6 Φεβ 2011

Κίτρινη κάρτα από την τρόϊκα για μισθούς και μεταρρυθμίσεις

Πιέσεις για ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο από την 1η Ιουλίου και μειώσεις αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα- Γκρίνια για τις καθυστερήσεις
Έπειτα από 14 ημέρες εξονυχιστικού ελέγχου των δημοσίων οικονομικών των υπουργείων, των ΔΕΚΟ, των νοσοκομείων και των ΟΤΑ από τους λογιστές της τρόικας, αύριο έρχονται στην Αθήνα οι «αρχηγοί» της αποστολής, ο Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ και ο Σερβάζ Ντερούζ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να μιλήσουν με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και να συμφωνήσουν στα μέτρα που πρέπει να υλοποιηθούν το επόμενο τρίμηνο.
Παρ΄ ότι τα δημόσια οικονομικά βρίσκονται μέσα στους στόχους, η τρόικα, όπως φάνηκε και από τις ερωτήσεις των λογιστών, θα εντείνει τις πιέσεις της προς την Ελλάδα να προχωρήσει σε νέο «κούρεμα» των δαπανών του Δημοσίου με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου από 1ης Ιουλίου και των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα με την εφαρμογή των ειδικών συμβάσεων εργασίας. Την πολιτική ελάφρυνσης των επιχειρήσεων από το μισθολογικό κόστος υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος προχώρησε στη μείωση της φορολογίας των κερδών στο 20% με προφανή στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και τη δημιουργία κατάλληλου περιβάλλοντος για την αναθέρμανση των επενδύσεων.
Κρίσιμο θεωρείται το ραντεβού που θα έχουν αύριο οι κκ. Τόμσεν και Ντερούζ με την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κυρία Λούκα Κατσέλη, από την οποία ζητούν παρεμβάσεις για επέκταση των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου και την προώθηση ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Μάλιστα η κυρία Κατσέλη έχει ήδη συνομιλήσει με τον κ. Ντερούζ, ο οποίος παρέστη στο γεύμα του κλαμπ των οικονομολόγων «Εuro 50» όπου μίλησε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου .
Σε αυτό το κλίμα τα σημεία«αγκάθια» στην υλοποίηση της πολιτικής του μνημονίου είναι οι μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών, καθώς διαπιστώνεται ότι πέραν του νομοσχεδίου για τα κλειστά επαγγέλματα, το οποίο συναντά τις αντιδράσεις μερίδας των δικηγόρων και των φαρμακοποιών, δεν έχει προχωρήσει καμία αλλαγή.
Ιδιαίτερο βάρος δίνει η τρόικα στην απελευθέρωση των αγορών προϊόντων που παραμένουν προστατευμένες, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα το διακεκομμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και τους περιορισμούς σε εκπτώσεις και προσφορές. Επίσης, η τρόικα απαιτεί πλέον το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας καθώς αποτελεί πεδίο σημαντικών επενδύσεων από ιδιώτες.
Μεγάλη σημασία έχει και η συνάντηση με τον υπουργό Υγείας κ. Α. Λοβέρδο, ο οποίος βρίσκεται και πάλι στο κέντρο των συνδικαλιστικών αντιδράσεων, αυτή τη φορά με την επιχειρούμενη μεταρρύθμιση στο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης των ασφαλισμένων και την ενοποίηση των αντίστοιχων υπηρεσιών των Ταμείων.
Η τρόικα έχει ήδη ζητήσει από τους συναρμόδιους υπουργούς χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του νέου, ενιαίου κανονισμού παροχών των τεσσάρων μεγάλων ασφαλιστικών ταμείων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΟΠΑΔ), το οποίο θα πρέπει να ανακοινωθεί άμεσα.
«Κίτρινη κάρτα» αναμένεται να δουν η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυρία Τίνα Μπριρμπίλη για τις καθυστερήσεις στις αλλαγές της αγοράς ενέργειας, τον «πράσινο φόρο» στις ρυπογόνες βιομηχανίες, και ο υπουργός Υποδομών κ. Δ. Ρέππας για τις σοβαρές νέες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου.
του Ζ. Τσώλη, από "Το Βήμα της Κυριακής", 6/2/2011