3 Μαΐ 2010

Οδοστρωτήρας για Δημόσιο - συνταξιούχους

Περίπου 3 εκατομμύρια Ελληνες θα υποστούν μια άνευ προηγουμένου επιδρομή και θα δουν απώλειες εισοδήματος 10%-25% περίπου μέσα σε έναν χρόνο
Δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι τόσο του Δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα είναι τα μεγάλα θύματα του πακέτου των μέτρων που ανακοινώθηκαν χθες. Πρόκειται για περίπου 3 εκατ. Ελληνες (περίπου 2.350.000 συνταξιούχοι και περίπου 512.000 δημόσιοι υπάλληλοι), οι οποίοι θα υποστούν μια άνευ προηγουμένου επιδρομή και θα δουν απώλειες εισοδήματος 10%-25% περίπου μέσα σε έναν χρόνο.
Στην κορυφή των «χαμένων» βρίσκονται οι συνταξιούχοι με συντάξεις πάνω από 2.500 ευρώ οι οποίοι θα δουν το εισόδημά τους να μειώνεται κατά 1/4 μέσα σε έναν χρόνο, καθώς θα επιβαρυνθούν με ΛΑΦΚΑ (5%-10%), ενώ θα χάσουν και 2 συντάξεις από τις 14.
Οι χαμηλότερες συντάξεις θα έχουν απώλειες από τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας που θα περικοπούν στα 800 ευρώ συνολικά.
ΛΑΦΚΑ θα πληρώσουν όλοι όσοι έχουν σύνταξη πάνω από 1.400 ευρώ.
Υψηλά στην κλίμακα των χαμένων είναι και οι δημόσιοι υπάλληλοι με συνολικές ονομαστικές αποδοχές πάνω από 3.000 ευρώ τον μήνα, που θα χάσουν 2 μισθούς από τους 14 και 20% των επιδομάτων τους.
Οι πιο χαμηλόμισθοι θα πάρουν, αντί του 13ου και 14ου μισθού, 1.000 ευρώ συνολικά ενώ θα έχουν και απώλειες 20% από τα επιδόματά τους.

Και οι περικοπές
Σ΄ αυτές τις απώλειες πρέπει να προστεθούν περικοπές υπερωριών, εκτός έδρας κ.λπ. που έχουν ήδη ανακοινωθεί. Επιπλέον, κανένας μισθωτός του Δημοσίου ή συνταξιούχος δεν θα πάρει αύξηση για τουλάχιστον 3 χρόνια, όσο διαρκεί το πρόγραμμα.
Την ίδια ώρα, άλλωστε, τα ίδια εισοδήματα θα χτυπηθούν και από τις πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις, την αύξηση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι
Αναλυτικότερα, για τους δημοσίους υπαλλήλους το πακέτο προβλέπει τα εξής:
1 Ο 13ος και ο 14ος μισθός περιορίζονται δραστικά και διαμορφώνονται οριζόντια στα 500 ευρώ ο καθένας ή στα 1.000 ευρώ συνολικά, (250 ευρώ δώρο Πάσχα, 250 ευρώ επίδομα αδείας και 500 ευρώ δώρο Χριστουγέννων). Κόβονται δε εντελώς για τους δημοσίους υπαλλήλους με μεικτές αποδοχές άνω των 3.000 ευρώ τον μήνα.
2 Τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων κόβονται περαιτέρω κατά 8%, ενώ τον Μάρτιο είχαν περικοπεί κατά 12%. Ετσι, σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο, τα επιδόματα μειώνονται κατά 20%.
3 Οι αποδοχές των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ που είχαν περικοπεί κατά 7% τον Μάρτιο, κόβονται επιπλέον τώρα κατά 3%, έτσι ώστε οι συνολικές μειώσεις να φτάσουν το 10%.

