2 Μαΐ 2010

Δραματική μείωση συντάξεων και εισφορά από τα 1.400 ευρώ και πάνω!

ΝΕΑ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Γενική απεργία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη

Υποδαύλιση της κοινωνικής αναταραχής που διαπερνά τη χώρα θα αποτελέσει η δημοσιοποίηση (παραμονές μάλιστα της γενικής απεργίας που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την Τετάρτη) του τελικού σχεδίου για τον νέο ασφαλιστικό νόμο που συνέταξε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προωθεί για ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που υιοθέτησε το πιο σκληρό σενάριο εις βάρος των ασφαλισμένων.
Μέτρα που οδηγούν άμεσα στη μείωση των συντάξεων και στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης φαίνεται ότι επισπεύδονται, ενώ μέχρι στιγμής «υπολειτουργούν» οι μηχανισμοί ελέγχου για την πάταξη της φοροδιαφυγής και τον έλεγχο της εισφοροδιαφυγής, με ενθαρρυντικά όμως τα πρώτα στοιχεία από τον έλεγχο των δαπανών σε υγεία, φάρμακα.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας - Κοινωνικής Ασφάλισης αλλά και με ειδικούς για τα ασφαλιστικά θέματα, όπως είναι οι κ. Σ. Ρομπόλης, Γ. Ρωμανιάς και Αλ. Μητρόπουλος, το κυβερνητικό σχέδιο θα «αναμορφώνεται» προς το σκληρότερο μέχρι την τελευταία στιγμή, καθώς όλες οι ρυθμίσεις χαρακτηρίζονται από ρευστότητα, αφού προσαρμόζονται στις συνεχώς νέες επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο αρμόδιος υπουργός πάντως Α. Λοβέρδος μιλά για «δίκαιο και βιώσιμο Ασφαλιστικό», όπως το σύνολο των προκατόχων του, οπότε τίποτε δεν είναι διασφαλισμένο.
Η μόνη ρύθμιση για την οποία υπάρχουν στοιχειώδεις εγγυήσεις ως προς τον χρόνο εφαρμογής της είναι αυτή που αφορά την έναρξη υλοποίησης της απόφασης για εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών - γυναικών στον δημόσιο τομέα, που θα ισχύσει από 1.1.2013, χωρίς όμως να είναι βέβαιο ότι η «σταδιακή» εφαρμογή θα γίνει στα δύο ή στα πέντε χρόνια. Η διαβεβαίωση ότι η επίμαχη ρύθμιση δεν θα ισχύσει νωρίτερα από την 1.1.2013 δόθηκε την Τετάρτη το πρωί από τον κ. Λοβέρδο στον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρο, όταν ο τελευταίος επικοινώνησε μαζί του από το εξωτερικό μόλις πληροφορήθηκε πως όλες οι ρυθμίσεις για το Ασφαλιστικό επισπεύδονται κατ' απαίτηση της «τρόικας». Αντιθέτως:
• Η καθιέρωση της ενιαίας βασικής σύνταξης (περί τα 350 ευρώ) αντί του 2018 θα εφαρμοστεί νωρίτερα – πιθανότατα από το 2013, ενώ:
• Στο ανταποδοτικό σκέλος της σύνταξης ο συντελεστής του 0,8% ή 0,9% θα μειωθεί και θα ξεκινά από το 0,6%, με συνέπεια να είναι ακόμη μεγαλύτερη η μείωση των συντάξεων.
Χαρακτηριστικό της ρευστότητας που επικρατεί είναι το ότι ο κ. Λοβέρδος στις συναντήσεις που είχε με τους προέδρους του ΣΕΒ Δημ. Δασκαλόπουλο και της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδη παρουσίασε το Ασφαλιστικό χωρίς χειρόγραφο και στις περισσότερες ερωτήσεις που του τέθηκαν η απάντηση ήταν στερεότυπη: «Όλα είναι ανοικτά». Γι' αυτόν τον λόγο κάθε πληροφορία διαθέτει την εγκυρότητα της στιγμής και όλα θα αποσαφηνιστούν με την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή.
Προηγουμένως, εκτός απροόπτου την Τρίτη, ο υπουργός Εργασίας και ο υφυπουργός Γ. Κουτρουμάνης θα ενημερώσουν το Υπουργικό Συμβούλιο, όπου όλα δείχνουν ότι οι φήμες (όχι τυχαία) περί επικείμενου ανασχηματισμού θα κλείσουν και όσα στόματα ήθελαν να εκφράσουν ενστάσεις και διαφωνίες. Ίδια στάση προεξοφλείται ότι θα τηρήσουν και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, τα οποία, ενώ μεμονωμένα εμφανίζονται να διαφωνούν με την προσφυγή στο ΔΝΤ και να υποστηρίζουν μόνο τον δρόμο της ευρωστήριξης, εντούτοις όχι απλώς σιωπούν, αλλά χειροκροτούν τις κυβερνητικές αποφάσεις, που ιδεολογικά είναι στην αντίπερα όχθη από τον προεκλογικό λόγο του ΠΑΣΟΚ. Εντυπωσιάζει ακόμη το γεγονός ότι «νεοφώτιστοι» βουλευτές επιχειρούν να λοιδορήσουν και τον Γ. Παναγιωτακόπουλο, ο οποίος με σκληρά λόγια «καυτηρίασε» τη μεγάλη στροφή του ΠΑΣΟΚ προς τον νεοφιλελευθερισμό.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η στάση δύο πρώην συνδικαλιστών, του Γ. Κουτσούκου (πρώην προέδρου της ΑΔΕΔΥ) και του Δημ. Κουσελά (πρώην προέδρου της ΟΤΟΕ) που ως κυβερνητικοί βουλευτές τώρα παρακολουθούν τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης. Ο κ. Κουσελάς πιστεύει ότι στην «τρόικα» θα πρέπει να τεθούν «κόκκινες γραμμές», ενώ ο κ. Κουτσούκος υιοθετεί την άποψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου, σύμφωνα με την οποία «δεν μας παίρνει» ούτε να διαπραγματευτούμε.
Υπενθυμίζεται πως με την ψήφιση του νόμου θα ισχύσουν άμεσα τα εξής:
• Επιβολή εισφοράς (πάγιας) για συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ.
• Απαγόρευση των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου και επιβολή αντικινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση.
• Ενιαίο καθεστώς απασχόλησης για τους συνταξιούχους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
• Εφαρμογή από 1.1.2011 του «ν. Πετραλιά» για αυξήσεις ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών του ιδιωτικού τομέα.
• Περικοπή από το 2012 των επικουρικών συντάξεων στα ελλειμματικά Ταμεία των μισθωτών προκειμένου να αντιστοιχηθούν στο 20% των κύριων συντάξεων.
της Αστέρως Χριστοδουλίδου, από την εφημερίδα "Το Παρόν", 1/5/2010