6 Μαρ 2011

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ : Κλέβουν 500 εκατ. ευρώ από άνεργους και εργαζόμενους

Θα θιχτούν 1,5 εκατ. εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους. Πολύμορφη δράση τώρα για την ανατροπή της ληστρικής πολιτικής

Από τους εργαζόμενους και τους άνεργους θα πάρουν κυβέρνηση και ΕΕ συνολικά 500 εκατ. ευρώ, κόβοντας επιδόματα ανεργίας και άλλα κοινωνικά επιδόματα. Ηδη, η διαδικασία μείωσης κατά 500 εκατ. ευρώ της δαπάνης για τα επιδόματα το 2012, η οποία αποτελεί ρητό όρο του επικαιροποιημένου μνημονίου έχει ξεκινήσει. Την ίδια στιγμή από τους 834.292 εγγεγραμμένους ανέργους στα μητρώα του ΟΑΕΔ τον περασμένο Γενάρη επιδοτούνται μόλις οι 258.285, μειωμένοι κατά 19.619 άτομα, σε σχέση με τον Δεκέμβρη του 2010.
Σε μια περίοδο που το βιοτικό επίπεδο χιλιάδων λαϊκών οικογενειών έχει πέσει δραματικά, η κυβέρνηση και η ΕΕ συνεχίζουν ακάθεκτες την προσπάθειά τους να φορτωθούν τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους και να βγουν ενισχυμένοι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.
Ήδη, από την προηγούμενη βδομάδα η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, είχε δηλώσει ξεκάθαρα στο περιθώριο της συνάντησης με τους περιφερειάρχες: «Μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο θα ολοκληρωθεί η διαδικασία καταγραφής των κοινωνικών επιδομάτων και η αξιολόγησή τους με εισοδηματικά κριτήρια. Στόχος, η εξυγίανση μέσω του ελέγχου των κονδυλίων που δαπανώνται για επιδόματα... Δεν υπάρχει δέσμευση για περικοπές απέναντι στην τρόικα, αλλά για αξιολόγηση των επιδομάτων». Για το σκοπό αυτό, ήδη η κυβέρνηση κάνει τη σχετική «μελέτη».
Η «αξιολόγηση» των επιδομάτων και η σύνδεσή τους με «εισοδηματικά κριτήρια» σημαίνει επί της ουσίας περικοπές και μάλιστα γι' αυτούς που έχουν περισσότερη ανάγκη. Κι ας μην ξεχνάμε, ότι σε τελευταία ανάλυση, τα επιδόματα αυτά (ΟΑΕΔ, Εργατικής Κατοικίας, Εργατικής Εστίας) προέρχονται κυρίως από τις εισφορές των εργαζομένων, είναι χρήματα των εργαζομένων, ενώ το κράτος έχει «συμβολική συμμετοχή». Στο μεταξύ, η Εργατική Κατοικία έχει «παγώσει» ουσιαστικά τα προγράμματα. Δηλαδή, αν κάποιος εργαζόμενος πριν απολυθεί είχε κάποιο «αυξημένο» εισόδημα ή το οικογενειακό εισόδημα είναι πάνω από το όριο που θα τεθεί ή έχει κάποιο περιουσιακό στοιχείο θα αποκλείεται από το επίδομα ανεργίας και τα άλλα κοινωνικά επιδόματα.

Το μαύρο δεν γίνεται άσπρο...
Αυτή την τραγική και προκλητική για τους εργαζόμενους πραγματικότητα επιχείρησε να θολώσει η υπουργός Εργασίας την περασμένη Πέμπτη, κατά τη συνάντησή της με τον αρμόδιο Επίτροπο Λ. Αντορ, δηλώνοντας πως «... βρισκόμαστε στη μέση μίας μεγάλης μελέτης για όλη την αξιολόγηση των επιδοματικών κοινωνικών πολιτικών μας. Ενα πράγμα είναι σίγουρο, ότι δεν θα βρεθεί κάποιος άνεργος χωρίς επίδομα ανεργίας». Μα ήδη εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι είναι χωρίς επίδομα και χωρίς καμία άλλη κοινωνική μέριμνα για την ανακούφισή τους. Πόσο μάλλον τώρα που κυβέρνηση και ΕΕ βάζουν ένα ακόμη εμπόδιο προς την απόκτηση κι αυτού του πενιχρού επιδόματος των 454 ευρώ για λίγους μήνες, το πολύ για ένα χρόνο.
Αυτή είναι η πραγματικότητα και όσο κι αν προσπαθεί η υπουργός Εργασίας να παρουσιάσει το «μαύρο - άσπρο», αυτό δεν γίνεται. Εξάλλου προχθές ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ολι Ρεν ξεκαθάρισε, ότι η περικοπή των 500 εκατ. ευρώ θα προέλθει «από τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων και των εισοδημάτων βάσει των οποίων χορηγούνται επιδόματα ανεργίας και άλλα κοινωνικού χαρακτήρα επιδόματα που σχετίζονται με την ανεργία».

Θίγονται 1,5 εκατ. εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους!
Οι νέες περικοπές «τσακίζουν» κυριολεκτικά εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.
Τα επιδόματα ανεργίας αφορούν πάνω από 670.000 εργαζόμενους ετησίως, ενώ άλλους 130.000 αφορούν τα ειδικά εποχιακά βοηθήματα ανεργίας. Οι παροχές μητρότητας μαζί με τις οικογενειακές παροχές για τα παιδιά αφορούν περίπου 400.000 οικογένειες. Η επιδότηση ενοικίου της Εργατικής Κατοικίας περίπου 140.000 οικογένειες. Συνολικά, εκτιμάται πως οι περικοπές στα επιδόματα των μεγάλων οργανισμών του υπουργείου Εργασίας θα θίξουν σχεδόν 1,5 εκατ. δικαιούχους και τις οικογένειές τους.
Καθώς η ανεργία καλπάζει και οι μισθοί μειώνονται μπαίνουν στο στόχαστρο επιδόματα όπως της ανεργίας, τα οικογενειακά, το έκτακτο εποχικό, ειδικό επίδομα για νέες εργαζόμενες μετά τον τοκετό, αλλά και τα επιδόματα ενοικίου, κοινωνικού τουρισμού, επίδομα για αγορά βιβλίων, εισιτηρίων κινηματογράφου και θεάτρου, επίδομα βρεφονηπιακών σταθμών.
Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ανεχθούν να μένουν απροστάτευτοι οι άνεργοι για να ρέουν δισεκατομμύρια από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα κοινοτικά ταμεία προς τους τραπεζίτες, τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, τους βιομηχάνους για να «προστατευτούν» θέσεις εργασίας. Δεν πρέπει να κάνουν ούτε μισή θυσία για την καπιταλιστική κρίση, για την οποία δεν ευθύνονται ούτε στο ελάχιστο. Χωρίς καθυστέρηση να αναπτυχθεί πολύμορφη δράση όλων των εργατικών και λαϊκών οργανώσεων για την προστασία των ανέργων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.
πηγή : Εφημερίδα "Ριζοσπάστης", 6/3/2011