Έτσι π.χ. δημόσιος υπάλληλος με μισθό 2.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 500 ευρώ είναι επίδομα, θα έχει μείωση κατά 100 ευρώ τον μήνα από την περικοπή του επιδόματος.
Επιπλέον, από τον 13ο και τον 14ο μισθό που είναι περίπου 3.000 ευρώ θα πάρει μόνο τα 1.000 ευρώ και άρα θα χάσει άλλα 2.000 ευρώ. Συνολικά, θα χάσει 3.200 ευρώ ή 12%.
Για τον αντίστοιχο υπάλληλο ΔΕΚΟ, χωρίς επίδομα, η μείωση είναι 200 ευρώ τον μήνα από την απευθείας περικοπή του μισθού του, συν την περικοπή του 13ου και 14ου μισθού κατά 3.000 ευρώ (από τα 4.000 ευρώ στα 1.000 ευρώ).
Συνολικά η περικοπή φτάνει τα 5.400 ευρώ ή σχεδόν στο 20%.

Πόσα χάνουν οι συνταξιούχοι
Για τους συνταξιούχους, ανεξάρτητα από το Ταμείο τους, προβλέπονται τα εξής:
1 Τα επιδόματα Πάσχα, Χριστουγέννων και αδείας περιορίζονται δραστικά και διαμορφώνονται οριζόντια σε 200 ευρώ, 200 ευρώ και 400 ευρώ αντίστοιχα, δηλαδή συνολικά σε 800 ευρώ.
Κόβονται δε εντελώς για συνταξιούχους που ξεπερνούν τα 2.500 ευρώ τον μήνα.

2 Οι συντάξεις πάνω από ένα όριο επιβαρύνονται επιπλέον με ΛΑΦΚΑ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, όλες οι συντάξεις πάνω από 1.400 ευρώ θα επιβαρυνθούν με ΛΑΦΚΑ 7%-10%.
Έτσι, π.χ. ο συνταξιούχος των 1.000 ευρώ θα χάσει 1.200 ευρώ τον χρόνο από τα επιδόματα Πάσχα, αδείας και Χριστουγέννων ή 8% των ετήσιων αποδοχών του, ενώ ένας συνταξιούχος των 2.600 ευρώ θα χάσει από το ΛΑΦΚΑ (αν είναι 9%) 234 ευρώ τον μήνα ή 2.808 ευρώ τον χρόνο.
Επιπλέον, από τα επιδόματα Πάσχα, αδείας και Χριστουγέννων θα χάσει συνολικά 5.200 ευρώ τον χρόνο. Ετσι, οι συνολικές του απώλειες θα ξεπεράσουν τα 8.000 ευρώ ή το 22%.

«Γκρίζες ζώνες» για έντεκα ζητήματα

ΣΕΙΡΑ ΑΠΟ αναπάντητα ερωτήματα άφησαν οι χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, εντείνοντας την ανησυχία όσων θίγονται από τα μέτρα.
Ενδεικτικά, υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» για τα εξής θέματα:

Τι θα γίνει με όσους δημοσίους υπαλλήλους βρίσκονται οριακά πάνω από τα 3.000 ευρώ, μαζί με τα επιδόματα, αλλά κάτω από αυτά μετά τη μείωση των επιδομάτων.
Δεν διευκρινίστηκε αν θα χάσουν τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας.
Πώς θα φορολογηθούν τα αυθαίρετα.
Πόσο θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες.
Με τι ποσοστό θα επιβληθεί η εισφορά ΛΑΦΚΑ στις συντάξεις.
Ποιος θα είναι ο ειδικός φόρος στις πολύ κερδοφόρες επιχειρήσεις.
Τι θα περιλαμβάνει η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και των μεταφορών.
Τι θα περιλαμβάνει η απελευθέρωση της ενέργειας.
Επίσης, όσον αφορά το Ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις, θολό είναι το τοπίο: Για την αναμόρφωση του πλαισίου της εργασιακής νομοθεσίας ως προς τις αποζημιώσεις (ουσιαστικά μείωση αποζημιώσεων).
Για το όριο απολύσεων (αύξηση ορίου 2% για επιχειρήσεις που απασχολούν 200 εργαζομένους και άνω).
Για την εισαγωγή νέου ύψους κατώτατων αποδοχών για νέους και μακροχρόνια ανέργους και για προϋποθέσεις που ευνοούν και προστατεύουν μορφές εργασίας μερικής απασχόλησης.
Για το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου.
Πάντως, πρέπει να διευκρινιστεί ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης της εφάπαξ αποζημίωσης, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα.
Ρεπορτάζ της Ειρήνης Χρυσολωρά, από την εφημερίδα "Τα Νέα", 3/5/2010

Δίχτυ ασφαλείας για τις τράπεζες
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δήμητρα Σκούφου

ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ασπίδας για την προστασία και τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας περιλαμβάνουν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες. Στόχος, η διασφάλιση της σταθερότητας, της ρευστότητας, της κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών, καθώς και της εποπτείας του χρηματοπιστωτικού και ειδικά του τραπεζικού συστήματος.
Συγκεκριμένα η «τρόικα» των εκπροσωπών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε να προχωρήσει στη δημιουργία ενός fund που θα έχει στόχο την παροχή κεφαλαίων προς τις ελληνικές τράπεζες, συνολικού ποσού 9- 9,5 δισ. ευρώ. Με τα κεφαλαία αυτά θα παρέχεται δίχτυ ασφαλείας σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης σε τράπεζες οι οποίες έχουν ανάγκη ενίσχυσης των κεφαλαίων τους.

Έκδοση ομολόγων
Επίσης αναμένεται και περαιτέρω διεύρυνση των εγγυήσεων προς τις ελληνικές τράπεζες κατά 15 δισ. ευρώ. Οι εγγυήσεις αυτές θα μπορούν να δοθούν σε περίπτωση κατά την οποία οι ελληνικές τράπεζες χρειαστούν εκ νέου χρηματοδότηση για την ενίσχυση της ρευστότητάς τους. Συγκεκριμένα, εφόσον κριθεί αναγκαίο οι τράπεζες θα μπορούν να προβαίνουν στην έκδοση ομολόγων με την εγγύηση του ελληνικού Δημόσιου, τα οποία στη συνεχεία θα διαθέτουν για να δανειστούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και να ενισχύουν περαιτέρω τη ρευστότητά τους.

Επιφυλακτικός για το αν θα είναι τα τελευταία μέτρα

ΠΕΡΙΠΟΥ 30 δισ. ευρώ θα «αποσύρει» από την ελληνική οικονομία η κυβέρνηση τα επόμενα τρία χρόνια, κόβοντας μισθούς και συντάξεις και επιβάλλοντας νέους φόρους, φιλοδοξώντας να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ, το 2014.Το σκηνικό που περιέγραψε χθες ο υπουργός Οικονομικών παρουσιάζοντας το πακέτο των μέτρων, περιέχει εφιαλτικά στοιχεία, καθώς προβλέπει μείωση του ρυθμού ανάπτυξης κατά 4% φέτος και κατά 2,6% το 2011 και ανάκαμψη από το 2012, ενώ το δημόσιο χρέος θα συνεχίζει να καλπάζει ώς το 2013 που θα πλησιάσει το 150% του ΑΕΠ, για να αρχίσει μετά να αποκλιμακώνεται.

«Δύσκολο και οδυνηρό»
Είναι γεγονός ότι παρά το «δύσκολο και οδυνηρό πρόγραμμα», όπως το χαρακτήρισε, ο κ. Παπακωνσταντίνου ήταν χθες επιφυλακτικός ως προς το αν αυτά θα είναι και τα τελευταία μέτρα και περιορίστηκε να πει ότι η βοήθεια που θα έχει η χώρα θα την προστατεύσει από τις διεθνείς αγορές και θα της επιτρέψει να κάνει τις προσαρμογές που χρειάζεται και να τακτοποιήσει τα του οίκου της.
Η υποχώρηση του ελλείμματος γίνεται με βασανιστικά αργούς ρυθμούς, παρά την καταιγίδα μέτρων, εξαιτίας της ύφεσης. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, το έλλειμμα θα μειωθεί φέτος στο 8,1% του ΑΕΠ με πρόσθετα μέτρα 5,8 δισ. ευρώ (επιπλέον όσων έχουν ήδη ανακοινωθεί), ενώ το 2011 θα υποχωρήσει στο 7,6% του ΑΕΠ με μέτρα 10 δισ. ευρώ, το 2012 στο 6,5% του ΑΕΠ με μέτρα 5 δισ. ευρώ και το 2013 στο 4,9% με μέτρα 4,8 δισ. ευρώ. Το 2014 ευελπιστεί η κυβέρνηση να μειωθεί το έλλειμμα στο 2,6% του ΑΕΠ.
Η ύφεση εξάλλου είναι αυτή που κρατά και το χρέος υψηλά, αφού αυτό υπολογίζεται ως ποσοστό του ΑΕΠ.