεδρος του ΣΟΕ κ. Ζανιάς...
Επιπλέον, µε την προσθήκη (στο ίδιο άρθρο, αλλά στην περίπτωση β’ αυτή τη φορά) των λέξεων «τα µέλη και οι επιστηµονικοί συνεργάτες του ΣΟΕ του υπουργείου Οικονοµικών», όλοι οι εκλεκτοί του Γιώργου Παπακωνσταντίνου δύνανται να ταξιδεύουν δωρεάν, εντός, εκτός και επί τα αυτά της χώρας... Όπερ σηµαίνει ότι λεφτά υπάρχουν. Απλώς είναι προσωποπαγή...
Παρακαλούµε, κοπρίτες, µην κλαί¬τε...
πηγή : εφημερίδα "ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ", 5/3/2011