30 Ιαν 2011

Της διαφάνειας το κομφούζιο

ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΣΤΡΕΒΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΛΑΘΗ, ΕΝΩ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΕΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ και δαπάνες πολλαπλών ταχυτήτων εμφανίζονται στο πρόγραμμα «Διαύγεια», που εφαρμόζει η κυβέρνηση φιλοδοξώντας να προάγει, θεωρητικά τουλάχιστον, τη διαφάνεια.
Πρακτικά, η ανομοιογένεια των δαπανών και η διαφορετική αντιμετώπιση των εξόδων από κάθε υπουργείο δημιουργούν κομφούζιο. Δεν λείπουν και οι περιπτώσεις καταχώρισης λάθος αριθμών στο σύστημα, με αποτέλεσμα τη στρέβλωση και διόγκωση των εξόδων.
Συμπερασματικά, το πρόγραμμα «Διαύγεια» αποτελεί αξιόλογη προσπάθεια γιατί δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να παρακολουθούν τη διαδικασία και τις εργασίες των υπουργείων. Ιδιαίτερα για τις εταιρείες αποτελεί ένα καλό εργαλείο ενημέρωσης, γιατί τις βοηθάει να συγκρίνουν τις τιμές των παρεχόμενων υπηρεσιών-προϊόντων τους.
Το γεγονός αυτό μπορεί να βελτιώσει τον ανταγωνισμό και να οδηγήσει σε φθηνότερες τιμές ή και σε καλύτερες υπηρεσίες. Ομως η διαδικασία της «Διαύγειας» βρίσκεται ακόμα στην αρχή και πρέπει να βελτιωθεί, καθώς αρκετά υπουργεία έχουν μείνει πίσω ως προς τις αναρτήσεις.
Από τα στοιχεία του προγράμματος για τις αναρτήσεις που αφορούν σε δαπάνες (όχι συνολικές αναρτήσεις) των 15 υπουργείων της κυβέρνησης προκύπτουν τα εξής:

Τις περισσότερες αναρτήσεις στο σύστημα έχει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (13.421). Ακολουθούν τα υπουργεία Πολιτισμού και Τουρισμού (5.181), Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (3.033). Τις λιγότερες έχουν το Εθνικής Αμυνας (44), το Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (225) και το Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (300).

Δυσλειτουργίες

Υπάρχουν βέβαια και οι δυσλειτουργίες του συστήματος, όπως αυτή που αφορά το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Η πρόσβαση στα όποια αναρτημένα στοιχεία του δεν ήταν δυνατή, λόγω προβλήματος στο σύστημα μέχρι προχθές Παρασκευή.

*Το υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (χρηματοδοτεί περιφέρειες «Καλλικράτη» κ.λπ.) εμφανίζει τις υψηλότερες δαπάνες, σύμφωνα με το «Διαύγεια». Σε διάστημα περίπου τεσσάρων μηνών (1/10/2010-27/1/2011) έχουν καταχωριστεί στο σύστημα αθροιστικά δαπάνες 239.336.080 ευρώ.

Το σύνολο αυτό περιλαμβάνει δύο φορές το ποσό των 37.200.000 ευρώ, που αφορά τη χρηματοδότηση του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» σε διάφορες περιφέρειες της χώρας (απευθύνεται σε μητέρες με στόχο στην αύξηση της απασχόλησης και της ισότιμης συμμετοχής των γυναικών στην εργασία). Η διπλοεγγραφή έγινε γιατί πρώτα καταχωρίστηκε η έγκριση της χρηματοδότησης και στη συνέχεια η έγκριση της κατανομής στις περιφέρειες. Ακολουθεί το ποσό των 27.000.000 ευρώ, που αφορά σε πληρωμή για έργα και επενδυτικές δραστηριότητες των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης (πρόγραμμα Θησέας).

- Από τα δεκάδες «μικροτιμολόγια» είναι μεταξύ άλλων αυτό των 17.925 ευρώ για πληρωμή υπηρεσιών καθαρισμού των χώρων του κτιρίου της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας-Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης (πίσω από το Πάντειο Πανεπιστήμιο) για το Σεπτέμβριο του 2010.

- Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι μετρήσαμε 32 τιμολόγια με ποσά από 6.050 μέχρι 24.382 ευρώ το κάθε ένα για δαπάνες μεταφοράς οικοσκευών υπαλλήλων μεταξύ πόλεων στην Ευρώπη (αφορά το τετράμηνο Οκτωβρίου 2010-Ιανουαρίου 2011).

- Τώρα γιατί πρέπει να πληρώνει ο ελληνικός λαός επιπλέον 1.499 ευρώ για την απομαγνητοφώνηση μιας ημερίδας, είναι μια λεπτομέρεια, αλλά χιλιάδες τέτοιες περιπτώσεις μάς έφεραν στα όρια της χρεοκοπίας. Ας σημειωθεί το ότι πληρώνουμε και τα δύο τηλέφωνα τελευταίας τεχνολογίας i-phone του υπουργού Εσωτερικών.

*Στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων έχουν καταχωριστεί εντολές για εγκρίσεις/κατανομές δαπανών συνολικού ύψους 225.515.540 ευρώ. Τα υψηλότερα ποσά έχουν δοθεί για δημόσια έργα: α) 53,523 εκατ. ευρώ για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εγνατίας Οδού Α.Ε., β) 28 εκατ. ευρώ για την επέκταση της γραμμής του μετρό προς το Ελληνικό (από σταθμό Αλ. Παναγούλη μέχρι παλιό αεροδρόμιο), γ) 24,648 εκατ. ευρώ για το Μετρό Θεσσαλονίκης, δ) 15,4 εκατ. ευρώ για την επέκταση της γραμμής 3 του μετρό κ.λπ.

*Στο υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων εμφανίζεται καταχώριση ποσού 52.567.589 ευρώ που αφορά σε εξόφληση λογαριασμού κινητής τηλεφωνίας. Ευτυχώς, πρόκειται για λάθος. Αν ανατρέξει κάποιος στα έγγραφα της εντολής, θα διαπιστώσει ότι το ποσό είναι 5.256 ευρώ.
Το υπουργείο έχει διαθέσει τα μεγαλύτερα ποσά ως εξής: α) 9,702 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση ελληνικών τεχνολογικών συνεργατικών σχηματισμών στη μικροηλεκτρονική, β) 8,101 εκατ. ευρώ για την πληρωμή της α' δόσης της εισφοράς της Ελλάδας για το έτος 2010 στο διεθνή οργανισμό Cern.
Διάφορα ποσά έχουν κατευθυνθεί σε ερευνητικά κέντρα (Δημόκριτος, Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας) καθώς και σε πανεπιστήμια. Επίσης, υπάρχουν πολλές δαπάνες μισθοδοσίας.

*Στο υπουργείο Οικονομικών ξεχωρίζουν οι πληρωμές προς ασφαλιστικά ταμεία (15,5 εκατ. ευρώ και 6,7 εκατ. ευρώ στο ΤΕΑΔΥ), αλλά και αρκετές πληρωμές σε εταιρείες πληροφορικής. Ποσό 1,37 εκατ. ευρώ πλήρωσε το υπουργείο προς την Ιντρακόμ για τη συντήρηση και ανάπτυξη εφαρμογών του TAXIS, ποσό 1,225 εκατ. ευρώ προς τη Singular για τη λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος Ηφαιστος, ποσό 229,577 στην Bull, ποσό 187.928 ευρώ στην εταιρεία Oracle Ελλάς κ.λπ.
Το συγκεκριμένο υπουργείο πληρώνει μεγάλα ποσά σε ΟΤΕ (το δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου 2010 πλήρωσε 929.455 ευρώ) και ΔΕΗ (τον Σεπτέμβριο το ποσό ήταν 648.322 ευρώ). Αρκετές αναρτήσεις αφορούν υπερωρίες υπαλλήλων, χρηματο-αποστολές ή διατραπεζικά συστήματα. Απουσιάζουν αρκετές καταχωρίσεις που αφορούν σε συμβούλους (αναφέρεται μόνο η μελέτη αναδιοργάνωσης του υπουργείου Οικονομικών που ανατέθηκε στην Κάντορ, στην οποία συμμετέχει η τράπεζα Eurobank).
του Χρ. Ιωάννου, από την "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", 30/1/2011