27 Ιουν 2010

Ποιοι «γλιτώνουν» από τις αλλαγές

«Όσοι και όσες έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης ως τις 31.12.2010δεν θίγονται από τις διατάξεις του νόμου αυτού». Αυτό υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου μιλώντας προχθές στο Υπουργικό Συμβούλιο και διευκρίνισε ότι, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο, « για τα πρόσωπα αυτάθα εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται οι ισχύουσες ως τη δημοσίευση του νόμου αυτού διατάξεις που αφορούν τόσο τη θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης όσο και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης καθώς και τον υπολογισμό της σύνταξης».
Όπως ξεκαθαρίζουν κορυφαίες πηγές από τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, προϋπόθεση για να μην εφαρμοστούν οι νέες διατάξεις είναι να έχουν συμπληρωθεί και ο απαιτούμενος χρόνος ασφάλισης και το αναγκαίο, σήμερα, όριο ηλικίας συνταξιοδότησης. Η ρύθμιση αυτή, η οποία έχει ήδη νομοθετηθεί με τροπολογία για τον δημόσιο τομέα, ισχύει για όλους όσοι αποκτήσουν αυτό το δικαίωμα ως το τέλος του χρόνου.
Μπορούν να το ασκήσουν οποτεδήποτε και να συνταξιοδοτηθούν με τους σημερινούς όρους και προϋποθέσεις τα επόμενα χρόνια.
Επίσης για τους ασφαλισμένους προ του 1983 που έχουν ήδη συμπληρώσει ή συμπληρώνουν 27 χρόνια ασφάλισης η κυβέρνηση εξετάζει να υπάρξει ειδική μεταβατική ευνοϊκή ρύθμιση ώστε να μη θιγούν από τις αλλαγές.
Οι διαβεβαιώσεις αυτές δίνονται προκειμένου να αποτραπεί κύμα συνταξιοδοτήσεων κυρίως από το Δημόσιο, όπου επέρχονται οι μεγαλύτερες μεταβολές. Ηδη και εν όψει των αλλαγών στο Ασφαλιστικό οι αιτήσεις συνταξιοδότησης από την αρχή του έτους ως το τέλος Μαΐου είχαν αυξηθεί κατά 40% από τις αρχές του έτους.
Μάλιστα, κατά τις πληροφορίες στο Υπουργικό Συμβούλιο οι υπουργοί Υγείας κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου εξέφρασαν ανησυχίες για τους τομείς ευθύνης τους, καθώς στα νοσοκομεία υπάρχει ήδη μαζική έξοδος στη σύνταξη, ενώ αντίστοιχο κύμα αναμένεται και στα σχολεία μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.
Για τους στρατιωτικούς, πέραν της ρύθμισης που προβλέπει ότι οι νεοπροσλαμβανόμενοι από το 2011 και μετά θα υπαχθούν στο ΙΚΑ, αναμένεται να υπάρξει ειδική νομοθετική ρύθμιση που θα αλλάξει και το καθεστώς προαγωγών, ζήτημα που συνδυάζεται με το ασφαλιστικό καθεστώς τους.
Τη Δευτέρα αναμένεται και η οριστική γνωμάτευση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τη συνταγματικότητα ή όχι επί μέρους διατάξεων του νομοσχεδίου. Από τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας το κρίσιμο σημείο των ρυθμίσεων που θεωρείται ότι αντιβαίνει διατάξεις του Συντάγματος είναι η υπαγωγή των νεοπροσλαμβανόμενων δημοσίων υπαλλήλων στο ΙΚΑ, απόφαση που απαιτεί τροποποίηση του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα.

«Αντισυνταγματικότητα»
Η κυβέρνηση δηλώνει ότι παρά τις επιφυλάξεις θα επιμείνει στη ρύθμιση, καθώς πρόκειται για ουσιαστικό στοιχείο της αλλαγής του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας.
Επίσης οι δικαστές εκφράζουν αντιρρήσεις για την εξουσιοδότηση που δίνει το νομοσχέδιο στους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας προκειμένου να καθορίζουν με αποφάσεις τους- δηλαδή χωρίς νεότερο νόμο- το ύψος της βασικής σύνταξης.
Αντιθέτως, και παρά τις επιφυλάξεις που υπήρχαν, η διάταξη για την επιβολή της εισφοράς κοινωνικής αλληλεγγύης στις συντάξεις - το γνωστό ΛΑΦΚΑ- κρίνεται σύμφωνη με το Σύνταγμα, καθώς επιβάλλεται για περιορισμένο χρόνο, ως το 2015, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δημοσιονομική κρίση, η οποία θεωρείται έκτακτο γεγονός.
Επιφυλάξεις εκφράζονται και για την ταχεία προσαρμογή των ορίων ηλικίας, σημειώνοντας ότι με τον τρόπο που αλλάζουν τα όρια ναρκοθετούνται τα θεμελιωμένα δικαιώματα μεγάλων ομάδων ασφαλισμένων.
πηγή : Εφημερίδα "Το Βήμα της Κυριακής", 27/6/2010