5 Ιαν 2011

Υπογράφηκε η πρώτη επιχειρησιακή σύμβαση όχι από ανάγκη, αλλά για προληπτικούς λόγους!

Θεσσαλονίκη: Πριν καλά - καλά στεγνώσει το μελάνι με τις υπογραφές των αρμόδιων υπουργών στον νόμο που γυρίζει τις εργασιακές σχέσεις στη δεκαετία του '50, οι επιχειρηματίες ξεκίνησαν την περικοπή μισθών στους εργαζόμενους. Όπως έγινε γνωστό χθες, η πρώτη επιχειρησιακή σύμβαση διετούς διάρκειας υπεγράφη με τη δύση του 2010 στη Δράμα και συγκεκριμένα στην οικονομικά εύρωστη γαλακτοβιομηχανία ΝΕΟΓΑΛ Α.Ε. και προβλέπει μείωση 9% στους μισθούς των εργαζομένων της.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Χριστόφορος Σεβαστίδης με δηλώσεις του επιβεβαίωσε ότι στις 29 Δεκεμβρίου η διοίκηση της ΝΕΟΓΑΛ Α.Ε. και οι εκπρόσωποι των 120 εργαζομένων υπέγραψαν την εν λόγω επιχειρησιακή σύμβαση, η οποία ήδη βρίσκεται στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας για γνωμοδότηση. Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση των εργαζομένων ήταν “σχεδόν ομόφωνη” και η συμφωνία δεν υπαγορεύτηκε από κάποια οικονομική ανάγκη της επιχείρησης, αλλά έγινε “προληπτικά”!
Η ισχύς της επιχειρησιακής σύμβασης θα είναι διετής και σ' αυτό το διάστημα η εταιρεία δεσμεύτηκε ότι δεν θα κάνει απολύσεις. “Η συμφωνία υπεγράφη προληπτικά, γιατί η επιχείρηση διαβλέπει το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, που σίγουρα θα είναι δύσκολο. Πρέπει να αποφευχθεί η αύξηση της τιμής των προϊόντων της εταιρείας και η μείωση της ανταγωνιστικότητάς της και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας της στις νέες, δύσκολες, συνθήκες της αγοράς. Με βάση τη συλλογική σύμβαση εργασίας, το μέσο κόστος ανά εργαζόμενο στη ΝΕΟΓΑΛ ήταν ούτως ή άλλως αρκετά υψηλό, πλησιάζοντας τα 30.000 ευρώ, οπότε, ακόμη και μετά τη μείωση, οι μισθοί δεν είναι χαμηλοί” υποστήριξε ο κ. Σεβαστίδης. Συμπλήρωσε ότι η γαλατοβιομηχανία έχει απορροφήσει την αύξηση του ΦΠΑ κατά 2% στις τιμές των προϊόντων της και ότι εγγυήθηκε στους εργαζόμενους τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.
Συνδικαλιστικά στελέχη της Θεσσαλονίκης εκτιμούν ότι το προσεχές διάστημα οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα εξαπλωθούν ραγδαία σε όλο τον βορειοελλαδικό χώρο και κυρίως στους νομούς που μαστίζονται από την ανεργία και υπάρχει υπερποσφορά εργατικού δυναμικού. “Σε επιχειρήσεις που οι διοικήσεις των σωματείων είναι εργοδοτικές, οι εργοδότες θα έχουν εύκολο έργο, καθώς οι εργαζόμενοι νιώθουν μεγάλη ανασφάλεια και υπάρχει υπερποσφορά από ανέργους”, είπε χαρακτηριστικά στην “Α” συνδικαλιστής και κάλεσε τους εργαζόμενους “να αντισταθούν στη λαίλαπα που έρχεται και να διαφυλάξουν τα εργασιακά τους δικαιώματα”.
πηγή : Εφημερίδα "Η Αυγή", 5/1/2011