1 Σεπ 2010

Ρύθμιση στον ΟΑΕΕ για 300.000 ασφαλισμένους

Η δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) με το τεράστιο έλλειμμα, την έλλειψη ρευστότητας και τη δυσκολία καταβολής των συντάξεων αναγκάζει το υπουργείο Εργασίας να επεξεργαστεί και να εισηγηθεί ρύθμιση που μπορεί να αποτελέσει «πιλότο» και για τους υπόλοιπους ασφαλιστικούς οργανισμούς.
Συγκεκριμένα, όσοι ασφαλισμένοι του οργανισμού βρίσκονται στην τελευταία πενταετία πριν από τη σύνταξη πρόκειται να δανειοδοτηθούν με ειδικό πρόγραμμα από τις τράπεζες ώστε να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές που οφείλουν και να φθάσουν στη σύνταξη. Η εγγύηση που θα έχουν οι τράπεζες στα χέρια τους θα είναι η σύνταξη του ασφαλισμένου και η παρακράτηση της δόσης αποπληρωμής του δανείου από τη σύνταξη αυτή. Εννοείται ότι ο ασφαλισμένος που αδυνατεί να καταβάλλει τις εισφορές του θα έχει αποδεχθεί μέσα στη σύμβαση δανείου ότι η τράπεζα θα παρακρατεί τη δόση από τη σύνταξή του. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», το υπουργείο Εργασίας υπολογίζει σε περίπου 300.000 τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ που οφείλουν στον οργανισμό εισφορές αξίας 10.000- 15.000 ευρώ έκαστος και δηλώνουν αδυναμία πληρωμής, ενώ βρίσκονται πολύ κοντά σε ηλικία συνταξιοδότησης. Μάλιστα, όπως είπε προσφάτως ο υφυπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης (φωτογραφία), έχουν παρατηρηθεί περίπου 10.000 περιπτώσεις ασφαλισμένων που κανονικά θα έπρεπε να είχαν συνταξιοδοτηθεί αλλά δεν μπορούν να πάρουν τη σύνταξη επειδή δεν έχουν πληρώσει εισφορές στον ΟΑΕΕ τα τελευταία 2-5 χρόνια! Ο ΟΑΕΕ είχε το 2004 έλλειμμα 34 εκατ. ευρώ, το 2008 το έλλειμμα εκτινάχθηκε στα 500 εκατ. ευρώ και σήμερα πλησιάζει τα 800 εκατομμύρια.
Από πλευράς υπουργείου Εργασίας τις διαπραγματεύσεις με τους τραπεζίτες για την εκπόνηση του προγράμματος έχει αναλάβει ο κ. Κουτρουμάνης ύστερα από συνεννόηση με τον κ. Α. Λοβέρδο, ενώ στην Ελληνική Ενωση Τραπεζών το τεχνοκρατικό επιτελείο επεξεργάζεται το σχέδιο, κυρίως μετά την πλήρη αποτυχία του «σχεδίου ΤΕΜΠΜΕ».
Πριν από περίπου έξι μήνες εξαγγέλθηκε το πρόγραμμα διευκόλυνσης των εργοδοτών αλλά και των αυτοαπασχολούμενων που χρωστούσαν στην Εφορία (κυρίως ΦΠΑ) αλλά και στα ασφαλιστικά ταμεία. Το σχέδιο δεν λειτούργησε καθόλου διότι, όπως ανακάλυπταν σιγά σιγά οι τραπεζίτες, οι εννέα στους δέκα που προσέφευγαν σε αυτή τη μορφή δανεισμού ήταν «μαυρισμένοι» στον «Τειρεσία», με διαμαρτυρημένες επιταγές και πολύχρονες καθυστερήσεις αποπληρωμής δανείων.
πηγή : Εφημερίδα "Το Βήμα", 1/9/2010