25 Ιουν 2010

Αλλαγές μέχρι το παρά πέντε

Με πρωθυπουργική βούλα κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το Ασφαλιστικό

Πρωθυπουργική έγκριση πήρε χθες το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που δημοσιεύουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ», το οποίο κατατίθεται σήμερα στη Βουλή- με τροποποιήσεις σε πέντε επίμαχα σημεία-, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
O Γιώργος Παπανδρέου ανέβαλε τη συζήτηση για το Ασφαλιστικό τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα που είχε προγραμματιστεί για τη χθεσινή συνεδρίαση του κυβερνητικού οργάνου και συγκάλεσε σύσκεψη προκειμένου να ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις. «Θέλω να ξέρω όλα τα πράγματα που δημιουργούν τριβές» είπε απευθυνόμενος στον Ανδρέα Λοβέρδο ο οποίος παρουσία των κ. Θόδωρου Πάγκαλου, Χάρη Παμπούκη, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Δημήτρη Ρέππα, καθώς και των κ. Κουτρουμάνη, Σπυρόπουλου και Αθανασάκη εξήγησε στον Γ. Παπανδρέου ποια είναι τα «αγκάθια» του Ασφαλιστικού που προκαλούν αντιδράσεις ακόμη και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εργασίας παρουσίασε στον Πρωθυπουργό τρεις διαφορετικές εκδοχές για κάθε ένα από τα σημεία που προκαλούν αντιδράσεις και ακολούθως εξήγησε στον κ. Παπανδρέου τα συν και τα πλην κάθε μίας εξ αυτών. Ο Γ. Παπανδρέου άκουγε τον Α. Λοβέρδο να του επισημαίνει τις δυσκολίες επί τρεις ώρες κι αμέσως μετά έδωσε το πράσινο φως για να περάσουν οι εκδοχές που ο ίδιος επέλεξε. «Ετοιμάστε τα για να έρθουν αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο» είπε στον κ. Λοβέρδο τονίζοντας ότι το κριτήριο των αποφάσεών του είναι η βιωσιμότητα και ταυτόχρονα η απονομή κοινωνικής δικαιοσύνης.

Τα «καυτά» θέματα
Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι ένα από τα θέματα που απασχόλησαν τη συνεργασία του Πρωθυπουργού με τους αρμόδιους υπουργούς ήταν το πώς η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει το θέμα που προκύπτει με τις συντάξεις που δίνονται στις χήρες, τους χήρους, τα ορφανά και επιπλέον τις ανύπαντρες θυγατέρες, όπως επίσης και το θέμα της συνταξιοδότησης των γυναικών που έχουν ανήλικα παιδιά. Ακόμη ένα από τα αντικείμενα που συζητήθηκαν πολύ αφορούσε όσους εργαζομένους εντάσσονται στην κατηγορία βαρέων και ανθυγιεινών και σύμφωνα με το μνημόνιο πρέπει να βγουν στη σύνταξη στα 60 και όχι στα 55. Τέλος, συζητήθηκε και το θέμα της βασικής σύνταξης που προβλέπεται στα 360 ευρώ. Για τα παραπάνω ζητήματα ο κ. Λοβέρδος είχε ώς αργά χθες το βράδυ διαβουλεύσεις με εκπροσώπους της τρόικας ώστε να τους πείσει να υπάρξουν κάποιες βελτιώσεις για τις συγκεκριμένες κατηγορίες. Παριστάμενοι στη σύσκεψη έλεγαν αργότερα ότι ελήφθησαν οι καλύτερες δυνατές αποφάσεις στο πλαίσιο των επιταγών του μνημονίου, ενώ δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να υπάρξει μέριμνα για αδύναμες ομάδες όχι όμως στο πλαίσιο του Ασφαλιστικού. Πρόσθεταν δε «μην περιμένετε να βγει κανένας λαγός από το Ασφαλιστικό».

