6 Φεβ 2011

Παρωπίδες για χωματερή

Την ίδια ώρα που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απειλεί τη χώρα μας με υψηλότατα πρό­στιμα για τις εκατοντάδες παράνομες χω­ματερές που λειτουργούν σε ολόκληρη τη χώρα, στα ελληνικά δικαστήρια μια υπόθεση παράνο­μης χωματερής που λειτουργούσε με τις ευλογί­ες του Δήμου Νέας Μάκρης οδεύει, όπως καταγ­γέλλουν οι κάτοικοι, προς παραγραφή…
Η ιστορία ξεκινά το 2006, όταν κάτοικοι της περιοχής κατέθεσαν μήνυση κατά του δημάρ­χου Ιορδάνη Λουίζου για τη δημιουργία και λει­τουργία παράνομης χωματερής ή Χώρου Ανεξέ­λεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), όπως είναι η πολιτικά ορθή ορολογία της χωματερής.
Ο ΧΑΔΑ βρίσκεται στη θέση Μπρέξιζα, που ανήκει στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και βρίσκεται εντός αρχαιολογικής ζώνης. Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, επί 10 χρόνια φορτη­γά και ειδικά μηχανήματα του δήμου, αλλά ακόμα και ιδιώτες, μετέφεραν κάθε είδους απορρίμ­ματα, από οικιακά σκουπίδια, πλαστικά, έπιπλα, ακόμα και υλικά κατεδαφίσεων.
Μετά την κατάθεση της μήνυσης, η πρώτη δι­κάσιμος ορίστηκε για τις 17 Ιουνίου 2009 και από τότε, δυο χρόνια μετά, η εκδίκαση της υπόθεσης συνεχώς αναβάλλεται, με κίνδυνο – όπως καταγ­γέλλουν κάτοικοι της περιοχής – την παραγραφή των αδικημάτων, αφού τα αδικήματα αφορούν τη χρονική περίοδο από το 2004 έως και τον Δεκέμ­βριο του 2007.
Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας τη συνεχή κωλυσιεργία που παρατηρείται συστηματικά και με μηνυτήρια αναφορά έχουν απευθυνθεί στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών αλλά και προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Είναι χαρακτη­ριστικό, όπως λένε, ότι και η δίκη που είχε προσ­διοριστεί για τις 7 Ιανουαρίου 2011 αναβλήθηκε και πάλι με πρωτοβουλία των συνηγόρων του δη­μάρχου και προσδιορίστηκε νέα δικάσιμος για τις αρχές Μαρτίου.
Όπως υπογραμμίζουν στη μηνυτήρια αναφο­ρά, με πρωτοβουλία του δήμου λειτουργούσε παράνομη χωματερή μέσα σε δημόσιο ακίνητο επί 10 χρόνια συντελώντας έγκλημα κατά του πε­ριβάλλοντος, που εκθέτει σε κίνδυνο ακόμη και σήμερα την υγεία των δημοτών, καθώς ο ΧΑΔΑ μπορεί και απελευθερώνει ρυπαντές τόσο στην ατμόσφαιρα όσο και στο έδαφος για πολλές δε­καετίες μετά το κλείσιμό του.
πηγή : Εφημερίδα "Το Ποντίκι", 3/2/2011