16 Ιουλ 2010

Διχασμός στους συνδικαλιστές για τη συμφωνία

Υπέρ τάχθηκαν ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ - «Όχι» από τις παρατάξεις της Αριστεράς
Διχασμένες είναι οι συνδικαλιστικές παρατάξεις για τη νέα εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας. Υπέρ της συμφωνίας τάχθηκαν η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ και έτσι υπήρξε πλειοψηφία στο εσωτερικό της ΓΣΕΕ για την υπογραφή της νέας σύμβασης.

Θέσεις εργασίας
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως ο Γιάννης Παναγόπουλος κάλεσε τις ομοσπονδίες να συμπεριλάβουν στις κλαδικές διαπραγματεύσεις το θέμα της διασφάλισης των θέσεων εργασίας. «Θα ήμουν έτοιμος να υπογράψω, στο μέτρο που εξαρτάται από μένα, μηδενικές αυξήσεις με μία προϋπόθεση: Να μη χαθεί καμία θέση εργασίας. Δυστυχώς το μεγάλο πρόβλημα είναι οι «εκτός των τειχών» οι άνθρωποι που χάνουν τη δουλειά τους είναι εντελώς ακάλυπτοι. Αυτό δυστυχώς δεν γίνεται με συλλογική σύμβαση» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Υπέρ της συμφωνίας τάχθηκε και ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Β. Μπουζούλας (ΔΑΚΕ), που έκανε λόγο για «χτύπημα στο έρεβος του μνημονίου, στην κυβέρνηση και στα φερέφωνά τους».
Στον αντίποδα κατά της συμφωνίας τάχθηκαν οι δύο συνδικαλιστικές παρατάξεις της αριστεράς (ΠΑΜΕ και Αυτόνομη Παρέμβαση). Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «πρόκληση πρώτου μεγέθους» και προσθέτει «την κρίση πρέπει να πληρώσουν τα μονοπώλια και όχι οι εργαζόμενοι. Καμία εργασιακή ειρήνη».
Από την πλευρά της η Αυτόνομη Παρέμβαση (ΣΥΡΙΖΑ) τονίζει πως οι όροι της συμφωνίας ουσιαστικά «συμβασιοποιούν» το αντεργατικό μνημόνιο. «Οι μηδενικές αυξήσεις για το 2010 συνιστούν αρνητικότατο «δεδικασμένο» για τις κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις και νομιμοποιούν τη μείωση των μισθών» σημειώνει χαρακτηριστικά.

ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ
Ικανοποίηση από εργοδότες

Την ικανοποίησή τους για την υπογραφή της νέας εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας εξέφρασαν χθες οι πρόεδροι των τριών εργοδοτικών οργανώσεων. Μετά την υπογραφή της νέας σύμβασης ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, δήλωσε ότι ο Σύνδεσμος προτίμησε τον διάλογο αντί των επικοινωνιακών περιοδειών.
Επεσήμανε ότι θα υπήρχε συμφωνία από τον Ιούνιο αν δεν είχε συμβεί το επικοινωνιακό κομφούζιο για το οποίο -όπως είπε- δεν ευθύνεται ο ΣΕΒ. Για τη σημαντικότερη συλλογική σύμβαση των τελευταίων χρόνων έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δημήτρης Ασημακόπουλος, κάνοντας λόγο για «ισχυρή σημειολογία ελπίδας».
Παράλληλα έστειλε και «μήνυμα» στην κυβέρνηση να προστατεύσει τα εισοδήματα και να μην αυξήσει τον ΦΠΑ, καθώς κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με «ατομική βόμβα» στην αγορά.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης, μίλησε για μια δίκαιη σύμβαση, που τολμά να σπάσει το πάγωμα των μισθών.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Σημαντική η συμφωνία, θα ξεπεράσουμε την κρίση


Η υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ικανοποίησε την κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι για το γεγονός αυτό ο Γ. Παπανδρέου έκανε γραπτή δήλωση το απόγευμα και το βράδυ εκτενή αναφορά στο πλαίσιο της ομιλίας του στο «Συμπόσιο της Σύμης». «Χαιρετίζουμε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των κοινωνικών εταίρων», τόνισε, «είναι ένα γεγονός σημαντικό, ιδιαιτέρως αυτή την περίοδο που οι Ελληνες, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μια χωρίς προηγούμενο κρίση». «Κάθε πρωτοβουλία που συμβάλλει σε αυτήν την κατεύθυνση και διαμορφώνει συνθήκες κοινωνικής συνεννόησης δεν μπορεί παρά να μας δίνει ικανοποίηση», επεσήμανε ο πρωθυπουργός. «Γιατί δείχνει τη βούληση όλων να ξεπεράσουμε μαζί την κρίση, γιατί δείχνει τη βούληση όλων για μεγάλες αλλαγές», είπε χαρακτηριστικά.

«Η ώρα της ανάπτυξης»
Με βάση αυτή την τοποθέτηση διακήρυξε ότι «ήρθε η ώρα της ανάπτυξης». Χαρακτήρισε επαναστατική αλλαγή τον «Καλλικράτη» και προανήγγειλε σαρωτικές αλλαγές στο κράτος και στις ΔΕΚΟ. «Οι κόποι δεν θα πάνε χαμένοι, θα κάνουμε τις τομές που έχει ανάγκη η χώρα», διαβεβαίωσε το κοινό του. «Το τρέξιμο αξίζει», προσέθεσε και σημείωσε ότι «η κυβέρνηση έδωσε μάχη για το ακατόρθωτο, το πρόγραμμα των 11 δισ. ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ, και την κέρδισε».
πηγή : Εφημερίδα "Έθνος", 16/7/2010