1 Νοε 2010

Αλλάζει και αναμορφώνεται το «opengov».

Επεκτείνεται σε κάθε θέση ευθύνης του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα εν μέσω αμφισβητήσεων για την τελική ωφέλεια στην διαφάνεια και στην αποδοχή των πολιτών. Προωθείται νομοθετική κατοχύρωση της «Ανοιχτής Διακυβέρνησης» με την υποχρεωτική λειτουργία της.
Με ενδοκυβερνητικές επιφυλάξεις έγινε η υποδοχή της προσπάθειας αναμόρφωσης του opengov που ανακοίνωσε ήδη ο κ. Γιώργος Παπανδρέου και προετοιμάζεται χωρίς να έχουν γίνει γνωστά τα βασικά του σημεία. Ηδη από την διακαναλική συνέντευξη του Πρωθυπουργού έγινε γνωστή η πρόθεση της αλλαγής και η επέκτασή της λειτουργίας του opengov σε κάθε θέση ευθύνης του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Οι αντιδράσεις αφορούν τις δυσλειτουργίες της νέας αυτής κυβερνητικής πρωτοβουλίας, όμως από την άλλη πλευρά, ομάδα υπουργών και πολιτικών παραγόντων επιμένει ότι ο θεσμός απέδωσε και κατοχυρώθηκε σαν μία πρωτόγνωρη και διαφανής διαδικασία επιλογής πολιτικού προσωπικού, παρά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν κυρίως το πρώτο εξάμηνο της εφαρμογής του, λόγω των χρονικών πιέσεων στην κάλυψη των κενών θέσεων.
Προτάσεις βελτίωσης
Για να μην δημιουργηθούν τα ίδια προβλήματα, ομάδα εμπειρογνωμόνων με επικεφαλής τον υφυπουργό Παιδείας κ. Γιάννη Πανάρετο ανάλαβε να δημιουργήσει ένα πλαίσιο προτάσεων προς τον Πρωθυπουργό για τη βελτίωση του συστήματος, με αλλαγές στις διαδικασίες της «Ανοιχτής Διακυβέρνησης», που θα ξεκινήσει από τον επόμενο μήνα. Ταυτόχρονα ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης κ. Γιάννης Ραγκούσης θα καταθέσει στη Βουλή διάταξη με την οποία θα κατοχυρώνεται νομοθετικά η λειτουργία του «opengov», έτσι ώστε να είναι υποχρεωτική η λειτουργία του.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η αναμόρφωση του «opengov» και η καθιέρωσή του ως μοναδικής διαδικασίας στον διορισμού σε κυβερνητικές θέσεις ευθύνης έπειτα από διαφανή αξιολόγηση είναι και ο μοναδικός τρόπος για να μειωθεί, όσο είναι δυνατόν, η δυσφορία στελεχών και ψηφοφόρων του κυβερνητικού κόμματος, που υπέβαλαν υποψηφιότητα αλλά είδαν στην πράξη ότι υπήρξαν επιλογές πέραν του «opengov». Η προσπάθεια που καταβάλλεται για να φανεί το νέο «σύστημα» φερ’εγγυο και αδιάβλητο έφτασε στο σημείο να προταθεί στον Πρωθυπουργό η θέσπιση της υποχρεωτικής αξιολόγησης ανά δωδεκάμηνο ή ανά δεκαοκτάμηνο όσων υπηρετούν ήδη ως Γενικοί Γραμματείς ή επικεφαλής κρατικών φορέων, χωρίς να είναι βέβαιο ότι η διάταξη αυτή θα εγκριθεί.
πηγή : http://www.ictplus.gr/, 31/10/2010