3 Μαΐ 2010

Σοκ για ασφαλιστικό, εργασιακό

Αυξάνονται τα όρια συνταξιοδότησης. Καταργείται ο κατώτερος μισθός.
Οι απολύσεις θα είναι... ευκολότερες και φτηνότερες για τους εργοδότες.
Μόνο σε 3 ημέρες υποβλήθηκαν 2.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης στο Δημόσιο
Αλλαγές-σοκ στις εργασιακές σχέσεις και στο Ασφαλιστικό περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε χθες από τον υπουργό Οικονομικών. Τα μέτρα οδηγούν στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, στη μείωση έως 40% των συντάξεων, στην κατάργηση του κατώτερου μισθού, σε... ευκολότερες αλλά και φθηνότερες απολύσεις.


Την ίδια στιγμή πρωτοφανές είναι το κύμα φυγής κυρίως από τον δημόσιο τομέα, εξέλιξη που θα δώσει τη χαριστική βολή στα ασφαλιστικά ταμεία. Οπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος, τον Απρίλιο οι αιτήσεις συνταξιοδότησης από το Δημόσιο αυξήθηκαν κατά 85% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, την προηγούμενη εβδομάδα μέσα σε τρεις μέρες υπεβλήθησαν περίπου 2.000 αιτήσεις για «έξοδο» από το Δημόσιο. Συνολικά υπολογίζεται πως 250.000 ασφαλισμένοι σε όλα τα Ταμεία έχουν θεμελιώσει δικαίωμα και μπορούν ανά πάσα στιγμή να αποχωρήσουν.
Όσον αφορά το Ασφαλιστικό, το «χτύπημα» είναι διπλό και αφορά τα όρια ηλικίας αλλά και το ύψος των συντάξεων. Οι προωθούμενες ρυθμίσεις αγγίζουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο το σύνολο των ασφαλισμένων, οι οποίοι θα καλύπτονται από τρία Ταμεία (μισθωτών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών).
Στο καυτό θέμα των ορίων ηλικίας η έξοδος πριν από το 60ό έτος γίνεται «απαγορευτική», με εξαίρεση όσους καταφέρνουν να συμπληρώσουν 40 έτη δουλειάς. Την ίδια στιγμή ανοίγει ο δρόμος για αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας από τα 65 στα 67 έτη, με πρόσχημα την αύξηση του προσδόκιμου ζωής.
Ραγδαίες είναι και οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, όπου στο στόχαστρο είναι οι συλλογικές συμβάσεις, και ανοίγει «παράθυρο» για κατάργηση του κατώτερου μισθού. Ουσιαστικά μετά τις ανακοινώσεις για πάγωμα των αποδοχών, είναι ορατός ο κίνδυνος ακόμα και για μείωσή τους.
Επιπλέον οι εργαζόμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη μείωση του κόστους της υπερωριακής απασχόλησης και των αποζημιώσεων, ενώ το μόνο που... αυξάνεται είναι το ποσοστό των απολύσεων!

Νέοι συντελεστές
Με εισοδηματικά κριτήρια θα δίνεται η βασική σύνταξη στα 65

Μειωμένες έως και 40% θα είναι οι συντάξεις, οι οποίες θα υπολογίζονται με βάση το σύνολο του ασφαλιστικού βίου και ανάλογα με τις εισφορές. Οι σχετικές ρυθμίσεις θα συμπεριληφθούν στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και θα αφορούν στο σύνολο των Ταμείων, με μοναδική εξαίρεση τον ΟΓΑ.

Τρία μέτρα, που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, επηρεάζουν άμεσα το ύψος των συντάξεων:

Ενίσχυση της ανταποδοτικότητας μεταξύ εισφορών και συντάξεων.
Καθορισμός των συντάξεων με βάση τις αποδοχές στο σύνολο του εργασιακού βίου.
Χορήγηση ελάχιστης εγγυημένης σύνταξης για άτομα άνω των 65 ετών με βάση εισοδηματικά κριτήρια.
Οι συντάξεις θα υπολογίζονται με νέους συντελεστές, οι οποίοι θα αυξάνονται ανά πενταετία (από τα 15 έως τα 40 έτη) και αναμένεται να ξεκινούν από το 0,7%. Με το νέο σύστημα το ποσοστό αναπλήρωσης της αναλογικής σύνταξης πέφτει στο 40% με 45%, ακόμα και για όσους έχουν πάνω από 35 έτη δουλειάς.

Όσον αφορά τη βασική σύνταξη -η οποία αντιστοιχεί στην κρατική συμμετοχή- αυτή θα χορηγείται με αυστηρά κριτήρια. Συγκεκριμένα οι δικαιούχοι θα πρέπει να είναι 65 ετών, ενώ θα πρέπει επιπλέον να πληρούν και συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια.
Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό του υπουργείο Εργασίας, το νέο σύστημα επρόκειτο να «τρέξει» από το 2018. Ωστόσο οι αλλαγές θεωρείται δεδομένο πως θα επισπευσθούν, ενώ στο ενδιάμεσο θα υλοποιηθούν μέτρα για τη μείωση των συντάξεων (π.χ. ειδική εισφορά στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ, μείωση των συντελεστών στο 2%).