Η 13η και 14η σύνταξη
Πάντως, χθες δημιουργήθηκε και πάλι σύγχυση αναφορικά με την 13η και 14η σύνταξη, καθώς οι πληροφορίες έλεγαν πως θα καταργηθούν και ότι θα υπάρξει πρόνοια για χορήγηση ετησίως στους συνταξιούχους ενός επιδόματος ύψους 800 ευρώ. Αργότερα στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο κ. Παπανδρέου έδωσε το στίγμα λέγοντας πως «έχουμε χρέος να διαφυλάξουμε ότι το κράτος θα είναι σε θέση να καταβάλλει συντάξεις σε βάθος χρόνου, με ένα σύστημα βιώσιμο από τη μία πλευρά και από την άλλη ότι αυτό θα το κάνουμε με κριτήριο τη μέγιστη κοινωνική δικαιοσύνη». Πρόσθεσε ότι «έχουμε χρέος να διαμορφώσουμε ένα εργασιακό περιβάλλον που και προστατεύει, στηρίζει και δίνει ευκαιρίες στους πιο ευάλωτους, τους νέους, τους μεγαλύτερους σε ηλικία, αλλά και που βοηθάει τη χώρα μας να γίνει πιο σύγχρονη και ανταγωνιστική» και κατέληξε λέγοντας ότι οι αποφάσεις που είναι αναγκαίες για τη διάσωση της χώρας «δεν είναι μόνιμη λύση».

Διαψεύστηκαν οι ψίθυροι για παραίτηση Λοβέρδου

ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ σύσκεψης στο πρωθυπουργικό γραφείο στη Βουλή και της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου υπήρξε για ακόμη μία φορά διάχυτη φημολογία περί παραιτήσεως του κ. Ανδρέα Λοβέρδου. Για τις σχετικές φήμες ενημερώθηκε ο υπουργός όταν βγαίνοντας κάποια στιγμή από την αίθουσα συνεδριάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου πληροφορήθηκε από τους συνεργάτες του ότι... απείλησε με παραίτηση. Τότε ο ίδιος κάλεσε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Πεταλωτή και τον εκπρόσωπο Τύπου του Μαξίμου Γ. Ελενόπουλο να διαψεύσουν και μαζί με τον Χάρη Παμπούκη κατέβηκαν και οι τέσσερις στους δημοσιογράφους στους οποίους και επισήμαναν ότι δεν ευσταθούν οι σχετικοί ψίθυροι.
Αργότερα, ο κ. Λοβέρδος έλεγε σε συνομιλητές του ότι «ενώ για μένα ξεκινούν από αύριο τα δύσκολα, τα εργασιακά δεν ήταν τίποτα. Αφορούσαν δέκα συνδικαλιστές νιώθω πολύ καλά», ενώ συμμετέχοντες στη σύσκεψη στη Βουλή έλεγαν ότι διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα.

Γιώργος: Στη Βουλή και το Εργασιακό, δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε

ΗΡΕΜΑ ΚΥΛΗΣΕ η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στο οποίο συζητήθηκαν τα νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομικών για τους τριετείς προϋπολογισμούς και τη δημιουργία μηχανισμού κεφαλαιακής στήριξης των τραπεζών ύψους 10 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του μνημονίου. Επίσης εξετάστηκε το θέμα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας παρουσία της υπουργού ΠΕΚΑ.
Στην παρέμβασή του ο Πρωθυπουργός εξήγησε ότι οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις θα συζητηθούν στη Βουλή και δεν θα προωθηθούν με Προεδρικό Διάταγμα γιατί η κυβέρνηση «δεν έχει τίποτε να φοβηθεί», στέλνοντας ένα μήνυμα τόσο στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ όσο και στην αντιπολίτευση για τη στάση τους στην σχετική ψηφοφορία. Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες που έχει πάρει η κυβέρνηση κατά της φοροδιαφυγής είπε ότι εμπεδώνουμε ένα κλίμα δικαιοσύνης, ώστε να μην υπάρχουν τα λεγόμενα «κορόιδα» που πληρώνουν και οι «μάγκες» που δεν είναι άλλοι από τους φοροφυγάδες. Από την πλευρά του ο υπουργός Αμυνας Ευάγγ. Βενιζέλος εξέφρασε κάποιες επιφυλάξεις που αφορούν στο υπουργείο του σε ό,τι αφορά τους προϋπολογισμούς, ενώ για τη δημιουργία του Ταμείου Χρηματοδότησης των Τραπεζών ζήτησε να αλλάξει η πρακτική των τραπεζών οι οποίες ζητούν πρόσθετες εγγυήσεις ακόμη και για προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ. Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης σχολίασε ότι εκτός από την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών «θα πρέπει να δούμε και τη ρευστότητα των επιχειρήσεων», ενώ η Αννα Διαμαντοπούλου παρατήρησε ότι είναι σημαντικό να δημιουργηθεί ο συγκεκριμένος οργανισμός για τις τράπεζες.
της Βούλας Κεχαγιά, από την εφημερίδα "Τα Νέα", 25/6/2010