11 Ιαν 2011

Απέρριψε την προσφυγή των κατοίκων Κερατέας το ΣτΕ

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) «άναψε» το πράσινο φως για να συνεχιστούν οι εργασίες κατασκευής της «Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Αποβλήτων» στο Βραγόνι της Κερατέας σε έκταση 154 στρεμμάτων.
Συγκεκριμένα, το Τμήμα Αναστολών του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με την υπ' αριθμό 31/2011 απόφασή του απέρριψε τις προσφυγές των κατοίκων και του Δήμου που ζητούσαν να αναιρεθεί η υπουργική απόφαση (30/7/2009) με την οποία παρατάθηκε μέχρι 30/10/2013, η διάρκεια ισχύος των περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή εγκατάστασης αποβλήτων στην Κερατέα.
Πάντως, στην απόφασή του το ΣτΕ στηρίχτηκε εν πολλοίς στο από 20/12/2010 έγγραφο της Περιφέρειας Αττικής, όπου αναφέρεται στην προειδοποίηση του τομέα περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Οκτώβρης 2010), ύστερα από καταδικαστική απόφαση της χώρας μας από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει θέσει ως τελευταία προθεσμία αποκατάστασης των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων την 31η Δεκέμβρη 2010, μετά την πάροδο της οποίας θα ακολουθήσει νέα καταδικαστική απόφαση για την Ελλάδα.
Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι η εφαρμογή της υπουργικής απόφασης θα επιφέρει ανεπανόρθωτη ζημιά στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της Κερατέας και στην υγεία των κατοίκων. Επίσης, υποστηρίζουν ότι η περιοχή της Κερατέας έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια από πυρκαγιές και πως ο χώρος εγκατάστασης και διαχείρισης των αποβλήτων βρίσκεται εντός των ορίων της Λαυρεωτικής, η οποία κηρύχτηκε από το 1980 ως αρχαιολογικός χώρος.
πηγή : Εφημερίδα "Ριζοσπάστης", 11/1/2011