4 Φεβ 2011

Ψαλίδι 30% στους μονίμους έως το 2014

Νέα οργανογράμματα με μειωμένες τις θέσεις μονίμων υπαλλήλων. Αποχωρούν με σύνταξη σε 4 χρόνια 120.000 εργαζόμενοι. Πονοκέφαλος για το Ασφαλιστικό, με ορατό τον κίνδυνο να περικοπούν εφάπαξ και επικουρικές
Πονοκέφαλο προκαλεί στην κυβέρνηση η εκτίμηση πως 120.000 βρίσκονται στα πρόθυρα της εξόδου, καθώς θα συνταξιοδοτηθούν από σήμερα μέχρι το 2014. Πρόκειται για μια εξέλιξη που διευκολύνει την κυβέρνηση στην αλλαγή που επιδιώκει στο κράτος, δυναμιτίζει, όμως, το Ασφαλιστικό, σε συνδυασμό με την αύξηση της ανεργίας. Για αυτό τον λόγο οι επιτελείς του Γ. Παπανδρέου έχουν αποφασίσει να συνδέσουν τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης που προωθεί ο Γ. Ραγκούσης με το νέο Ασφαλιστικό που ετοιμάζει η Λ. Κατσέλη.

Σε ό,τι αφορά στο κράτος, θα προωθηθούν άμεσα νέα οργανογράμματα, με θέσεις μονίμων υπαλλήλων μειωμένες κατά 30%, στο σύνολο.
Στο μέτωπο του Ασφαλιστικού, η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με την ανάγκη να περικόψει εφάπαξ και επικουρικές συντάξεις, καθώς όπως δείχνουν οι αναλογιστικές μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη τα περισσότερα ταμεία είναι στο κόκκινο.
Στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εσωτερικών συμφωνήθηκε ότι άλλες υπηρεσίες θα ενισχυθούν με προσωπικό, άλλες θα μείνουν με τους απαραίτητους και άλλες θα καταργηθούν. Η λογική είναι να μειωθεί η ομάδα εργαζομένων που καλύπτονται από το προνόμιο της μονιμότητας. Είναι επιταγή της τρόικας, επιβάλλεται, όμως, και από τη διαδικασία αποκέντρωσης που ξεκίνησε με τον «Καλλικράτη» και την κυβερνητική δέσμευση για επιτελικό κράτος. Η μείωση του προσωπικού θα γίνει εφικτή μέσω της μηχανογράφησης και της επέκτασης των προγραμμάτων ηλεκτρονικής διοίκησης, που θα λειτουργούν με ευθύνη των αναδόχων. Το Δημόσιο θα διατηρήσει τα προνόμια του ελέγχου και της υπογραφής, καθώς η δημόσια εξουσία δεν είναι δυνατό να εκχωρηθεί. Σε ενίσχυση αυτού του στόχου, η μείωση των οργανικών θέσεων θα συνοδευτεί από τέσσερις μείζονες αλλαγές:
Όλες οι υποθέσεις των πολιτών θα διεκπεραιώνονται μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών παντού.
Σε κάθε υπηρεσία θα υπάρχει γραφείο υποδοχής, το οποίο θα παραλαμβάνει το αίτημα από τον πολίτη και θα το επιστρέφει στα χέρια του. Η ίδια διαδικασία θα γίνεται και ηλεκτρονικά για όσους δεχθούν την ηλεκτρονική υπογραφή.
Διπλογραφικό σύστημα παντού. Στόχος είναι κάθε πληρωμή να φαίνεται και στον προϋπολογισμό του οργανισμού και στο κεντρικό ταμείο του κράτους. Αυτόματα, χωρίς να μεσολαβεί κανένα χέρι.
Προϋπολογισμοί που συνδέουν χρηματοδότηση και υπηρεσίες προς τους πολίτες. Οι υπηρεσίες θα θέτουν στόχους και με βάση αυτούς θα διεκδικούν προσωπικό και πόρους.

Ορκωτοί ελεγκτές στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Σε δεύτερο χρόνο η κυβέρνηση επιθυμεί να ολοκληρώσει τις θεσμικές αλλαγές στον δημόσιο χώρο προχωρώντας στις εξής κινήσεις:

Διαχωρισμός κράτους - εκκλησίας. Ο Γ. Παπανδρέου νιώθει αυτή την περίοδο τον εκνευρισμό της εκκλησίας, η οποία αντιλαμβανόμενη την προετοιμασία της κυβέρνησης, έχει αρχίσει να παρεμβαίνει σε θέματα όπως η κάρτα του πολίτη. Ο κίνδυνος ή το ενδεχόμενο μιας νέας κρίσης όπως εκείνη με τις ταυτότητες σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποκλειστεί. Αφού, βέβαια, έχει λυθεί το πρόβλημα χρηματοδότησης των δανείων.

Νόμος για ΜΜΕ. Πρόκειται για βασική προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού, ο οποίος έχει μιλήσει για διακριτούς ρόλους. Η κρίση στον Τύπο και ο κίνδυνος χρεοκοπίας ήταν τα δύο γεγονότα που συνέβαλαν στο να μην έχει ασχοληθεί ακόμη η κυβέρνηση με το συγκεκριμένο θέμα.

Εκλογικός νόμος. Ο Γ. Ραγκούσης είναι έτοιμος, ο μόνος λόγος που το Μέγαρο Μαξίμου δεν προχωρά στην κατάθεση του νέου εκλογικού νόμου, στο πρότυπο του γερμανικού συστήματος, είναι για να μην αποσταθεροποιήσει την οικονομία με την εκλογολογία.
του Γιάννη Αντύπα

1 ΠΡΟΣ 5
Πιο πολλές από 10.000 οι προσλήψεις

Θα ξεπεράσουν τις 10.000 οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο Δημόσιο, αφού οι αποχωρήσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2010 έφτασαν περίπου τις 53.000.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πέρυσι αποχώρησαν 46.000 υπάλληλοι από το «στενό» Δημόσιο και 7.000 εργαζόμενοι από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Με βάση την αναλογία «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις» υπολογίζεται ότι το 2011 μπορούν να πραγματοποιηθούν 10.300 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
Υπενθυμίζεται ότι στις προσλήψεις υπολογίζονται και οι μετατάξεις από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως προβλέπει το μνημόνιο.

Προτεραιότητες
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να καθοριστούν από τους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών οι τομείς προτεραιότητας στους οποίους θα πραγματοποιηθούν οι προσλήψεις.
Υπάρχει δέσμευση της κυβέρνησης να προτάξει τους τομείς της υγείας, της παιδείας και της προστασίας του πολίτη, ενώ παράλληλα θα προχωρήσει και στις προσλήψεις των επιτυχόντων σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, που ανακοινώθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα, εντός του 2011. Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που θα εφαρμοστεί η αναλογία «μία πρόσληψη προς πέντε αποχωρήσεις».
Ο κ. Γ. Ραγκούσης έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι το «ένα προς πέντε» και ο προγραμματισμός των προσλήψεων με τη μείωση των συμβασιούχων θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθούν συνολικά κατά 200.000 οι μισθοδοτούμενοι από το Δημόσιο μέχρι το 2013.
πηγή : Εφημερίδα "Έθνος", 4/2/2011