2 Φεβ 2011

Μεγάλες πιέσεις για ενίσχυση ατομικών και επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας

Πρόσθετα μέτρα για τη μείωση του κόστους εργασίας ζητούν οι εκπρόσωποι της τρόικας
Στη λήψη πρόσθετων μέτρων που θα οδηγούν στη μείωση του κόστους εργασίας και κατά συνέπεια σε συμπίεση των ονομαστικών μισθών επιμένει η τρόικα, με την πλευρά του ΔΝΤ να επιδεικνύει ιδιαίτερη επιμονή στα εργασιακά, ακόμη και με την υιοθέτηση νέου νόμου.
Στόχος των νέων πιέσεων είναι να δοθεί μεγαλύτερος χώρος στις ατομικές συμβάσεις εργασίας.
Μια τέτοια μετάθεση προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, την άρση των εμποδίων για τις καταγγελίες συμβάσεων ορισμένου χρόνου, μεταβολές στον χρόνο και την κατανομή του χρόνου εργασίας, δυνατότητα ασφάλισης με την ώρα για part time (και όχι για 4ωρο κατ'ελάχιστο) και υποβάθμιση του ρόλου των κλαδικών συμβάσεων προκειμένου να μην επεκτείνεται η ισχύς τους και στους κλάδους που δεν εκπροσωπούνται στη διαπραγμάτευση.
Τα πρώτα δείγματα των νέων πιέσεων αποτυπώθηκαν στη συνάντηση που είχαν την περασμένη Παρασκευή οι εμπειρογνώμονες της τρόικας με τον ειδικό γραμματέα του ΣΕΠΕ κ. Μιχάλη Χάλαρη. Πάντως, η υπουργός Εργασίας κ. Λ. Κατσέλη, η οποία θα συναντηθεί με τους επιτηρητές την προσεχή Δευτέρα, δεν αποδέχεται επαναφορά σε ζητήματα εργασιακών συμβάσεων και δη στα θέματα που αφορούν την κατάργηση της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων εργασίας. Επίσης, δεν προτίθεται να συμφωνήσει παρά μόνο σε μία από τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, αυτήν που αφορά τη βελτίωση της διάταξης για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας άροντας το οικονομικό αντικίνητρο που εμποδίζει για μια πιο ευέλικτη χρήση των ετήσιων ωρών εργασίας. Σε ό, τι αφορά την πίεση που ασκείται για αλλαγές στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, η κ. Κατσέλη παρέπεμψε τους εκπροσώπους της τρόικας στον υπουργό Δικαιοσύνης διότι, όπως εισηγήθηκαν και οι νομικοί της σύμβουλοι, το θέμα αγγίζει τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα. Πρακτικά για τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου η τρόικα τάσσεται υπέρ της δυνατότητας καταγγελίας των συμβολαίων πριν από τη λήξη του χρόνου χωρίς να υποχρεώνεται η επιχείρηση να καταβάλει το σύνολο των μισθών μέχρι τη λήξη που ορίζει το συμβόλαιο.
Η σύμβαση ορισμένου χρόνου μπορεί να καταγγελθεί πριν από τη λήξη της για «σπουδαίο λόγο» είτε από τον εργοδότη είτε από τον εργαζόμενο. «Σπουδαίος λόγος» είναι η ύπαρξη γεγονότων στη διάρκεια της σύμβασης, εξαιτίας των οποίων είναι αδύνατη η εξακολούθησή της σύμφωνα με την καλή πίστη (όπως η παράβαση των συμβατικών υποχρεώσεων και προξένηση βλάβης από τον μισθωτό). Εάν υπάρχει σπουδαίος λόγος -γεγονός εξαιρετικά σπάνιο- δεν υποχρεούται ο εργοδότης σε αποζημίωση. Εάν δεν υπάρχει σπουδαίος λόγος και καταγγελθεί η σύμβαση, ο εργαζόμενος μπορεί να διεκδικήσει δικαστικά τους μισθούς που θα έπαιρνε μέχρι τη λήξη της. Οι νέες προτάσεις της τρόικας υπό μία έννοια δεν είναι νέες, καθώς εντάσσονται στις δεσμεύσεις που εμπεριέχει το Μνημόνιο για αύξηση της μερικής απασχόλησης και στη διάταξη για υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών.
Οι εκπρόσωποι της τρόικας που βρίσκονται στην Αθήνα από την περασμένη εβδομάδα δεν έκρυψαν την έκπληξή τους για την περιορισμένη έως ανύπαρκτη χρήση των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων και μάλιστα επικοινώνησαν και με τη «Νεογάλ» για να διερευνήσουν εάν οι κυβερνητικές παρεμβάσεις ήταν αυτές που απέτρεψαν τη σχεδιαζόμενη μείωση των μισθών κατά 9%.
Σύμφωνα με τις απαντήσεις του υπουργείου, ο θεσμός των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων είναι καινούργιος και θα απαιτηθεί χρόνος έως ότου μπορέσουν οι επιχειρήσεις και τα πρωτοβάθμια σωματεία να αναλάβουν να μεταθέσουν το κέντρο βάρους των αποφάσεων για το εργασιακό κόστος από το επίπεδο του κλάδου στο επίπεδο των επιχειρήσεων.
Μάλιστα προς απόδειξη της μεγάλης ευελιξίας που έχει επιτευχθεί στην αγορά εργασίας από τη χρήση των ήδη θεσμοθετημένων εργαλείων (μετατροπές συμβάσεων, εκ περιτροπής εργασία), το αρμόδιο υπουργείο κοινοποίησε χθες εκ νέου τα στοιχεία που έδωσε το ΣΕΠΕ στους επιτηρητές.
Σύμφωνα με αυτά, το 2010, οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης ήταν μειωμένες κατά 211.804, ενώ οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης αυξήθηκαν κατά 57.330 (67,50%). Αυξημένες ήταν και οι συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας κατά 16.959. Μείωση αποδοχών προκύπτει και από τις αυξημένες μετατροπές συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερικής (αύξηση κατά 5.573 σε σύγκριση με το 2009) και σε εκ περιτροπής (2.302) με συμφωνία εργαζομένου ή χωρίς αυτήν (αύξηση κατά 381 έναντι του 2009).
της Χριστίνας Κοψίνη, από την εφημερίδα "Η Καθημερινή", 2/2/2011