2 Φεβ 2011

Μείωση μισθών με ατομικές συμβάσεις

Μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα ακόμη και με ατομικές συμφωνίες όταν δεν «προχωρούν» και δεν μπορεί να συναφθούν επιχειρησιακές συμβάσεις, φέρνει για την κυβέρνηση η «επικαιροποίηση» του μνημονίου για την εκταμίευση της 4ης δόσης του δανείου από την τρόικα και ο φόβος για περισσότερες απολύσεις με περαιτέρω αύξηση της ανεργίας.
Οι συμβάσεις ξαναμπαίνουν στο τραπέζι των συζητήσεων της κυβέρνησης με την τρόικα που έρχεται την ερχόμενη Δευτέρα, για να εξετάσει την πορεία των μέτρων του μνημονίου και να συντάξει ώς το τέλος του μήνα την έκθεση επικαιροποίησής του για την εκταμίευση της δόσης των 15 δισ. ευρώ εντός του Μαρτίου. Η κυβέρνηση επιμένει ότι «δεν τίθεται ζήτημα αλλαγών στο νόμο για τις επιχειρησιακές συμβάσεις», χωρίς όμως να είναι σε θέση να αποκλείσει τελείως αυτό το «θλιβερό» ενδεχόμενο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, απάντησε με το δίλημμα «απολύσεις ή νέες σχέσεις εργασίας;» , όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο γενίκευσης και τροποποίησης των επιχειρησιακών συμβάσεων. Δήλωσε ότι «επ’ ουδενί σημαίνει γενίκευση», η εφαρμογή του νόμου και ανέφερε ότι η μείωση των μισθών δε γίνεται τόσο για λόγους ανταγωνισμού προς άλλες χώρες που έχουν ακόμη πιο χαμηλούς μισθούς, αλλά για να σωθούν θέσεις εργασίας.
Μπορεί λοιπόν να αποκηρύσσεται η τροποποίηση του νόμου, αλλά επ’ ουδενί τρόπο αποκλείεται από την κυβέρνηση, αφού η μείωση μισθών που επικαλέστηκε ο κ. Πεταλωτής δεν έχει ακόμη επισυμβεί με επιχειρησιακές συμβάσεις. Αντίθετα, εκείνο που βλέπουν στο υπουργείο Εργασίας είναι την ανεργία να αυξάνεται απειλητικά από τις αθρόες απολύσεις εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.
Με το θέμα των συμβάσεων να επανέρχεται στο τραπέζι, η υπουργός Εργασίας Λ. Κατσέλη θα είναι η πρώτη που συναντάται την ερχόμενη Δευτέρα με την τρόικα (Ντερούζ, Τόμσεν, Μαζούχ), όπου και θα φανεί κατά πόσο θα υπάρξουν και σε ποιο εύρος αλλαγές στο νόμο.
Οσο κι αν μοιάζει τραγικό, το υπουργείο Εργασίας σχεδόν επιζητά να υπογραφούν επιχειρησιακές συμβάσεις με μειώσεις μισθών, ακριβώς για να μην αναγκαστεί να τροποποιήσει το νόμο βάζοντας και τον όρο «ατομικές» δίπλα από τις «επιχειρησιακές συμβάσεις».
Να σημειωθεί ότι σε κείμενο -που έχει στα χέρια του ο «ΑΤ»- με τις διατάξεις που επεξεργαζόταν το επιτελείο της κ. Κατσέλη, όταν ψηφιζόταν ο νόμος (μέσα Δεκεμβρίου), υπήρχε πρόβλεψη για «δυνατότητα σύναψης επιχειρησιακών και ειδικών ατομικών συμβάσεων εργασίας». Ο όρος «ατομικών συμβάσεων» απαλείφθηκε όμως, και τότε η κ. Κατσέλη έφτασε να πάρει το αεροπλάνο για να πάει στις Βρυξέλλες και να «πείσει» τον κ. Ντερούζ ότι ο νόμος δε χρειάζεται να γίνει πιο σκληρός και ότι θα εφαρμοστεί χωρίς προβλήματα. Παρότι υπάρχουν εκατοντάδες ερωτήματα, εν τούτοις, καμία επιχειρησιακή σύμβαση δεν έχει υπογραφτεί από την ψήφιση του νόμου μέχρι τώρα, καθώς το 85% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (με 1 ώς 5 άτομα προσωπικό) μένει ακάλυπτο αφού με βάση το νόμο, δεν μπορεί να διαπραγματευτεί μισθούς σε ατομικό επίπεδο, παρά μόνο σε κλαδικό.
Και από τη στιγμή που δυσκολεύονται να κόψουν μισθούς, απολύουν τους εργαζόμενους.
Τώρα στο υπουργείο Εργασίας τρέχουν να σβήσουν τη φωτιά και αν τα πράγματα «ζορίσουν» ουδείς αποκλείει να παραχωρήσουν στο μνημόνιο και τις ατομικές συμβάσεις.

ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΟΥΣ

Μέτωπο και με τους τραπεζοϋπαλλήλους ανοίγει η κυβέρνηση, καθώς μέσα στον Φεβρουάριο θα πρέπει να φέρει νομοθετική ρύθμιση που θα ορίζει όλοι οι εργαζόμενοι στις τράπεζες θα έχουν καθεστώς ίδιο αυτό του ιδιωτικού τομέα. Υπενθυμίζουμε τι αναφέρει η επίμαχη παράγραφος (17) του επικαιροποιημένου μνημονίου (του Νοεμβρίου): «Οι Αρχές θα διευκολύνουν την ευελιξία στις τράπεζες για να μειώσουν το κόστος τους. Ως το τέλος Φεβρουαρίου 2011 οι Αρχές θα καταθέσουν νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες θα κατατάξουν όλους τους εγγεγραμμένους τραπεζικούς υπαλλήλους στο ίδιο καθεστώς που ισχύει για τον ιδιωτικό τομέα, ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό καθεστώς της τράπεζας. Η ευρύτερη μεταρρύθμιση του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων αναμένεται να αυξήσει την ευελιξία στον καθορισμό των μισθών και των συνθηκών εργασίας και στον χρηματοπιστωτικό τομέα».

Η ρητή πρόβλεψη για «εξίσωση» όλων των τραπεζοϋπαλλήλων, στο καθεστώς εργασίας του ιδιωτικού τομέα, σημαίνει:
* Κατάργηση κανονισμών προσωπικού, που σημαίνει μισθοί χωρίς ειδικά επιδόματα, αλλαγή υπολογισμού των συντάξεων και των εφάπαξ παροχών και πιθανότατα κατάργηση των προσυνταξιοδοτικών συστημάτων. Οι κανονισμοί προσωπικού ισχύουν για τους παλιούς και περισσότερους τραπεζικούς υπαλλήλους.
* Άρση των φραγμών στα όρια των απολύσεων και μισές αποζημιώσεις.
Οι αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς 60.000 τραπεζοϋπαλλήλων, έχουν θορυβήσει την ΟΤΟΕ (σ.σ. πρόσφατα κατήγγειλε ότι τις ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών από κοινού με την Τράπεζα της Ελλάδος) και είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι συζητήσεις για κλαδική σύμβαση με τους τραπεζίτες είναι στο μηδέν.
πηγή : Εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος", 2/2/2011