11 Νοε 2010

Ψαλίδι σε εργοδοτικές εισφορές

Τελικές αποφάσεις τον Δεκέμβριο, σε άμεση συνάρτηση με την πορεία της εισφοροδιαφυγής. Σε 10 δισ. ευρώ υπολογίζεται η μαύρη εργασία, η εξάλειψη της οποίας θα άνοιγε τον δρόμο για μείωση εργοδοτικών εισφορών κατά 25%

Μέτρα για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους -μεταξύ των οποίων είναι και η μείωση των εργοδοτικών εισφορών- εξετάζει το υπουργείο Εργασίας, για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Οι ρυθμίσεις αυτές θα συνδυαστούν με την ενίσχυση της... ευελιξίας στην αγορά εργασίας, με τις προωθούμενες αλλαγές να αφορούν ακόμα και τη διαχείριση των ωρών εργασίας.

Το επόμενο διάστημα θα υπάρξει νόμος που θα ρυθμίζει μια σειρά εργασιακών θεμάτων, όπως είναι το ύψος των επιχειρησιακών συμβάσεων, το "ελαστικό" οκτάωρο (δηλαδή το πώς ο χρόνος εργασίας θα... μοιράζεται μέσα στο έτος) και η δυνατότητα προσφυγής στον ΟΜΕΔ. "Στον νόμο που πρόκειται να κατατεθεί θα υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση των ωρών εργασίας" τόνισε χθες μεταξύ άλλων η αρμόδια υπουργός Λούκα Κατσέλη.
Όσον αφορά το μη μισθολογικό κόστος, η υπουργός σημείωσε πως "είναι πολύ υψηλό" και πρόσθεσε ότι για το θέμα αυτό έχουν ήδη ξεκινήσει επαφές με τα ασφαλιστικά ταμεία.
Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Δεκέμβριο και θα είναι σε άμεση συνάρτηση με την... πορεία της εισφοροδιαφυγής.
Για παράδειγμα, τυχόν εξάλειψη της μαύρης εργασίας -η οποία αγγίζει τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ- θα άνοιγε τον δρόμο για μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 25%. Ωστόσο, επειδή ο στόχος αυτός είναι εξαιρετικά "φιλόδοξος", εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια μείωσης των εισφορών, ανάλογα και με τα ποσοστά της εισφοροδιαφυγής.
Στο θέμα έχει αναφερθεί ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ο οποίος πρόσφατα ανακοίνωσε πως τα πακέτα ασφαλιστικής κάλυψης θα μειωθούν σε 5 από 800 που είναι σήμερα. Στα σενάρια που θα εξεταστούν είναι και η μείωση από 5% έως και 15% των εισφορών που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις στο μεγαλύτερο Ταμείο της χώρας.
Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας (Λ. Κατσέλη και Γ. Κουτρουμάνης) θα έχει για το θέμα αυτό επαφές με τις διοικήσεις όλων των μεγάλων Ταμείων. Στο ενδιάμεσο ο ΟΑΕΔ εφαρμόζει ένα πρόγραμμα-μαμούθ επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών για 200.000 άτομα, με στόχο τη διατήρηση 400.000 θέσεων εργασίας.
Εκτός από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται άλλα δύο μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων:

-Την απλούστευση των χρονοβόρων διαδικασιών που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις για να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους προς τον ΟΑΕΔ, το ΣΕΠΕ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία, που συνιστούν ένα υπέρογκο κόστος. Μέσω της ηλεκτρονικής υποβολής το κόστος αυτό θα μειωθεί.

-Την αναμόρφωση των πάγιων ρυθμίσεων για να μειωθεί το κόστος που επωμίζονται οι επιχειρήσεις και το οποίο δεν αποφέρει τα αναμενόμενα στα ασφαλιστικά ταμεία.

Αλλαγές με τον νέο εργασιακό νόμο
Ελαστικό οκτάωρο και επιχειρησιακές συμβάσεις

Μεγαλύτερη... ευελιξία στον χρόνο εργασίας αλλά και "παράκαμψη" των κλαδικών συμβάσεων σε επιχειρήσεις με οικονομικά προβλήματα θα προβλέπει ο νέος εργασιακός νόμος. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα ανακοινώσει μέχρι το τέλος του έτους πακέτο εργασιακών και ασφαλιστικών ρυθμίσεων, που μεταξύ άλλων θα προβλέπουν:

1. Την ευελιξία στη διαχείριση των ωρών εργασίας στις επιχειρήσεις. Ουσιαστικά θα επανεξεταστεί ο τρόπος που μπορεί να διανέμεται ο χρόνος εργασίας μέσα σε ένα έτος (υπάρχει ήδη μία ρύθμιση) αλλά και το πώς αυτό θα γίνεται (δηλαδή αν θα απαιτείται συναίνεση των κοινωνικών εταίρων).
Στην πράξη ελαστικό οκτάωρο σημαίνει πως μια επιχείρηση, ανάλογα με τις ανάγκες της, μπορεί να ζητεί από τους εργαζόμενους να δουλεύουν λιγότερες ώρες για ένα συγκεκριμένο διάστημα (π.χ. εξάωρο) και περισσότερες ώρες τους επόμενους μήνες (π.χ. δέκα) χωρίς αυτό να "επηρεάζει" το ύψος των τελικών αποδοχών (δηλαδή δεν θεωρείται υπερωριακή απασχόληση).

2. Τη δυνατότητα υπογραφής επιχειρησιακών συμβάσεων με χαμηλότερες αμοιβές από την κλαδική σύμβαση (θα υπάρξουν συγκεκριμένοι όροι). Η σχετική ρύθμιση προβλέπεται στο μνημόνιο και το πεδίο εφαρμογής της οριστικοποιείται την ερχόμενη εβδομάδα στις επαφές της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με την τρόικα.
Στο θέμα παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής, επισημαίνοντας πως "κανείς δεν μπορεί να επιβάλει στην κυβέρνηση να αλλάξει το καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων, αν αυτή δεν το θέλει". Μάλιστα, παραθέτει την απάντηση που έδωσε σε σχετική ερώτηση ο αρμόδιος επίτροπος κ. Andor, ο οποίος τονίζει πως τα θέματα αυτά "εμπίπτουν αποκλειστικά στη δικαιοδοσία του εθνικού δικαίου, λαμβανομένων δεόντως υπόψη των διεθνών υποχρεώσεων του οικείου κράτους-μέλους και συμπεριλαμβανομένων των σχετικών συμβάσεων του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας".

3. Τη δυνατότητα προσφυγής των εργοδοτών στη διαιτησία (δηλαδή στον ΟΜΕΔ).

4. Την παράταση μέχρι το 2012 της ρύθμισης που επιτρέπει τη συνταξιοδότηση με 37ετία ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.

5. Την ηλεκτρονική σύνδεση των ασφαλιστικών ταμείων και των διαφόρων φορέων του υπουργείου για να μειωθεί ο χρόνος και το κόστος που απαιτείται για την κατάθεση περιοδικών και άλλων δηλώσεων.

6. Την υλοποίηση νέων επιδοτούμενων προγραμμάτων από τον ΟΑΕΔ (π.χ. καταβολή 1.000 ευρώ στους ανέργους για τη συμμετοχή σε δράσεις κατάρτισης).
της Κατερίνας Κοκκαλιάρη, από την εφημερίδα "Έθνος", 11/11/2010