28 Μαΐ 2010

160 «ναι» υπέρ Καλλικράτη

Ψηφίστηκε χωρίς εκπλήξεις επί της αρχής το νομοσχέδιο για το χωροταξικό των νέων δήμων. Εκατέρωθεν πυρά μεταξύ του υπ. Εσωτερικών και του αρχηγού της ΝΔ

Σε μετωπική σύγκρουση ήρθαν χθες στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς και ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον «Καλλικράτη», που ψηφίστηκε επί της αρχής και «σημαδεύτηκε» από τη νέα παρέμβαση του πρόεδρου της Βουλής Φ. Πετσάλνικου, ο οποίος επέμεινε ότι πρέπει να διορθωθούν τα «μικρολάθη» στον χωροταξικό σχεδιασμό των νέων δήμων.

Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής πρόσφερε πλήρη κάλυψη στον υπουργό Εσωτερικών, λέγοντας ότι «όποιος δεν αντιλαμβάνεται ή δεν θέλει να αντιληφθεί, κρυμμένος πίσω από τοπικιστικά ή μικροκομματικά συμφέροντα, τις πραγματικές ριζικές αλλαγές, απλά «βλέπει το δέντρο, χάνοντας το δάσος» και η πραγματικότητα θα τον ξεπεράσει».
Ο Αντ. Σαμαράς δεσμεύτηκε ότι ως κυβέρνηση θα φέρει νέα πρόταση διοικητικής μεταρρύθμισης
Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής ύστερα από ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε η ΝΔ. Υπέρ ψήφισαν 160 βουλευτές (οι 157 του ΠΑΣΟΚ και οι τρεις διαγραφέντες), κατά 124 βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη ψήφισε «παρούσα».
Στην ομιλία του, ο κ. Σαμαράς δεσμεύτηκε ότι ως κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τα κραυγαλέα προβλήματα των συνενώσεων των δήμων και θα φέρει νέα πρόταση διοικητικής μεταρρύθμισης. «Ο επόμενος «Καλλικράτης» δεν ξέρω πώς θα ονομάζεται, θα είναι σχέδιο λειτουργικό, βιώσιμο και αναπτυξιακό», τόνισε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, έκανε λόγο για «μοναδικό μνημείο, για το πώς δεν πρέπει να γίνεται μία τέτοιου είδους διοικητική μεταρρύθμιση» και χαρακτήρισε «στρεβλό» το σχέδιο της κυβέρνησης, όπου οργίασε -όπως είπε- η «κομματική κοπτοραπτική». «Τα ακούσατε σε ήχους δυνατών ντεσιμπέλ από τον ίδιο τον πρόεδρο της Βουλής», πρόσθεσε με νόημα.
Ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «βρίσκεται σε κατήφορο χωρίς φρένα», λέγοντας «όχι» σε μία αλλαγή του παλαιοκομματικού πελατειακού κράτους, χωρίς να τηρεί ούτε καν τα προσχήματα. «Δεν υπάρχει», τόνισε, «μόνο ένα στραβό, αρνητικό και λαθεμένο για τον τόπο κυβερνητικό παρελθόν, αλλά και ένα σαφώς αρνητικό αντιπολιτευτικό παρόν».
Σε παρέμβασή του ο κ. Πετσάλνικος διευκρίνισε ότι δεν έκανε λόγο για «όργιο κομματικής κοπτοραπτικής», επανέλαβε, ωστόσο, ότι «δύναμη είναι να ακούς και να διορθώνεις τα μικρολάθη», αφήνοντας και πάλι αιχμές κατά του υπουργού Εσωτερικών. «Μας ενδιαφέρει, στο πλαίσιο του θεσμικού μας ρόλου, όλοι οι πολιτικοί και πολιτειακοί παράγοντες, άρα και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να μην εκτίθενται», ήταν το σχόλιο του κ. Ραγκούση, που ερμηνεύτηκε και ως έμμεσος υπαινιγμός κατά του προέδρου της Βουλής.

Διάλογος
Στη συνέχεια παρενέβη και πάλι ο κ. Πετσάλνικος, ο οποίος εξέφρασε την ευχή μέχρι την ολοκλήρωση της συζήτησης να διορθωθούν τα λάθη, ενώ από την πλευρά του ο κ. Ραγκούσης ανταπάντησε ότι η κυβέρνηση έχει φτάσει σε ένα σημείο πολύ μεγάλης αποδοχής των συνενώσεων, που υπερβαίνει το 90% των προτάσεων της ΚΕΔΚΕ. Πάντως, ο κ. Πετσάλνικος ερωτηθείς από δημοσιογράφους για την τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου περιορίστηκε να δηλώσει: «Συμφωνώ μαζί του, άλλωστε τον συμπαθώ ιδιαίτερα».
Τέλος, ο κ. Ραγκούσης σε μια προσπάθεια εκτόνωσης των αντιδράσεων ανακοίνωσε ότι στη σημερινή συζήτηση των άρθρων θα συμπεριληφθεί διάταξη για τη δυνατότητα στα δημοτικά συμβούλια να ορίζουν ή να αλλάζουν τις ιστορικές έδρες των δήμων.

ΣΤΟ ΦΙΝΑΛΕ
Κόντρα για ονομαστική ψηφοφορία


Επεισοδιακό «φινάλε» με «κονταρομαχία» του Φ. Πετσάλνικου με τον Αντ. Σαμαρά είχε η ψήφιση του άρθρου 1 για το χωροταξικό των νέων δήμων (156 ναι - 112 όχι). Αφορμή αποτέλεσε η ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε η ΝΔ αργά το βράδυ.
Ο Φ. Πετσάλνικος επέκρινε τη ΝΔ ότι δεν τήρησε τον λόγο της, καθώς τον είχε διαβεβαιώσει ότι δεν θα καταθέσει πρόταση για ψηφοφορία. «Οι συμφωνίες κυρίων», τόνισε, «είναι εθιμικό δίκαιο, ισχυρότερες και από τον ίδιο τον Κανονισμό». «Σας ενοχλεί η πρωτοβουλία, γιατί προεκτείνεται το πρόβλημα της εκλογικής σας περιφέρειας σε πρόβλημα του Κοινοβουλίου», απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ, θέλοντας να αναδείξει τη σύγκρουση με τον Γ. Ραγκούση.
Ο κ. Πετσάλνικος αποκάλυψε ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίτερα με τον κ. Σαμαρά τού είχε πει ότι τα στελέχη της ΝΔ δεν τον είχαν ενημερώσει για την απόφασή τους να μην προκαλέσουν νέα ψηφοφορία, προσθέτοντας σε υψηλούς τόνους: «Ελέγξτε τους βουλευτές σας και το κόμμα σας». «Δεν επρόκειτο για συμφωνία, καθώς τότε θα ήταν συμπαιγνία», αντέδρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κ. Τασούλας, ο οποίος απέδωσε την αλλαγή στάσης σε «νέα δεδομένα» που υπήρχαν.
του Λευτέρη Γαλανού, από την εφημερίδα "Έθνος", 28/5/2010