Διαδικασίες-εξπρές για το Δημόσιο
Από το 2011 εξισώνονται τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση


Σαρωτικές αλλαγές στα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Με τα νέα μέτρα απαιτούνται πλέον 40 έτη δουλειάς για συνταξιοδότηση ανεξαρτήτως ηλικίας, κλείνουν οι πόρτες εξόδου πριν από τα 60 και ανοίγει «παράθυρο» για αύξηση του ορίου ηλικίας και μετά τα 65 έτη.
Αναλυτικά τα μέτρα που θα συμπεριληφθούν στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο είναι τα ακόλουθα:

Αύξηση από το 2011 των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση των γυναικών από το Δημόσιο. Οι αλλαγές θα προχωρήσουν με διαδικασίες-εξπρές και θα ολοκληρωθούν το 2013.
Υπολογίζεται πως 140.000 γυναίκες θα αναγκαστούν να δουλέψουν από 5 έως και 20 επιπλέον χρόνια. Μεγάλες «χαμένες» είναι οι παλαιές ασφαλισμένες, ωστόσο επηρεάζονται και οι νέες ασφαλισμένες, εφόσον βγουν στη σύνταξη ως μητέρες ανηλίκων ή έχουν πάνω από τρία παιδιά.
Αύξηση κατά μία τριετία των απαιτούμενων ετών ασφάλισης για συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας. Μέχρι το 2015 θα απαιτούνται 40 έτη υπηρεσίας για την... έξοδο, από 37 χρόνια που είναι σήμερα.
Αυτόματος μηχανισμός προσαρμογής των συντάξεων στο προσδόκιμο ζωής. Αυτό πρακτικά ανοίγει τον δρόμο για αύξηση του ορίου ηλικίας από τα 65 στα 67 έτη.
Περιορισμός της πρόωρης συνταξιοδότησης και αύξηση του ελάχιστου ορίου στα 60 έτη. Το μέτρο αφορά κυρίως γυναίκες, εργαζόμενες στα βαρέα και ανθυγιεινά, ενώ σε κίνδυνο βρίσκεται και η 35ετία.
Περικοπή της λίστας με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Σε όσα επαγγέλματα εξαιρεθούν έρχεται αύξηση των ορίων ηλικίας από 5 έως 7 χρόνια και μείωση των συντάξεων έως 11%. Επιπλέον οι εργαζόμενοι θα χάσουν και τα επιδόματα που κυμαίνονται από 50 έως 250 ευρώ.
Αναθεώρηση του πλαισίου χορήγησης συντάξεων αναπηρίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι ο περιορισμός των αναπηρικών συντάξεων από το 14% στο 8%. Σε περίπτωση που τα μέτρα αποδώσουν καρπούς, οι δικαιούχοι των αναπηρικών συντάξεων θα πέσουν από τις 320.000 στις 160.000.
Ανοίγει κερκόπορτα για λιγότερα από 740 ευρώ
Τέλος ο κατώτερος μισθός

Εφιαλτικό τοπίο θα διαμορφωθεί στην αγορά εργασίας, με κατάργηση του κατώτερου μισθού για συγκεκριμένες ομάδες, αύξηση του ορίου απολύσεων, μείωση των αποζημιώσεων και του κόστους της υπερωριακής απασχόλησης. Το επόμενο διάστημα τα καυτά αυτά θέματα θα τεθούν στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου, ενώ χθες ο υπουργός Οικονομικών δεν έδωσε περαιτέρω διευκρινήσεις για τις κυβερνητικές προθέσεις.

Αναλυτικά, οι προωθούμενες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις είναι οι ακόλουθες:

Εισαγωγή νέου ύψους κατώτατων αποδοχών για τους νέους και τους μακροχρόνια ανέργους. Ουσιαστικά ανοίγει «κερκόπορτα» για κατάργηση του κατώτερου μισθού, που σήμερα διαμορφώνεται στα 740 ευρώ.
Τη χαριστική βολή στις συλλογικές συμβάσεις θα δώσει ρύθμιση που -σύμφωνα με πληροφορίες- καταργεί το δικαίωμα των συνδικάτων για μονομερή προσφυγή στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας.
Αύξηση ορίου απολύσεων. Το «αισιόδοξο» σενάριο προβλέπει το όριο να πάει από το 2% στο 4%, ωστόσο υπάρχουν πιέσεις ακόμα και για απελευθέρωσή του.
Μείωση των αποζημιώσεων. Η σχετική ρύθμιση θα αφορά τους υπαλλήλους οι οποίοι κινδυνεύουν να δουν τις αποζημιώσεις να μειώνονται κατά 50%.
Μέτρα για τη μερική απασχόληση, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης.
Εισαγωγή ετήσιων ορίων για τον χρόνο εργασίας μειώνοντας το κόστος της υπερωριακής απασχόλησης. Το μέτρο αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε νέα μείωση του εισοδήματος των μισθωτών.
Αντιμετώπιση της μαύρης εργασίας, καθώς πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα δουλεύουν χωρίς ασφαλιστική κάλυψη.
Αναμόρφωση του πλαισίου κοινωνικής προστασίας, ώστε να υπάρξει δίχτυ ασφαλείας για τις ευπαθείς ομάδες.
«Μπορεί να μην καταργήθηκε ο 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, ωστόσο οι απώλειες για τα Ταμεία διευρύνονται, καθώς αυξάνεται το όριο απολύσεων, υποκαθίστανται οι συλλογικές συμβάσεις με ατομικές και μειώνεται ο κατώτατος μισθός για νέους και μακροχρόνια ανέργους», σημειώνει ο επιστημονικός συνεργάτης τους Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, Γιώργος Ρωμανιάς. Συνεχίζει τονίζοντας «τα μέτρα οδηγούν σε λιγότερες αποδοχές, κάτι που οδηγεί σε λιγότερες εισφορές, με αποτέλεσμα να πλήττονται τα Ταμεία».
της Κατερίνας Κοκκαλιάρη, από την εφημερίδα "Έθνος", 3/5/2010