5 Ιαν 2011

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ : Όχι στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων

Την καθολική αντίθεσή του στις προσπάθειες του Διοικητικού Συμβουλίου του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ), με τη στήριξη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, να υπογράψει προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Αττικής, με την οποία η διαχείριση των απορριμμάτων θα παραδίδεται πλήρως στους ιδιώτες, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Αττικής.
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το κόστος της κατασκευής των τεσσάρων εργοστασίων που θα απαιτηθούν, σύμφωνα με τη σχετική σύμβαση με την Περιφέρεια Αττικής που επικύρωσε πρόσφατα η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΣΔΚΝΑ, θα μεταφερθεί αυτούσιο στα λαϊκά στρώματα, ενώ αναφορικά με τις τεχνολογίες που μεθοδεύεται να επιλεγούν, στην πλειοψηφία τους αναμένεται να είναι αναποτελεσματικές, αλλά και επικίνδυνες για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.
Σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο επισημαίνει πως «οι προσπάθειες που κάνει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Ν. Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) με τις ευλογίες και τις πλάτες της κυβέρνησης, αλλά και των δημάρχων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι να ιδιωτικοποιήσουν τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, εκχωρώντας την κατασκευή και τη διαχείριση της χωματερής σε ιδιωτικά συμφέροντα με διαδικασίες εξπρές, αλλά και με μεθόδους επεξεργασίας των σκουπιδιών που είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικές για το περιβάλλον, χρήσιμες όμως για το κεφάλαιο.
Από την πρώτη στιγμή το Συνδικάτο κατάγγειλε αυτήν την πολιτική παράδοσης της διαχείρισης των απορριμμάτων στο μεγάλο κεφάλαιο, ενώ την ίδια ώρα πάνω από 200 εργαζόμενοι στον ΕΣΔΚΝΑ είτε απολύθηκαν είτε είναι υπό απόλυση.
Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να αποδεχτούν αυτήν την πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων, αλλά να παλέψουν για την ανατροπή της.
Το πρόβλημα των απορριμμάτων μπορεί ολοκληρωμένα να αντιμετωπιστεί μόνο μέσα από ένα Εθνικό Σχέδιο ασφαλούς διαχείρισης των αποβλήτων, που θα εκπονείται από Ενιαίο Κρατικό Φορέα με βάση το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της διαχείρισης των αποβλήτων, με κεντρικούς δημόσιους πόρους και με προτεραιότητες:

-- Την άμεση μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους.
-- Την πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων.
-- Την προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, την ορθολογική μεταφορά μέσω σταθμών μεταφόρτωσης, την πλήρη αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών, την επιλογή κατάλληλου μείγματος σύγχρονων μεθόδων επεξεργασίας.
-- Την κατάλληλη χωροθέτηση των σχετικών υποδομών. Ιδιαίτερα για την Αττική, κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής - Ανω Λιοσίων και αναζήτηση νέων υποψήφιων χώρων και σε εκτός Αττικής περιοχές.

Η ανέγερση των απαραίτητων εγκαταστάσεων να γίνεται από Ενιαίο Κρατικό Φορέα κατασκευών που θα υλοποιεί τα δημόσια έργα υποδομής».
πηγή : Εφημερίδα "Ριζοσπάστης", 5/1/2011